DOLAR

32,3791

0.18%
EURO

34,9963

-0.25%
ALTIN(gr)

2.324,14

0,22%
BİST 100

9065.25

0,22%
Kılıçdaroğlu TURKEN Vakfı’na Para Akışını Sordu

Kılıçdaroğlu TURKEN Vakfı’na Para Akışını Sordu

ABONE OL
10:04 - 25/05/2022 10:04
Kılıçdaroğlu TURKEN Vakfı’na Para Akışını Sordu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “kaçış planı” iddiasıyla gündeme getirdiği ve bugün saat 22.00’de paylaştığı video mesajıyla Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aile bireylerine TURKEN Vakfı aracılığıyla para aktarımı yapıldığını iddia etti.

Kılıçdaroğlu, daha önce CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan’ın New York’taki gökdelen inşaatını ve bağış gelirleriyle ilgili belgelerini paylaştığı TURKEN Vakfı’na bağış adı altındaki para akışına ilişkin elinde yeni belgeler olduğunu söyledi. Erdoğan’ın aile fertlerince sözkonusu vakıfta yöneticilik görevlerinde bulunulduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, “ABD’de paravan bir vakıf” dediği TURKEN Vakfı’na Erdoğan ve ailesi tarafından Türkiye’deki TÜRGEV ve ENSAR üzerinden 1 milyar lira aktarıldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “yolsuzluğa bulaşmış bürokratlar” seslenişiyle Türkiye’de olası iktidar değişikliğinde yolsuzluklar konusunda adli işlemler başlatılacağı uyarısı yaptı.

“Kaçış planı ifşa edeceğim” diyerek izlemeye davet etti

CHP lideri Kılıçdaroğlu, bugün gündüz TBMM’deki parti grubu toplantısında, partililere ve halka seslenerek, saat 22.00’de sosyal medyada yapacağı açıklama için “Bir kaçış planının anatomisini ifşa edeceğim” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, “Şimdi kirlenmiş bürokratlara seslenmek istiyorum. Bu Kemal Kılıçdaroğlu’nun son iyiliği olsun. Suça bulaşmış bürokrat beni iyi dinle; sen bunların suç çarkını döndürürken bunlar seni kendilerini kurtarma planları içine hiç dahil etmiyorlar. Toplu bir kaçış planı yürürlükte. Bu işlenen suçlardan sana rol biçtiler. Değişim geldiğinde halinin nice olacağını inan hiç umursamıyorlar. Devletin şerefli bürokratları sizi de akşam 22.00’de bekliyorum. Bir kaçış planının anatomisini ifşa edeceğim. Onlar da Türkiye’de paralel öğrenci vakıflarının niçin kurulduğunu anlayacaklar. Erdoğan, sakın reddetmeye kalkma, bütün belgeler elimizde” dedi.

Parti grubundaki konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu’nun ABD ve İngiltere’de faaliyetler yürüten TURKEN Vakfı’nın yapısını işaret ettiği vurgulanırken; saat 22.00’de yapılacağı açıklanan açıklamaya AKP cephesince Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in tepki gösterdiği görüldü. AKP’li Çelik, özetle “Kılıçdaroğlu’nun bugün Sayın Cumhurbaşkanımız ve ailesiyle ilgili yaptığı açıklamaları şiddetle kınıyoruz. Kılıçdaroğlu’nun beyanları, bir siyaset biçimi değil iftira kampanyasıdır. Kılıçdaroğlu, şimdiye kadar bir sürü temelsiz iddia ortaya atıp ‘belge bilgi açıklayacağım’ dedi. Ancak açıklamaları hiçbir siyasi netice doğurmadı. Tüm bu açıklamalar çevre kirliliğinden başka birşey üretmemiştir. Kılıçdaroğlu’nun devlet bürokrasisini sürekli olarak tehdit etmesi, Türkiye Cumhuriyeti devletini işlemez hale getirmeye dönük bir teşebbüstür. Bu hiçbir şekilde siyasi bir yaklaşım değil, geçmişte örnekleri görülen bir vesayet arayışıdır” görüşünü paylaştı.

Kılıçdaroğlu halka ABD’ye gönderilen dolarları anlattı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise, saat 22.00’de paylaştığı yaklaşık altı dakikalık videoda, ABD’ye TURKEN Vakfı yapısına Erdoğan’ın aile fertlerince para aktarımı yapıldığı yönünde elinde belgeler bulunduğunu ve siyasi iktidar değiştiğinde bu para aktarımlarıyla ilgili hukuken hesap sorulacağını belirtti.

