Macaristan Cumhurbaşkanı İsveç’in NATO üyeliği onayını imzaladı

Macaristan Cumhurbaşkanı İsveç’in NATO üyeliği onayını imzaladı

ABONE OL
00:29 - 06/03/2024 00:29
Macaristan Cumhurbaşkanı İsveç’in NATO üyeliği onayını imzaladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Macaristan Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok, İsveç’in NATO askeri ittifakına katılımını onaylayan tasarıyı imzaladı. Macaristan Cumhurbaşkanlığı’ndan Salı günü yapılan açıklamada, İsveç’in önümüzdeki günlerde ittifakın 32. üyesi olmasının önünün açıldığı belirtildi.

Stockholm, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından NATO askeri ittifakı içinde daha fazla güvenlik için tarafsızlık politikasını terk etmişti.

Katılım belgelerinin Washington’a tevdi edilmesi gibi geriye kalan formalitelerin hızla tamamlanması bekleniyor.

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, Stockholm’de düzenlediği basın toplantısında, “Bu son derece önemli ve umarım artık üye olacağız ve bu haftalar değil, adece günler sonra gerçekleşecek” dedi.

Jonson, “Bu İsveç için iyi olacak ve NATO için de iyi olacak. İsveç’in NATO’ya tam üye olması tüm Avrupa-Atlantik bölgesindeki istikrar için de iyi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Çoğu NATO ülkesi İsveç’in Mayıs 2022’de yaptığı başvuruyu kısa sürede onaylamış ancak Türkiye ve Macaristan, İsveç’in Kürt ayrılıkçılara verdiği destekten ve Macar hükümetine yönelik eleştirilerinden rahatsız olarak süreci geciktirmişti.

Geçen yıl Finlandiya’nın ve yakında da 1814’ten bu yana savaşa girmemiş olan İsveç’in İttifak’a katılımı, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Doğu Avrupa’dan üye almasından bu yana NATO’nun en önemli genişlemesi oldu.

İsveç’in NATO’ya dahil olması, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e indirilen bir darbe olarak algılanıyor. Rusya bundan böyle, batısında Karadeniz’den Kuzey Kutbu’na kadar uzanan neredeyse kesintisiz bir NATO üyeleri zinciriyle karşı karşıya olacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın hükümetinin NATO müttefiklerinden İsveç’in ittifaka katılması yönünde baskı görmesinin ardından Macar milletvekilleri 26 Şubat’ta İsveç’in NATO üyeliğini onaylamıştı.

VOA tarafından geçilen Macaristan Cumhurbaşkanı İsveç’in NATO üyeliği onayını imzaladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Macaristan Cumhurbaşkanı İsveç’in NATO üyeliği onayını imzaladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Macaristan Cumhurbaşkanı İsveç’in NATO üyeliği onayını imzaladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.