Macaristan'da Yaşayan Müslümanlar Bayramda Budapeşte'de Buluştu

Macaristan'da Yaşayan Müslümanlar Bayramda Budapeşte'de Buluştu

ABONE OL
02:33 - 09/08/2019 02:33
Macaristan'da Yaşayan Müslümanlar Bayramda Budapeşte'de Buluştu
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Macaristan’da yaşayan farklı milletlerden Müslümanlar Ramazan Bayramı namazını kılmak ve bayram heyecanı birlikte yaşamak için başkent Budapeşte’ye akın etti. Sabah erken saatlerden itibaren mescitlere giden Türkler, Macarlar ve farklı milletten Müslümanlar Budapeşte’deki birçok mescidi tıka basa doldurdu. Aşırı kalabalık nedeniyle mescide sığmayan cemaat, birbirlerinin sırtında secde yaptı.

Ramazan Bayramı namazına birçok aile, eğitim çağındaki çocuklarıyla birlikte mescitlere geldi. Türklerin yoğun olarak gittikleri Ganz mescidinde, namaz öncesi TC. Budapeşte Büyükelçiliği Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Koordinatörü ve İmamı Şemsettin Arslan Hocanın birlik, beraberlik ve Ramazan Bayramı’nı konulu vaaz verdi. Şemseddin Arslan Hoca tüm Müslümanların Ramazan bayramlarını tebrik ettikten sonra, bayramda dost, akraba ve hastaların ziyaret edilmesi ve küskünlüklerin kalmaması gerektiğini vurguladı. Müezzinliği ise Şeref Çilingiroğlu yaptı.

Şemseddin Arslan hocayla birlikte, Türk Macar İş adamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz vatandaşlarla bayramlaştı. Namaz çıkısı cemaate yiyecek ikramında bulunuldu.

Bayram namazında kalabalık cemaatle birlikte Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül, Büyükelçilik Müsteşarı Necmi Özkan, TÜMİŞAD Başkan Yardımcısı Tahsin Er, Yönetim Kurulu Üyesi Mete Atuğ, THY Budapeşte Müdürü Akın Çarkçı’da saf tuttu.

Budapeşte’den memleketimize, milletimize ve ümmete dualar ve selamlar gönderiyoruz

Fahri Konsolos Osman Şahbaz ise, ” Bu mübarek günde bütün müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutluyorum. Mutlu, huzurlu, barış ve esenlik içerisinde bir bayram diliyorum. Macaristan’da aileleriyle, dostlarıyla, yakınlarıyla birlikte ülkemizden uzakta olan bütün vatandaşlarımızı sevgiyle kucaklıyorum. Budapeşte’den memleketimize, milletimize ve ümmete dualar ve selamlar gönderiyoruz. Çok şükür son derece coşkulu bir Ramazan ayı ve bayramı yaşadık” diye konuştu.

Budapeşte’de Şehitlik de Ziyaret Edildi

Ayrıca, Budapeşte’nin 10. Bölgesindeki Kőbánya’da 480 Türk şehidimizin bulunduğu Kozma utca Újköztemető mezarlığı ziyaret edildi.

Burada da şehitlere ve müslümanların ruhlarına Yasin-i Şerif ve dualar okundu. Şehitlerin hemen yanında bulunan Boşnak, Arap, Arnavut, Çinli, Türk, Afgan, Azeri ve hatta Macar Müslümanların defnedildiği Müslüman mezarlığı da ziyaret edilip, hep birlikte burada da dualar edildi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916- 1917 yıllarında 15. Türk Kolordusunda şehit düşen askerler, Galiçya ve Macaristan’ın farklı bölgelerinde defnedildikten sonra 1926 yılında Budapeşte’deki Újköztemető’ mezarlığına nakledildi. Şehit mezarlığının yanında bulunan Müslüman mezarlığı da ziyaret edilerek topluca dualar okundu.

Bayramlaşmaya katılanlar Türkiye’yi aratmayan Ramazan Bayramı kutlamasının Macaristan’daki Müslümanları birbirlerine daha da yaklaştırdığı ve dayanışmalarını artırdığı tespitinde bulundu. Ramazan Bayramı bir günlüğüne de olsa Macaristan’da yaşayan Müslümanları mutlulukla bir araya gelmenin hazzı ile evlerine ve işlerine döndüler.

ha-ber.com/Budapeşte

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.