Kılıçdaroğlu, bürokrasiye hitaben, yolsuzluk ve usulsüzlüklere aracılık etmemeleri ve bu işlemlere imza atmamaları çağrılarını yineleyerek, şu ana kadar aksi yönde hareket ettiğini söylediği bürokratlara seslenerek, Erdoğan’ın ailesiyle ilgili şu iddialarda bulundu

“Sarı bürokratlar… Sizler devleti bitkisel hayata soktunuz. Bu süreçte kendinizi de bitirdiniz. Öncelikle birazdan açıklayacağım şey, skandal ile yolsuzluklara dikkat çekmek değildir. Bunların ne olduğunu sağır sultan da biliyor. Amacım, komaya sokulan bu devleti uyandırmaktır. Komaya sokulan bu devi uyandırmak ve çalışır hale getirmektir. Ama size de büyük bir iyilik yapıyorum sarılar. Sizi bu suç gemisinden indirmek istiyorum. İnin kurtarın kendinizi. Çok geç olmadan, küçük cezalarla kurtulabileceğiniz bir aşamada kurtulun. Çünkü hiç gündemlerinde yoksunuz. Onlar planlarını yapmaya devam ediyor. Çok sayıda paralel hayat planları var. Bugün ben, çok vahim bir tanesini açıklıyorum. Belgeler elimizde. Para akışlarının hepsi elimizde. Anlatayım: Bir vakıf kurduruyorlar ABD’de. Neden ABD? Ülkeyi Kataristan’a dönüştürenler, Katar’a gider diye beklersiniz ya. Biliyorlar ki o ülkelerde hukuk yok, ilk uçakla geriye gönderirler bunları. ABD kanunlarının arkasına ise gizlenebilirler. Orası hukuk devleti. Yani hukuksuzlukla yok ettikleri ülkeden, hukuka sığınmak için ABD’ye kaçmak istiyorlar. Yeni bir Pensilvanya yaratmanın peşindeler, kendileri için. Peki ne yapıyorlar? Paravan vakıf kuruyorlar. Başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar. Ama vakfın asıl yönetimi Erdoğan aile üyelerine ait. Şimdi isim vermeyeyim. Kendileri söyler belki. Aile içi işlerine karışmayayım. Şimdi, bu paravan yapının izin çıkarma hakkı kazanması için paraya ihtiyacı var. Türkiye’den iki vakıf seçiliyor. Öğrenciler için kurulmuş süsü verdikleri vakıflar. Asıl var olma sebeplerini bugün öğreneceksiniz. TÜRGEV ve ENSAR. Bu vakıflar başlıyor paraları bir Amerikan vatandaşına göndermeye. 20 milyon dolar. Bir 10 milyon dolar daha. Bir 20 milyon daha. Bir 10 milyon dolar daha. Bir TÜRGEV, bir ENSAR… Durmuyorlar, para gönderimi listesinin sonu yok. Hepsinin dökümleri elimizde. 1 milyar lirayı şıp diye transfer ediyorlar ABD’ye. ENSAR’cım, TÜRGEV’cim bu paraları size kim verdi? Siz bu paraları neden ABD’ye sürekli transfer ediyorsunuz? Bu dövizleri neden Amerikalara taşıdınız? Paralel hayatlar kurma görevini size kim verdi? Gelelim ABD’ye kaçmaya hazırlananlara. Yeni iktidarın sizi orada rahat bırakacağını mı düşünüyorsunuz? Vallahi çok fena yanılıyorsunuz.”

Kılıçdaroğlu, videosunda doğrudan Erdoğan’a da “Bu para gönderttiğin paravanın başında senin ailenden kim var? Çık söyle, ailenden kim gönderiyor bu paraları? Ve yine ailenden kim alıyor karşı tarafta? Çık anlat, çekinme” diye seslendi.

Son olarak Kılıçdaroğlu, “Emekliye bu yüzden para yok, bu yüzden 1 litre süt 20 lira. Bu yüzden 4 milyon abonenin elektriği kesiliyor. Bu ülkede çocuklar bu yüzden yatağa aç ve karanlıkta giriyor. Ekmek bulamıyor insanlarımız bu yüzden. Uyan artık ey halkım uyan. Onlar kaçacakları yerin yolunu yaparken, senin gidecek bir yerin yok. Bizim başka memleketimiz yok. Artık uyan, kaldır kafanı ve bize katıl” ifadeleriyle halka mesaj verdi.

