Macron’dan Ukrayna İçin AB’de Telefon Diplomasisi

Macron’dan Ukrayna İçin AB’de Telefon Diplomasisi

ABONE OL
19:44 - 03/02/2022 19:44
Macron’dan Ukrayna İçin AB’de Telefon Diplomasisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Fransa Cumhurbaşkanı ve AB Dönem Başkanı Emmanuel Macron, Ukrayna krizinde gerilimi azaltma ve diyalog sürecini güçlendirme yolundaki temasları çerçevesinde, dün gece ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin ardından bugün de Avrupalı liderlerle telefon diplomasisini hızlandırdı.

Macron, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ukrayna krizinin çözümü için devreye giren liderlerden Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüştü. Macron, bu akşam da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile görüşecek.

Macron, sabah saatlerinde AB Komisyonu Başkanı Charles Michel ile video konferans yöntemiyle görüştü. Biden başta olmak üzere Ukrayna krizi konusundaki temasları hakkında Michel’i bilgilendiren Macron, Michel ile Ukrayna’nın yanı sıra, 17-18 Şubat’ta yapılacak AB-Afrika Birliği zirve toplantısının hazırlık çalışmalarını görüştü. Elysee kaynakları, iki politikacının, “Avrupa’nın sesini, tansiyonun düşürülmesinden yana taşımak için bu konuda düzenli istişare ve yakın koordinasyonu sürdürme konusunda anlaştıklarını” belirtti.

Macron, Michel’in ardından, Avrupalı ortaklarla “Avrupa güvenliği ve Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimlerle ilgili sürekli istişare çerçevesinde” Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile telefonda görüştü. Paris’teki kaynaklar, “İki cumhurbaşkanının, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruma konusundaki kararlılıklarını yinelediklerini” dile getirdi.

Berlin’de “Weimar Zirvesi” buluşması

VOA Türkçe’nin Elysee kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Macron, Polonya Cumhurbaşkanı Duda’ya, “Fransa’nın NATO’nun güvenilirliğine ve özellikle de ittifakın Avrupa’daki ileri varlığına ilişkin sağlam duruşuna katkıda bulunmaya devam etme arzusunu” dile getirdi. Krizin çözümünde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) da önemli rol oynadığını belirten Macron, bu yıl AGİT başkanlığını yürüten Polonya’nın Avrupa güvenliği konusundaki diyaloğu yenileme girişimini de desteklediğini belirtti.

Macron ve Duda, önümüzdeki günlerde Berlin’de, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ev sahipliğinde, Weimar Üçgeni (Almanya, Fransa, Polonya) zirvesinde buluşma konusunda uzlaştı.

Geçtiğimiz hafta Rus ve Ukraynalı diplomatları Paris’te buluşturan Normandiya Dörtlüsü’nün de (Fransa, Almanya, Rusya, Ukrayna) önümüzdeki hafta Berlin’de toplanması bekleniyor.

“AB Rusya’ya Ortak Yanıt Vermeye Hazırlanıyor”

Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin (AB) çok sayıda üye ülkenin bu hafta başında Rusya’dan aldıkları ve güvenlik garantilerini içeren mektuba ortak bir yanıt vermek için çalıştıklarını söyledi.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere konuşan von der Leyen, “Yanıtın eşgüdümlü olarak verilmesi üzerinde çalışıyoruz. AB’de birlik içindeyiz ve bu nedenle vereceğimiz yanıt, bu birliği yansıtacak” dedi.

VOA tarafından geçilen Macron’dan Ukrayna İçin AB’de Telefon Diplomasisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Macron’dan Ukrayna İçin AB’de Telefon Diplomasisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Macron’dan Ukrayna İçin AB’de Telefon Diplomasisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.