DOLAR

32,5385

-0.02%
EURO

34,9570

0.28%
ALTIN(gr)

2.427,34

0,19%
BİST 100

9722.09

0,19%
KOBİ’LER Türk Ekonomisinin Lokomotif gücüdür

KOBİ’LER Türk Ekonomisinin Lokomotif gücüdür

ABONE OL
15:20 - 14/09/2019 15:20
KOBİ’LER Türk Ekonomisinin Lokomotif gücüdür
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan, Türk ekonomisinin lokomotif gücünün KOBİ’ler olduğunu belirterek, KOBİ’lerin rekabet edebilmesi için dijitalleşmeye çok önem vermesi gerektiğini belirtti.

TÜRKONFED, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Visa iş birliği, 27 bankanın desteği ile yaşama geçirilen, Türkiye ekonomisine can veren KOBİ’lerin faaliyetlerini dijital ortama taşımalarına destek olmak amacıyla ”İşimi Yönetebiliyorum” programına Antalya’dan başlandı.

Üç yılda 3 bin KOBİ’ye ulaşılması hedeflenen ”İşimi Yönetebiliyorum” projesinin açılışında konuşan TÜRKONFED Başkanı Turan ”Türkiye’nin rekabetçiliğini belirleyecek aktör KOBİ’lerdir. Günümüzün küresel rekabetçiliğinde, ülkelerin yanı sıra kentler, sektörler ve işletmelerin kora kor bir yarış içinde” dedi.

Hız ve verimlilik esaslı dijital dönüşüm sürecinin, bu yarışın belirleyici unsuru, yerelde de bunun belirleyici aktörünün de KOBİ’ler olduğunu belirten Orhan Turan şöyle devam etti.

”Bu yarışta Türkiye olarak; ekonomimizin dinamosu KOBİ’lerimizin, rekabetçilik gücünü, nitelikli insan kaynağı kapasitesini, yönetişimden üretim ve ihracata uzanan değer zincirinde; yüksek teknoloji kullanımı ile yüksek verimlilik ve yüksek katma değer yaratmalarını sağlamalıyız. KOBİ’lerimizin verimliliğini artırıp, dijital dünyayı doğru ve etkin okumalarını sağlayarak, geleceğin dünyasına hazırlamak, ekonomimizin, sürdürülebilirlik anahtarıdır.”

KOBİ’LER TÜRK EKONOMİSİNİN LOKOMOTİF GÜCÜDÜR

Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon KOBİ bulunduğunu, KOBİ’lerin toplam istihdamın yüzde 72’sini, katma değerin yüzde 54’ünü, ihracatın yüzde 55’ini, toplam cironun yüzde 62’sini, brüt yatırımların ise yüzde 55’ini oluşturduğunu ifade eden Turan, şunları kaydetti.

”Bu veriler KOBİ’lerimizin Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olduğunu gösteriyor. KOBİ’lerin, teknoloji odağında, değişen rekabet koşullarına uyum sağlayabilmeleri; nitelikli insan kaynağından üretim ve ihracata, kendi değer zincirlerini dönüştürmeleri önem kazanıyor. Üretim ve sanayinin, dijitalleşme çerçevesinde şekillendiği günümüzde, KOBİ’lerimizi dijital dünyaya hazırlamak, rekabetçi ve güçlü bir Türkiye hayalimizin de en önemli aşamasını oluşturuyor. Projede TÜRKONFED ve TÜSİAD üyesi başarılı iş insanları da ‘co-pilot‘luk yapacak. Aynı zamanda ‘mentör’lük desteği ile İşimi Yönetebiliyorum, bölgelerimizde KOBİ’lerimiz arasında başarılı örnekler ortaya çıkartıp, ekonomimiz için de ‘çarpan etkisi’ni artıracaktır. Proje sürecinde hayata geçirilecek mentörlük programı ile işletmelerimizin yol haritasını çıkartacak ve KOBİ’lerimize ‘co-pilot’luk yapacağız.”

BAKSİFED BAŞKANI ABDULLAH ERDOĞAN

Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası federasyonu (BAKSİFED) Başkanı Abdullah Erdoğan da KOBİ’lerin dayanıklılığının, işini yönetebilmesinden geçtiğini söyledi.  Antalya’nın Türkiye’nin en rekabetçi sekizinci ili olduğunu ifade eden Erdoğan, tarım ve tarıma dayalı sanayisi ile öne çıkan Antalya’nın son 20 yılda gerçekleştirdiği yatırımlar ile de dünyanın önemli turizm merkezleri arasında yer aldığına dikkat çekti. Abdullah Erdoğan, şöyle devam etti.

