MAHALLİ SANATÇILAR GEBERSİN Mİ?

ABONE OL
10:32 - 21/04/2021 10:32
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ramazan’da yardım toplayıp Afrika’nın taaaa bilmem neresine su kuyusu vurduracağız filan diyenler olabilir çevrenizde …

Hiçbirini dinlemeyin bence.

Yazın köy düğünleri olurdu, hatta kalabalık çok olsun diye tatil günlerinin hesabı yapılırdı 6 ay öncesinden. İşte o düğündeki davulcu zurnacıyı aklınıza getirin. Bir yıl bekliyor yaz gelsin diye ve kazandığı para ile bir yıl geçiniyor.

Kazandığı parayı kendisi, ailesi hatta kapıda iti varsa o yiyecek. Hem de bir yıl boyunca. İşte davulcu ve zurnacı aç iki yıldır. Hayvan severlerin dikkatini çekmek için, kapısındaki itte aç diye eklemek istiyorum buraya!

Düğün salonlarında saz çalan başka bir emekçiyi anlatayım size. Adı Güven…

Mızrabının ucunda ekmeği. Tele vurduğu kadar tok, çalamadığı yerde aç. Merak ettim ne yer ne içer iki senedir diye. Sormaz olaydım.

“Beş sazım vardı dördünü sattım, bir ay daha dayanır onu da satarım” dedi.

Sorduğuma soracağıma pişman oldum. Zaten günü kurtaran bir meslek mahalli sanatçı olmak.

Şimdi yetkililere seslenmek istiyorum. TRT ne iş yapar.

Mahalli sanatçılara her ilde programlar yapılsa. Bunlara bir program için gerekirse bir yıl geçinecekleri paralar verilse.

Reklam filmlerinde mahalli sanatçılar görev alsa. Siyasete yakınlar değil de hepsine bir yardım yapılsa. Yardım derken de reklamda, müzik programlarında filan görev alıp iş yokluğunda bir nefes aldırsak.

Bakın bu halk sanatçıları neredeyse karın tokluğuna çalışıp bir yıl ayakta durmaya çalışıyorlar. Bunlar bizim rengimiz, tadımız, lezzetimiz. Halıdaki desen, kilimdeki iplik. Kültürümüz ….

Sanatçı açlıkla terbiye oluyorsa, sanat biter. Özümüzün izi kaybolur. Türküler unutulur.

Başta devletin bunları düşünmesi lazım. Devlet diyorum, hükümet değil. Artık devletin görev alması ve gerekli desteklerin sağlanması lazım. Hükümet bu olgunlukta değil. Durum düşündüğünüzden de acil.

Osman Öcalan TRT ye çıksın diye para verilmiş midir araştırmak lazım. Fakat ben tüm mahalli sanatçıların TRT de program yapmasını istiyorum. Deterjan reklamına bile kullanabiliriz. Bu yıl yasaklardan dolayı düğün filan olmazsa ve eğlence mekanları da yaz süresince kapalı kalırsa seneye bu sanatçılara yardım yapmaya hiç gerek kalmayacaktır.

Son saz satıldığında, son mızrap kırıldığında bu işin bittiğini herkes görecek.

Türküsüz gülüp, ağıtsız ağlayacaksınız.

Köklerimizle tek bağımız sanatçılarımıza sahip çıkmalıyız. Öldüğünde gündem yapmak ve yıl dönümünde sanatçıyı anmanın hiçbir faydası olmuyor. Yaşarken hatırlamalı, ayakta tutmalıyız.

Halk ozanlarımızı, sanatçılarımızı ve tüm emekçilerimizi saygıyla selamlıyorum.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.