Kosova Lideri Savaş Suçu İddialarını Reddetti 

Kosova Lideri Savaş Suçu İddialarını Reddetti 

ABONE OL
22:57 - 09/11/2020 22:57
Kosova Lideri Savaş Suçu İddialarını Reddetti 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Haşim Taci, Lahey’de kurulan Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi’nde çıktığı ilk duruşmada hakkında yapılan iddiaların tümünü reddetti.

Kosova Kurtuluş Ordusu’nun komutanı Taci, 1998-1999 yılları arasında Sırp güçlerine karşı yürütülen gerilla hareketine liderlik etmişti. Taci savaş suçu ve insanlığa karşı suç kapsamında 10 iddiadan yargılanıyor.

Taci, hakkındaki suçlamaların asılsız olduğunu söyledi ve iddiaları reddetti.

Taci’nin avukatı da istifa etmesinin ardından Kosova’da Avrupa Birliği polisine teslim olan ve daha sonra Lahey’e götürülen Taci’nin tutuksuz yargılanmasını talep etti.

Kosova’nın savaş dönemi kahramanlarından olan ve daha sonra ülkenin önde gelen siyasetçisi olan Taci, hakkındaki iddianamenin onaylanmasının ardından gözaltına alınmıştı.

Taci, 2008’de bağımsız olan Kosova’nın ilk başbakanı olmuş, 2016’da ise Cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.

Savcılar Taci’nin 1990’ların sonundaki çatışmalarda yaklaşık 100 kadar sivilin öldürülmesinden sorumlu tutulmasını istiyor. Taci liderliğindeki Kosova Kurtuluş Ordusu, dönemin Sırbistan Cumhurbaşkanı Slovodan Miloseviç’in güvenlik güçlerine karşı bağımsızlık savaşı başlatmıştı.

Hakkında yapılan iddianamede Taci, suç örgütü oluşturmak, muhaliflerini hedef alarak onları alıkoymak, sorgulamak ve kötü muamele etmekle suçlanıyor.

Eskiden Sırbistan’a dahil olan Kosova’da çoğunluğu Arnavut olan halk, bağımsızlığa giden bu süreci yürüten Kosova Kurtuluş Ordusu komutanlarını kahraman olarak görüyor.

Kosova mahkemesi Sırbistan’a karşı çıkardıkları isyan sırasında ve sonrasında Kosova Kurtuluş Ordusu savaşçılarının işlediği suçları ele almak için 2015 yılında kurulmuştu. Mahkeme’nin yurtdışında kurulmasının nedeni ise tanıkların zor durumda kalması riskini azaltmak.

VOA tarafından geçilen Kosova Lideri Savaş Suçu İddialarını Reddetti  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kosova Lideri Savaş Suçu İddialarını Reddetti  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kosova Lideri Savaş Suçu İddialarını Reddetti  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.