Kızı Bombalı Saldırıda Öldürülen Alexander Dugin Kim?

Kızı Bombalı Saldırıda Öldürülen Alexander Dugin Kim?

ABONE OL
23:57 - 21/08/2022 23:57
Kızı Bombalı Saldırıda Öldürülen Alexander Dugin Kim?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen ve “Putin’in Beyni” olarak nitelenen aşırı Rus milliyetçisi ideolog Alexander Dugin’in kızı 29 yaşındaki Darya Dugina, dün Moskova yakınında aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldü.

Tanıdıkları, Darya Dugina’nın kullandığı Toyota Landcruiser’ın babası Alexander Dugin’e ait olduğunu ve büyük olasılıkla saldırının hedefinin de Dugin olduğunu söyledi.

Alexander Dugin kim?

60 yaşındaki Alexander Dugin, Rusça konuşulan bölgelerle ve diğer toprakların birleşimiyle büyük ve yeni bir Rus imparatorluğu oluşturulmasını isteyen ve bu topraklara Ukrayna’nın da dahil olmasını savunan bir ideolog.

Dugin, 1997 yılında yayınladığı “Jeopolitiğin Temelleri: Rusya’nın Jeopolitik Geleceği” adlı kitabında Amerika’nın Avrasya’daki etkisini sert bir şekilde eleştiriyor, Rusya’nın bölgede kendi otoritesini yeniden inşa etmesi ve başka ülkelerin toprak bütünlüğünün de bozulması çağrısı yapıyordu.

Kitap, ordunun okunacaklar listesinde yer almış olsa da Dugin’in Rus dış politikasında doğrudan etkili olduğuna ilişkin herhangi bir bulgu söz konusu değil.

Kremlin’le resmi bağı yok

Dugin’in Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin üzerindeki etkisi, uzun zamandır spekülasyon konusu. Rusya’yı yakından takip eden bazı uzmanlar, Dugin’in Putin üzerindeki etkisinin büyük, kimileriyse bu etkinin kısıtlı olduğunu kaydediyor. Dugin’in Kremlin ile herhangi bir resmi bağı bulunmuyor.

Amerika, 2015 yılında Alexander Dugin’e “Ukrayna’nın barış, güvenlik, istikrar, egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehdit eden eylemlere ya da politikalara karışmaktan sorumlu olduğu” gerekçesiyle yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Amerikan Maliye Bakanlığı, Mart ayında yayınladığı bir açıklamada, Dugin’in kurduğu Avrasya Gençlik Birliği’nin, Ukrayna’nın doğusunda sadece Rusya tarafından tanınan Donetsk Halk Cumhuriyeti adına savaşmaları için askerlik ve muharebe deneyimi olan kişileri aktif olarak bünyesine katmak için çalışmalar yürüttüğünü bildirmişti.

Amerikan Maliye Bakanlığı ayrıca Dugin’in aşırı Rus milliyetçilerinin Batılılar’ı ve diğer kitleleri hedef alan dezenformasyon ve propaganda platformu Geopolitika’nın başında olduğunu da bildirmişti.

Dugin, 2015 yılında, internet sitesi gazeta.ru’nun bildirdiğine göre Amerika’nın yaptırım listesine alınmasını “daha önce eşi benzeri görülmemiş bir adım” olarak nitelemiş ve yaptırımların, “hiçbir yasayı çiğnemeyen fikirsel faaliyetlere yönelik” olduğunu kaydetmişti.

Dugin, kurucusu olduğu Uluslararası Avrasya Hareketi’nin internet sitesinde bulunan elektronik posta adresine gönderilen soruları yanıtsız bıraktı.

Siyasi hareketler

1997 yılında yayınladığı “Jeopolitiğin Temelleri: Rusya’nın Jeopolitik Geleceği” adlı kitabı, Dugin’in önemini arttırmıştı. Dugin’in 1990’lı yılların başında eş kurucusu olduğu Ulusal Bolşevik Partisi, merkezci görüşlere şiddetle karşı çıkmasıyla ve ortasında siyah renkte orak çekiç olan kırmızı bayrağıyla biliniyordu.

Dugin, partiden, 2007 yılında “aşırıcı örgüt” olarak ilan edilmesinden ve Rusya’daki faaliyetlerinin yasaklanmasından yaklaşık on yıl önce ayrılmıştı. Dugin daha sonra Avrasya’nın geleceği açısından Batılı karşıtı görüşlere odaklanan siyasi ve sosyal hareketlerin kurulmasına ön ayak oldu.

Rus işadamı Konstantin Malofeev’in sahibi olduğu Kremlin yanlısı Hıristiyan Ortodoks televizyon kanalı Tsargrad TV’de baş editor olarak kısa süre çalışan Dugin, Mayıs ayında kanalın internet sayfasındaki yazısında, Rusya’nın Ukrayna’daki “özel askeri operasyonunun” acilen “vatansever reformlara” ihtiyacı olduğunu kaydetmişti.

Dugin, Ukrayna halkını cezbetmek için “yeni, sonsuz, gerçek ve derin bir Rusya’nın” kurulması gerektiğini belirtmişti. “Ukrayna bunun ayrılmaz, organik bir parçası haline geldi” diyen Dugin, “Ukraynalılar bu yeni, büyük gücü yaratmak için onları davet ettiğimizi anlamalı. Belaruslar, Kazaklar, Ermeniler, ama aynı zamanda Azeriler ve Gürcüler, sadece geçmişte ve şu anda bizimle olanlar değil, gelecekte de bizimle olacaklar” ifadelerini kullanmıştı.

VOA tarafından geçilen Kızı Bombalı Saldırıda Öldürülen Alexander Dugin Kim? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kızı Bombalı Saldırıda Öldürülen Alexander Dugin Kim? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kızı Bombalı Saldırıda Öldürülen Alexander Dugin Kim? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.