Macaristan muhalefeti İsveç’in NATO’ya katılım protokolü için parlamentonun olağanüstü toplanmasını istiyor

Macaristan muhalefeti İsveç’in NATO’ya katılım protokolü için parlamentonun olağanüstü toplanmasını istiyor

ABONE OL
19:34 - 29/01/2024 19:34
Macaristan muhalefeti İsveç’in NATO’ya katılım protokolü için parlamentonun olağanüstü toplanmasını istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Macar muhalefet partileri, İsveç’in NATO’ya katılım başvurusunun onaylanması için 5 Şubat’ta parlamentonun olağanüstü toplanması çağrısında bulunan bir önergeyi bugün sundu.

Macaristan, 31 üyeli ittifakta İsveç’in başvurusunu henüz onaylamayan tek ülke. Türkiye, Stockholm’ün NATO’ya katılmak için yaptığı başvurudan yaklaşık 20 ay sonra, geçen hafta onay sürecini tamamlamıştı.

Muhalefet milletvekili Zita Gurmai Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Önergemiz parlamento başkanına gönderildi. Şimdi asıl soru 135 kişinin ortaya çıkacak kadar cesur olup olmayacağı” dedi.

Gurmai bu açıklamasında, iktidardaki Fidesz partisinden ve küçük Hıristiyan Demokrat müttefiklerinin milletvekillerinin önergeye oy verip vermemelerine atıfta bulundu. Gurmai, iktidar vekillerinden gelecek desteğin, olağanüstü toplantı çağrısının başarılı olma şansını arttıracağını söyledi.

Moskova’nın Ukrayna işgaline rağmen Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile dostane ilişkileri olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, geçen hafta yaptığı açıklamada milletvekillerini mümkün olan ilk fırsatta İsveç’in üyeliğini onaylamaya teşvik edeceğini söylemişti.

Ancak Parlamento Başkanı Laszlo Kover, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamak için olağanüstü bir adım atılmasının aciliyeti olmadığını söylemiş ve muhalefetin ek oturum girişimlerinin muhtemelen başarısız olacağını savunmuştu.

Macaristan Parlamentosu şu anda faaliyette değil ancak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Cuma günü yaptığı açıklamada, Şubat sonunda yeniden toplanacak olan parlamenterlerin, İsveç’in üyeliğini onaylamasını beklediğini söyledi.

Orban, partisi Fidesz’e baskı yağmasına rağmen, kabinedeki bakanları gecikmelerden, defalarca iktidar partisi milletvekilleri arasında İsveç’in teklifiyle ilgili görüş ayrılıklarını sorumlu tuttu.

İsveç ve Macaristan başbakanları Perşembe günü Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği liderler zirvesinde biraraya gelecek.

VOA tarafından geçilen Macaristan muhalefeti İsveç’in NATO’ya katılım protokolü için parlamentonun olağanüstü toplanmasını istiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Macaristan muhalefeti İsveç’in NATO’ya katılım protokolü için parlamentonun olağanüstü toplanmasını istiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Macaristan muhalefeti İsveç’in NATO’ya katılım protokolü için parlamentonun olağanüstü toplanmasını istiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.