”Günümüzde sürdürülebilir kalkınmanın yerelden başladığını ve kentlerin marka gücüyle, ülkelerinin rekabetçiliğine katkı yaptığı gerçeğini göz ardı etmeden hareket etmek zorundayız. Bu gerçekten hareketle öncelikle özel sektörün yetkinliğini, günümüz dijitalleşen dünyasına hazırlamak zorundayız. Ekonomimizin en kırılgan yapıları olan KOBİ’lerin dayanıklılığını artırmak hem bölgemiz hem de ülkemiz için büyük önem taşıyor. Bunu gerçekleştirmenin yolu da KOBİ’lerimizin öncelikle işini yönetebilmesini sağlamaktan geçiyor. Projenin yerel kalkınmayı ve rekabetçiliği geliştireceğine; işletmelerimize, dijital devrimin hız ve verimlilik esaslı yetenekler kazandıracağına inanıyorum. İşimi Yönetebiliyorum projesinin ulusal tanıtımının kentimizden başlatılmasını da anlamlı ve değerli görüyorum”

VİSA GENEL MÜDÜRÜ MERVE TEZEL

Visa Genel Müdürü Merve Tezel de TÜRKONFED, UNDP ile 27 bankanın desteğiyle başlatılan projenin KOBİ’lerin büyüme potansiyelleri gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına destek olacağını söyledi.

Tüm dünyadaki şirketlerin yüzde 90’ını oluşturan, global ölçekteki istihdamın yüzde 50 ila 60’ını sağlayan KOBİ’lerin global ekonomilerin itici gücü konumunda olduğunu ifade eden Tezel, konuşmasını şöyle sürdürdü.

”Bu ekosistemin önemli bir oyuncusu olan Visa dünya çapında 200’ü aşkın ülkede, 16 bin banka ve finansal kuruluş iş ortaklığında 3,4 milyar Visa logolu kartı 54 milyon işyeri ile buluşturan bir ticaret ağını temsil ediyor. Visa olarak sadece bireylerin değil, işletmelerin de kolay ve güvenli bir şekilde ödeme alabilmesi ve ödeme yapabilmesi için bir güven sistemi işletiyoruz. Sunduğumuz yeni nesil ürün ve çözümlerle ticaretin kolaylaşmasını sağlıyoruz”

UNDP TEMSİLCİ VEKİLİ CLAUDİO TOMASİ

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilci Vekili Claudio Tomasi de İşimi Yönetebiliyorum projesinin küresel çapta bir model haline geleceğini umduğunu söyledi.

KOBİ’ler için yeni teknolojilerin, piyasa verilerine ve müşterilere daha ucuza ulaşabilme, finansmana erişimde yeni yollar bulma ve daha hızlı tanınırlık ve saygınlık elde etme fırsatları sunduğunu vurgulayan Tomasi, şöyle devam etti.

”Yeni teknolojiler sayesinde daha uygun fiyatlarla seyahat edebiliyor, daha hızlı ödeme alabiliyor ve global piyasalara daha kolay entegre olabiliyoruz. Ancak her KOBİ bu fırsatlardan otomatik olarak yararlanma imkânı bulamıyor. Bu dönüşüme ayak uyduramayan firmalar dijital çağa da uyum sağlamakta zorlanacak. Bu ortamda iş dünyasında oluşacak ekosistemler, her ölçekten şirketin yeni teknolojilerle ve dijital dönüşümle uyum içinde evrilmesinde çok etkili olabilir. UNDP olarak böyle bir işbirliğinin içinde yer alıyor olmaktan gurur duyuyoruz ve İşimi Yönetebiliyorum platformunun, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın başarılmasına özel sektörün katkısı bağlamında küresel anlamda da bir model haline geleceğini düşünüyoruz.”

Konuşmaların ardından Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Müdürü Dr. Oğuzhan Aygören,  ”Girişimcilik Neye Benzer: Riskler ve Belirsizlikler” konusunda bilgi verdi.

Gazeteci Hakan Güldağ moderatörlüğünde ”Ekonominin Lokomotifi KOBİ’lerle Geleceğe” konulu panelde Şekerbank Tarım ve Bireysel Bankacılık Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk ile İş Bankası Ticari Bankacılık Pazarlama Bölümü Başkanı Ethem Eliaçık, bankacılık sektöründeki çalışmalar ve dijitalleşme konularında izleyicilere bilgi verdi.

4 İLDE TANITIM YAPILACAK

KOBİ’lerin desteklenmesi hedefiyle hayata geçirilen proje kapsamında pilot uygulaması Nisan ayında Adana ile başlayan ve Antalya ile ulusal tanıtımı gerçekleştirilen ”İşimi Yönetebiliyorum” yıl sonuna kadar Bursa, İstanbul, Mardin ve Denizli olmak üzere 4 ilde konferans ve eğitimler ile devam edecek.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.