Kopenhag’da 17. yüzyıldan kalma Eski Borsa’da yangın: İkonik kule devrildi

Kopenhag’da 17. yüzyıldan kalma Eski Borsa’da yangın: İkonik kule devrildi

ABONE OL
15:53 - 16/04/2024 15:53
Kopenhag’da 17. yüzyıldan kalma Eski Borsa’da yangın: İkonik kule devrildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Salı günü Kopenhag’ın en eski binalarından birinde çıkan yangın, 17. yüzyıldan kalma Eski Borsa’nın ikonik kulesinin çökmesine neden olurken, yoldan geçenler paha biçilmez tabloları ve diğer değerli eşyaları kurtarmak için acil yardım ekiplerine destek verdi.

Danimarka Kültür Bakanı Jakob Engel-Schmidt, “sanat hazinelerini ve ikonik görüntüleri yanan binadan kurtarmak için” çok sayıda kişinin yardım elini uzattığını görmenin “dokunaklı” olduğunu söyledi.

Merkezi Eski Borsa’da bulunan Danimarka Ticaret Odası’nın başkanı Brian Mikkelsen ve personeli, kurtarılacak eserlerin fotoğraflarının bulunduğu bir dosyayı karıştırırken görüldü. Tablolar, yanan binanın hemen köşesinde bulunan parlamento ve Danimarka Ulusal Arşivlerine taşındı.

Gözle görülür bir şekilde duygulanan Mikkelsen gazetecilere “Çok şey kurtarabildik. Bu ulusal bir felaket” dedi.

Parlamentonun bulunduğu Christiansborg Sarayı’nın yanında yeralan bina popüler bir turistik odak noktası ve milyonlarca kez fotoğrafı çekilen bir yapı.

Mikkelsen de tabloların ve diğer değerli eşyaların alevlerden kurtarılmasında görev aldı ve bunları çıkarmak için levye gibi aletler kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İtfaiye sözcüsü Jakob Vedsted Andersen, yangının Salı sabahı Boersen olarak bilinen Eski Borsa’nın bakır çatısında başladığını, binanın büyük bölümüne ve bir kısmı çöken çatıya yayıldığını ve binanın içini tahrip ettiğini söyledi.

“Yangın hala kontrol altına alınmış değil” diyen Vedsted Andersen, binanın yarısının tahrip olduğunu ve çöktüğünü sözlerine ekledi.

Andersen, yangının diğer binalara sıçrama riski bulunmadığını, itfaiyecilerin 24 saat boyunca olay yerinde olmalarını beklediklerini belirtti.

Kopenhag emniyet yetkililerinden Tommy Laursen da yaptığı açıklamada, yangına neyin sebep olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu ve “birkaç gün içinde” binaya girebileceklerini söyledi.

Yakındaki kanaldan su pompaladıkları bildirilen itfaiyeciler, Eski Borsa’nın gala yemekleri, konferanslar, partiler ve diğer etkinlikler için kullanılan ve tabloların çoğunun asılı olduğu yaldızlı salonunun kapısından su püskürttü.

Ordu mensupları da olay yerinde görevlendirildi

Parlamentonun bulunduğu Christiansborg Sarayı’nın yanında yeralan bina popüler bir turistik odak noktası ve milyonlarca kez fotoğrafı çekilen bir yapı. Birbirine dolanmış dört ejderhanın kuyruğu şeklindeki kule, 56 metre yüksekliğinde.

Danimarka silahlı kuvvetleri, bölgeyi kordon altına almak ve “değerli eşyaların güvenliğini sağlamak” için yakındaki bir üsten 90 kadar ordu mensubunun da görevlendirildiğini açıkladı.

Kopenhag şehir merkezinin üzerinde devasa duman dalgaları yükseldi ve insanların tabloları kurtarmak için binanın içine koştuğu görüldü. Duman bulutu, dar bir su yolu ile ayrılan güney İsveç’ten de görüntülendi.

Ambulanslar olay yerine geldi ancak herhangi bir can kaybı rapor edilmedi. Binanın yenilenmesi için çalışan şirketin sözcüsü, çatıda çalışan marangozların hepsinin dışarı çıktığını söyledi.

Danimarka silahlı kuvvetleri, bölgeyi kordon altına almak ve “değerli eşyaların güvenliğini sağlamak” için yakındaki bir üsten 90 kadar ordu mensubunun da görevlendirildiğini açıkladı.

Emniyet, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Kopenhag’daki bir ana yolun kapatıldığını ve insanların bölgenin bir süre kordon altına alınmasını beklemeleri gerektiğini söyledi. Birçok otobüs hattı yeniden yönlendirildi ve Danimarka medyası çevrede büyük trafik sıkışıklığı yaşandığını bildirdi.

Başbakan Frederiksen: “Danimarka tarihinin bir parçası yanıyor”

Kral Frederik Instagram’da “mimari mirasımızın önemli bir parçasının” alevler tarafından yok edilmesinin “üzücü bir görüntüsüne uyandıklarını” yazdı.

Başbakan Mette Frederiksen de “yeri doldurulamaz kültürel miras” ve “Danimarka tarihinin bir parçası yanıyor” ifadesini kullandı.

Frederiksen, Instagram’da paylaştığı mesajında, “Bunu görmek acı veriyor” dedi.

Bina ve kulesi, daha sonra yangında çöken iskele ile kaplanmıştı. Kopenhag Borsası’nın 1974 yılında binayı terk etmesinin ardından binaya taşınan Ticaret Odası, 1615 yılında inşa edilen ve Danimarka’da Hollanda Rönesans tarzının önde gelen örneklerinden biri olarak kabul edilen Boersen’in çatısı, duvarları, kumtaşı ve kulesinin yenilenmekte olduğunu söyledi. Binanın sahibi, Ticaret Odası.

Bitişiğindeki Christiansborg Sarayı daha önce birkaç kez yanmıştı. En son 1990 yılında da Proviantgaarden olarak bilinen Danimarka parlamentosunun bir ek binasında yangın çıkmıştı. Ancak Eski Borsa yangından zarar görmeden kurtulmuştur.

Eski Borsa’nın arkasındaki blokta yer alan bu ek bina da yanan binanın arkasındaki caddede bulunan farklı bakanlıklar gibi önlem olarak boşaltıldı.

Yayın kuruluşu TV2, Salı günü 84 yaşına giren Kraliçe Margrethe’nin yangın nedeniyle kutlamaları kısıtladığını söyledi. Kraliyet Yaşam Muhafızları’ndan oluşan bandonun eski hükümdar için bahar ve yaz boyunca kaldığı Fredensborg Kalesi’nin dışında vereceği konser iptal edildi.

VOA tarafından geçilen Kopenhag’da 17. yüzyıldan kalma Eski Borsa’da yangın: İkonik kule devrildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kopenhag’da 17. yüzyıldan kalma Eski Borsa’da yangın: İkonik kule devrildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kopenhag’da 17. yüzyıldan kalma Eski Borsa’da yangın: İkonik kule devrildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.