Köprüler sebze meyve araçlarına ücretsiz olsun

Köprüler sebze meyve araçlarına ücretsiz olsun

ABONE OL
23:17 - 02/02/2021 23:17
Köprüler sebze meyve araçlarına ücretsiz olsun
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sebze meyve taşıyan araçların köprülerden ücretsiz geçmesi ve ÖTV’siz mazot desteği verilerek fiyatların düşürülebileceği belirtildi.

SFT Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş sahibi Nazmi Gündüz, son zamanlarda ekonomi ile ilgili hemen herkesin tarım ürünleri fiyatlarındaki artışı tartıştığını, tarladan sofraya giden sistemde her kesimin mutsuz olduğunu belirtti.

Türkiye’de üreticiden tüketiciye kadar karmaşık olan 4 aşamadan geçen sistemin 2 veya 3’e indirilmesi gerektiğini ifade eden Gündüz, girdi maliyetlerinin dışında fiyatların düşürülmesi için sebze meyve kamyonlarının köprülerden ücretsiz geçmesini ve bu kamyonlara denizcilik sektörü gibi ÖTV’siz mazot desteği verilmesini önerdi.

Türkiye’de sebze ve meyvede üreticiden tüketiciye kadar oluşan sistemin çok karmaşık olduğunu anlatan Gündüz,  ‘’Üreticiden tüketiciye giden yolda, ürün her el değiştirdiğinde, yeniden paketleniyor ve bu esnada kalitesi bozuluyor, fire veriyor ve dolayısıyla fiyatı da artıyor. Buna bir de işçilik ve nakliye maliyetlerini de eklediğinizde fiyat iyice yükseliyor’’ dedi.

Toptanı hallerinde ürün zaiyatının giderilmesi için büyük şehirlerde toptanı hallerinde belediyelerin soğuk hava, depo ve paketleme tesisleri kurabileceğini ifade Nazmi Gündüz, şu önerilerde bulundu.

‘’Birinci öncelik üretici hallerinden gelen ürünler 2 veya en fazla 3 adımda tüketiciye ulaştırılmalı. Bunun için öncelikle paketlemenin tek elden yapılmasını sağlamak olmalı. Büyükşehir Belediyeleri Toptanı hallerinde paketleme ve soğuk hava sistemleri kurabilir. Böylece, paketleme sırasında en az yüzde 15 olan ürün kaybı önlenir.

İkincisi ürünleri taşıyan nakliyecilere köprülerden geçiş ücretsiz olmalı, ÖTV’siz mazot desteği verilmeli.

Üçüncüsü üreticilerin girdi maliyetleri azaltılmalı. Mazot, gübre, ilaç, tohum, fide, fidan, plastik, demir ve işçilik gibi çiftçilerin yükünü artıran kalemlerde yapılacak düzenlemeler, hem çiftçiye nefes aldıracak hem de tüketiciye olumlu yansımaları olacaktır.

Son olarak en temel çözümü hem üretici hem de tüketici kooperatiflerinin yaygınlaştırılması teşvik edilmeli. Ülkemizde mevcut birlik ve kooperatifler gerek kuruluştaki hatalar gerekse de yönetimsel hatalar yüzünden başarısız oldu. Devlet teşvikleriyle bir an önce bu sistemi ülkemizde uygulamaya başlamamız gerekiyor.’’

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.