‘Libya’ya Asker Gönderilmesi İçin Tezkere İhtiyacı Doğabilir’

‘Libya’ya Asker Gönderilmesi İçin Tezkere İhtiyacı Doğabilir’

ABONE OL
00:32 - 25/12/2019 00:32
‘Libya’ya Asker Gönderilmesi İçin Tezkere İhtiyacı Doğabilir’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme olasılığının konuşulduğu bir dönemde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nden açıklama geldi. İbrahim Kalın, başka ülkelere asker gönderme konusunda TBMM’nin yetkilendirme yapması gerektiğini hatırlattı. “Meclis bununla ilgili bir çalışma yürütüyor” dedi.

Ankara geçen ay Libya’da uluslararası toplumun meşru yönetim olarak tanıdığı Trablus’taki hükümetle deniz yetki alanları anlaşması ve askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı. İki taraf arasında güvenlik işbirliğini öngören anlaşma kapsamında Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme seçeneğini dile getirilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Salı günü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi için tezkerenin düzenlenmesi gerekebileceği mesajını verdi.

“Libya’daki sıcak gelişmelere bağlı olarak tezkere ihtiyacı doğabilir”

İbrahim Kalın, “Başka ülkelere asker gönderme konusunda meclisin bir yetkilendirme yapması gerekiyor. Oradaki sıcak gelişmelere bağlı olarak böyle bir tezkere ihtiyacı doğabilir. Meclis de bununla ilgili bir çalışma yürütüyor. Tezkerenin içeriğiyle ilgili şu anda benim bir şey söylemem doğru olmaz. Bu meclisin yetkisinde” ifadelerini kullandı.

Prensip olarak Türkiye’nin uluslararası toplumun tanıdığı meşru Libya hükümetinin yanında durmaya devam edeceğini belirten Kalın, “Bu askeri eğitim olabilir, siyasi destek veya başka alanlarda destek şeklinde olabilir” diye konuştu.

İbrahim Kalın, “Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tank ve toplarla Hafter’e destek vermek suretiyle açıkça taraf olduklarını ifade ediyorlar. Bu BM nezdinde yürütülen müzakereleri sabote etmektir” dedi.

Ankara Fayez El Serraj hükümetinin Türkiye’den Libya’ya asker göndermesi konusunda henüz bir talepte bulunmadığını belirtiyor. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü yaptığı açıklamada gerekirse Libya’ya verilen askeri desteği arttırabileceklerinin ve bu bağlamda Türkiye’nin kara, hava ve deniz seçeneklerini değerlendireceğinin mesajını vermişti.

Libya’da uluslararası olarak tanınan Fayez El Serraj hükümetini destekleyen Türkiye, talep gelmesi halinde Libya’ya asker gönderebileceğini açıklamıştı. Reuters haber ajansının geçen ay ulaştığı Birleşmiş Milletler uzmanlarının hazırladığı raporda, Türkiye’nin BM ambargosuna rağmen Serraj hükümetine askeri malzeme gönderdiği belirtilmişti.

Türk heyeti Libya konusunda Moskova’da temaslarda bulunmuştu

Libya’da merkezi Trablus’ta bulunan yönetim aylardır ülkenin doğusunda üslenen Halifa Hafter’a bağlı güçlerle çatışıyor. Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’na da Rusya, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri destek veriyor.

Rusya geçen hafta Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme olasılığından endişe duyduğunu ifade etmiş, iki ülke arasındaki anlaşmanın da soru işaretlerini beraberinde getirdiğini savunmuştu.

Pazartesi günü de Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlık ettiği Türk heyeti Libya ve Suriye konusunda temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya gitmişti.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.