Bu arada CHP Parti Meclisi üyesi Emre Yılmaz ise, videoda Kılıçdaroğlu’nun gösterdiği belgeler olduğu ifadesiyle Twitter hesabında bazı belgeleri paylaştı.

AKP’li Çelik para aktarımı yalanlamadı, “açık yapı” dedi

AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, Kılıçdaroğlu’nun videolu paylaşımına ilişkin “Kılıçdaroğlu herkesi suçluyor, demokrasiyi hedef alıyor. Diyor ki ABD’de vakıf kurmaya çalışıyorlar. TÜRGEV’den bahsediyorlar. Bu o ülkenin hukuk kurallarına göre kurulmuş. Son derece şeffaf. Hangi faaliyetleri yaptığını bütün dünyanın bildiği, öğrenciler FETÖ’nün ağlarına düşmesinler diye kurulmuş organizasyonlar. Açık yapıları, illegal yapılarmış gibi ortaya koyup hedef gösteriyor” dedi.

Çelik, A Haber canlı yayınına katılarak, “Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanımıza yönelik nefret ve iftira siyaseti bu siyaseti yaptıranların çöküşüne neden olur. Yabancı ülkede okul açılmış, yurt açılmış. Bunları ellerine yine açık kaynaklardan alarak muhtemelen FETÖ almıştır, gizli belge diyerek vermiştir. Kılıçdaroğlu vesayet zihniyete sahip olduğunu ortaya koymuştur. Siyasetin dilini bu şekilde sertleştirmek istiyorsa, bizim dilimizin ne kadar sertleşeceğini tahmin bile edemez. Aileleri de işin içine koyduğumuzda neyi sakınacağız? Çık siyasi kapasite ile konuş, biz sana ne cevaplar veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Çelik’in ardından aynı kanalda canlı yayına bağlanan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da, “Kılıçdaroğlu’nun üslubu ibreti alemdir. Sürekli nefret dilini kullanan bir tavır içerisinde görüyoruz. Bu tarz siyaseti kirleten bir dildir. Tamamen FETÖ vari bir söylemdir. Yaptıkları ile FETÖ’ye hizmet ediyorlar. Bizim siyaset geleneğimizde böyle bir şey yok. Türkiye’de geçmiş dönemlerde rakip siyasi partiler oldu. Ama böyle bir dilin kullanıldığı hiç hatırlamıyoruz. Bu dil sahibine zarar verecek bir dildir. Bu deli saçması sözler, cevapsız bırakılmayacaktır. Halkı kışkırtmak isteyen edepsiz bir dille karşı karşıya kaldık. Bu dilin altında kalmayacağız. Yazıktır, ayıptır” diye konuştu.

TURKEN Vakfı ile ilgili daha önce neler açıklanmıştı?

CHP’nin ABD Temsilcisi Yurten Özcan da, daha önceki açıklamalarıyla TURKEN Vakfı ile ilgili bazı bilgileri paylaşmıştı. Özcan, “ABD’li resmi makamlardan ulaştığımız, ABD Gelir Dairesi’nden (IRS) aldığımız bu resmi beyanname 1 Temmuz 2019 ve 30 Haziran 2020 arası tarihleri kapsıyor. Sadece o sene Türken Foundation’a 9.3 milyon dolar bağış gelmiş” demişti. TURKEN Vakfı’nın misyonunun öğrencilere burs ve yurt sağlamak olduğunu vurgulayan Özcan, vakfın 1 Temmuz 2019 – 30 Haziran 2020 döneminde verdiği toplam bursun ise sıfır dolar olduğunu öne sürmüştü.

Ayrıca “Ünlü boksör Muhammed Ali’nin çiftliğini satın alan ve New York Manhattan’da lüks bir gökdelen yapan bu vakfın gerçek amacı ne?” sorusunu yönelten Özcan, New York’taki gökdelen inşaatından da görüntüler paylaşmıştı.

Özcan’ın da anımsattığı üzere vakfın kuruluş belgesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imzası olması ve yönetim kurulunda da kızı Esra Albayrak’ın bulunması tartışma yaratmıştı.

VOA tarafından geçilen Kılıçdaroğlu TURKEN Vakfı’na Para Akışını Sordu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kılıçdaroğlu TURKEN Vakfı’na Para Akışını Sordu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kılıçdaroğlu TURKEN Vakfı’na Para Akışını Sordu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.