Mahsa Amini ve İran’daki kadın hareketi AB’nin 2023 Sakharov özgürlük ödülünü kazandı

Mahsa Amini ve İran’daki kadın hareketi AB’nin 2023 Sakharov özgürlük ödülünü kazandı

ABONE OL
21:54 - 19/10/2023 21:54
Mahsa Amini ve İran’daki kadın hareketi AB’nin 2023 Sakharov özgürlük ödülünü kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Birliği (AB) parlamentosunun her yıl verdiği Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, geçen yıl polis nezaretinde ölen İranlı kadın Mahsa Amini’ye ve İran’daki “Kadın, Yaşam, Özgürlük” hareketine verildi.

AB Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola konuşmasında, “16 Eylül’de, Mahsa Amini’nin İran’da öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçti. Avrupa Parlamentosu, İran’da eşitlik, onur ve özgürlük için mücadele etmeye devam eden cesur ve meydan okuyanların yanında gururla duruyor” ifadesini kullandı.

Metsola, “Onları ödül sahibi olarak seçerek mücadelelerini ödüllendiriyor ve özgürlük için en büyük bedeli ödeyen herkesi onurlandırmaya devam ediyor” dedi.

İran’ın batı eyaleti Kürdistan’da doğan 22 yaşındaki Amini, İslam Cumhuriyeti’nin zorunlu kıyafet kuralını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklandıktan sonra geçen yıl Eylül ayında ahlak polisi nezaretinde hayatını kaybetti.

Ailesi Amini’nin başına ve vücuduna aldığı darbeler sonucu öldüğünü söylerken, yetkililer mevcut tıbbi sorunlar nedeniyle öldüğünü söyledi.

Amini’nin ölümü, 1979 İslam Devrimi’nden bu yana en kötü siyasi çalkantılardan birine dönüşen aylarca süren protestolara yol açtı.

İran vatandaşları, “Kadın, Yaşam, Özgürlük” pankartı altında, kadınların saçlarını örtme ve bol kıyafet giyme zorunluluğu getiren yasaları protesto ediyor.

İran güvenlik güçleri muhaliflere yönelik baskılarını sürdürürken, Amini’nin babasını ölüm yıldönümünde kısa süreliğine gözaltına aldı.

VOA tarafından geçilen Mahsa Amini ve İran’daki kadın hareketi AB’nin 2023 Sakharov özgürlük ödülünü kazandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mahsa Amini ve İran’daki kadın hareketi AB’nin 2023 Sakharov özgürlük ödülünü kazandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mahsa Amini ve İran’daki kadın hareketi AB’nin 2023 Sakharov özgürlük ödülünü kazandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.