Kraliçe II. Elizabeth Hayatını Kaybetti

Kraliçe II. Elizabeth Hayatını Kaybetti

ABONE OL
23:09 - 08/09/2022 23:09
Kraliçe II. Elizabeth Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine tedavi altına alınan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth hayatını kaybetti. Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde öldü” denildi.

İngiltere’de en uzun süre tahtta kalan ve dünyanın hayattaki en yaşlı kraliyet üyesi olan Kraliçe II. Elizabeth, bir süredir bazı hareketlilik sorunları yaşıyordu. 96 yaşındaki Kraliçe’nin sağlık sorunlarının geçen yılın sonunda baş gösterdiği açıklanmıştı.

Buckingham Sarayı, Charles ve eşi Camilla’nın yarın Londra’ya dönmeden önce Kraliçe’nin öldüğü Balmoral Kalesi’nde kalacağını bildirdi.

II. Elizabeth’in ölümünün ardından İngiltere’nin yeni hükümdarının isminin Kral III. Charles olacağı da doğrulandı.

Sözcüsü, Charles’ın yarın ulusa sesleneceğini ve annesi Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün ardından ilk konuşmasını yapacağını söyledi.

Tahtı devralan Charles’tan ilk açıklama

İngiltere’nin yeni kralı III. Charles, annesi Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün ardından yazılı bir açıklama yayıladı.

Charles, “Sevgili Annem Majesteleri Kraliçe’nin vefatı benim ve ailemin tüm üyeleri için büyük bir üzüntü kaynağıdır. Aziz bir hükümdarın ve çok sevilen bir annenin vefatının derin yasını tutuyoruz. Kaybının, ülke genelinde, Krallıklar ve İngiliz Milletler Topluluğu’nda ve dünyanın dört bir yanındaki sayısız insan tarafından derinden hissedileceğini biliyorum. Bu yas ve değişim döneminde ailem ve ben, Kraliçe’ye duyulan saygı ve derin sevgiyi bilerek teselli bulacak ve ayakta duracağız” dedi.

“Tanrı Kral’ı korusun”

İngiltere Başbakanı Liz Truss’ta kameralar önünde bir açıklama yaptı.

“Haber hepimizi yıkıma uğrattı. Majesteleri Kraliçe’nin ölümü ulusumuz ve dünya için büyük bir şok” diyen Truss, II. Elizabeth iyi günde kötü günde bize ihtiyacımız olan istikrarı ve gücü sağladı. O, Büyük Britanya’nın ruhunun ta kendisiydi ve bu ruh devam edecek” şeklinde konuştu.

“Önümüzdeki zor günlerde, Birleşik Krallık, İngiliz Milletler Topluluğu ve dünyadaki dostlarımızla biraraya gelerek onun olağanüstü hizmet hayatını kutlayacağız” ifadelerini kullanan Truss, Prens Charles’a da “Bugün taç, bin yılı aşkın bir süredir olduğu gibi, yeni hükümdarımıza, yeni devlet başkanımıza geçiyor. Majesteleri Kral III. Charles” sözleriyle seslendi.

Truss, “Tıpkı annesinin uzun yıllar boyunca pek çok kişiye adadığı gibi biz de ona sadakatimizi ve bağlılığımızı sunuyoruz. II. Elizabeth döneminin sona ermesiyle birlikte, büyük ülkemizin görkemli tarihinde yeni bir dönemi başlatıyoruz . Tam da Majestelerinin arzu ettiği gibi ‘Tanrı Kralı korusun’ diyerek” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Sadece önceki gün İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss’ın görevi teslim almasıyla ilgili görüşmede Kraliçe görüntü vermişti. Ancak bu hafta katılması gereken bazı telekonferans görüşmelerinin de doktorların tavsiyesiyle iptal edildiği biliniyordu.

Buckingham Sarayı bu sabah yaptığı ilk açıklamada, ”Yapılan ayrıntılı değerlendirmeler sonucu Kraliçe’nin doktorları sağlığından endişe ettiklerini dile getirerek tıbbi gözetim altında kalmasını tavsiye ettiler. Kraliçe Balmoral’de kalıyor ve rahatı yerinde” demişti.

Fotoğraflarla Kraliçe 2. Elizabeth’in Hayatı

Sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine tedavi altına alınan İngiltere Kraliçesi Elizabeth hayatını kaybetti. 6 Şubat 1952’de babasının ölümünden bu yana Elizabeth imparatorluğun sona ermesi,bilgi çağının başlangıcı ve ülkeyi çok uluslu bir toplum haline getiren göç dalgası içinde istikrar sembolü oldu

Reuters haber ajansı Kraliçe’nin kraliyet ailesinin yazlık konutu İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde torunu Prens William ile birlikte olduğunu, en büyük oğlu Prens Charles’ın haberin ardından Balmoral’a yola çıktığını ve Kraliçe’nin diğer çocukları Prenses Anne, Prens Andrew ve Prens Edward’un da yolda olduklarını bildirmişti.

2020 yılında Amerikalı oyuncu Meghan Markle ile evlendikten sonra Kraliyet’i temsil görevlerinden ayrılarak ABD’ye taşınan Prens Harry ile eşinin de haberin üzerine Balmoral’e gitmeye hazırlandıkları kaydedilmişti.

Kraliçe II. Elizabeth, geçen Ekim ayında hastanede bir gece geçirmiş, o zamandan beri halk içine çıkmayı azaltmıştı. Dün doktorları tarafından dinlenmesi tavsiye edilen Kraliçe’nin üst düzey bakanlarla yapacağı çevrimiçi toplantı da iptal edilmişti.

Bu yıl tahtta yetmişinci yılını dolduran Kraliçe II. Elizabeth, hareket sorunları nedeniyle son aylarda veliahtı Prens Charles’a ve kraliyet ailesinin diğer üyelerine giderek daha fazla görev devretmişti.

6 Şubat 1952’de babasının ölümünden bu yana Elizabeth imparatorluğun sona ermesi, bilgi çağının başlangıcı ve ülkeyi çok uluslu bir toplum haline getiren göç dalgası içinde istikrar sembolü oldu.

Kraliçe sayısız kez halkla biraraya geldi, kütüphaneler açtı, hastaneler bağışladı, ülkeye hizmet eden vatandaşlara onur ödülleri verdi.

VOA tarafından geçilen Kraliçe II. Elizabeth Hayatını Kaybetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kraliçe II. Elizabeth Hayatını Kaybetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kraliçe II. Elizabeth Hayatını Kaybetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.