*** Kolat vize kararını değerlendirdi

*** Kolat vize kararını değerlendirdi

ABONE OL
11:24 - 16/03/2009 11:24
*** Kolat vize kararını değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Kolat vize kararını değerlendirdi

Almanya Türk Toplumu (TGD), Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK), Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) ve Berlin-Brandenburg Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU) temsilcileri, uzman avukatlarla bir araya gelerek, Avrupa Adalet Divanının Türk kamyon şoförü Mehmet Soysal ile ilgili 19 Şubatta aldığı kararı değerlendirdiler

Berlin’deki TDU merkezinde yapılan toplantının ardından konuşan TGD Genel Başkanı Kenan Kolat, Avrupa Adalet Divanı kararının hizmet sektörü için geçerli olduğunu ve tüm Türk vatandaşlarına yönelik olmadığını belirterek, ”Karar, hukuki açıdan vizenin Türk vatandaşları için tümüyle kalktığı anlamına gelmiyor. Bu karar doğrultusunda iş ve bilim adamlarıyla sporcular, sanatçılar ve basın mensuplarının vizesiz olarak iki ay boyunca AB ülkelerinde kalabilmeleri mümkün” diye konuştu.

Turistlerle ilgili henüz bir örnek karar bulunmadığına ve söz konusu kararın hizmet sektörüne yönelik olduğuna dikkati çeken Kolat, turistlerin de belki vizesiz Avrupa’ya çıkmalarının mümkün olabileceğini, Alman hükümetinin henüz bir yorumu olmadığını, ancak Almanya İçişleri Bakanlığının olayı sadece kamyon şoförlerine indirgeme eğilimi içinde olduğunu söyledi.

 

Karar hakkında 6 nokta üzerinde durduklarını ifade eden Kolat, Soysal kararının ne anlama geldiğini değerlendirdiklerini, ikinci husus olarak Almanya içişleri, ekonomi ve dışişleri bakanlıklarına yazı göndererek karar için herhangi bir uygulamada bulunup bulunmayacaklarını soracaklarını, Federal Meclise bu konuda bir soru önergesi sunulmasına çalışacaklarını kaydetti.

Üçüncü olarak da AB Komisyonuna benzer bir yazı göndererek, kararın gereğinin yerine getirilmesini ve aynı şekilde Avrupa Parlamentosunda gündeme getirilmesi için çaba harcayacaklarını bildiren Kolat, dördüncü nokta olarak, vize talebi reddedilen sanatçı, sporcu, iş ve bilim adamı ya da basın mensuplarına dava açmalarını önereceklerini söyledi.

Kolat, beşinci nokta olarak, Türkiye’deki ilgili bakanlıklara da yazılar göndermek suretiyle bu konuda AB üyelik müzakerelerinde taviz verilmemesini talep edeceklerini, altıncı ve son nokta olarak ise Alman kuruluşlarıyla Alman hükümetine baskı yapmaları konusunda görüşeceklerini, görüşlerinin toplantıya katılamayan TD-IHK Başkanı Karl Freiherr von Leoprachting tarafından da desteklendiğini belirtti.
    

ATİAD Başkanı Recep Keskin de Avrupa Adalet Divanının kararıyla, vize talebi reddedilen diğer kişilere de yardımcı olunabileceğini belirterek, bu kararın aslında ekonomik açıdan Avrupa’nın da çıkarına olduğunu ifade etti.

”KENDİ BİNDİĞİ DALI KESİYOR”

”Avrupa vize uygulamasıyla kendi bindiği dalı kesiyor” diyen Keskin, Almanya ile iş yapan çok sayıda Türk iş adamının vize uygulamasında çıkarılan zorluklar nedeniyle doğru dürüst çalışamadığına dikkati çekti.

Keskin, karar hakkında aydınlatıcı bilgilerin de verilmesinin doğru olduğunu ifade ederek, ”Ancak bu kararla hukuki açıdan vizenin tümüyle kalktığı şeklinde bir şey yok” dedi.

Avukat olan TDU Yönetim Kurulu üyesi Hediye Erdem de, hukuki açıdan neler yapılabileceğini görüştüklerini, bakanlıklardan da bu kararın hukuki açıdan gereğinin yapılmasını isteyeceklerini söyledi.

Kamyon şoförü Mehmet Soysal’ı Avrupa Adalet Divanında savunan Alman avukat Rolf Gutmann ise aslında kararın şaşırtıcı bir karar olmadığını ve AB ülkeleri arasındaki anlaşmalara dayandırıldığını ifade ederek, bu anlaşmaların ulusal anlaşmaların üzerinde olduğunu ve gereğinin yapılması gerektiğini belirtti.

Toplantıya katılan ve Avrupa Adalet Divanı kararının alınmasına öncü olan iş adamı Osman Çat, gazetecilere yaptığı açıklamada, 14 yıl boyunca sürdürdüğü bu hukuk mücadelesinin sonucunda iflas açıklamasında bulunmak zorunda kaldığını söyledi.

Çat, şirketinde çalıştırdığı başka bir kamyon şoförü için açtığı benzer bir davanın Hessen eyalet mahkemesinde reddedildiğini belirterek, mahkemenin ve daha sonra Almanya Dışişleri Bakanlığının da isteğini hizmet sektörü olarak değil, iş gücü alımı olarak değerlendirdiğini ve diğer şoförlerine de vize vermekte zorluk çıkardıklarını, bu nedenle iflas ettiğini kaydetti.

Avrupa Adalet Divanı, 19 Şubatta aldığı kararında Soysal’ın Avrupa’da vizesiz dolaşma talebini haklı bulduğunu açıklamıştı.

(A.A) Evren AYDEMİR 

 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.