DOLAR

32,5574

0.09%
EURO

34,9697

-0.18%
ALTIN(gr)

2.436,70

0,04%
BİST 100

9716.77

0,04%
Kılıçdaroğlu Erzurum’a Ekonomisiyle Seslendi

Kılıçdaroğlu Erzurum’a Ekonomisiyle Seslendi

ABONE OL
19:05 - 02/08/2022 19:05
Kılıçdaroğlu Erzurum’a Ekonomisiyle Seslendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ERZURUM – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erzurumlular’a ekonomideki gerileme tablosuyla seslenerek, iktidara gelmeleri halinde tarım ve hayvancılık ağırlıklı özel projeyle bölgeyi kalkındırma sözü verdi.

Kılıçdaroğlu, “TBMM tatili gerekçesiyle halkın sorunlarını dile getirmemiz ertelenemez” yaklaşımından yola çıkarak grup toplantısını, parti yönetimi ve 128 milletvekilinin katılımıyla Erzurum’da Necip Fazıl Kısakürek Kongre Merkezi’nde düzenledi.

Erzurum’un geçmişte ticaret ve alışveriş etkinlikleri açısından doğudaki en önemli ekonomi kenti olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, Erzurum’un bugün internet teknolojisi gibi altyapı yetersizlikleriyle iş dünyasına gelişme şansı vermediğini belirterek, rakamlarla olumsuz tabloyu gözler önüne serdi.

Kılıçdaroğlu, “Erzurum, kişi başına gelirde sürekli kan kaybediyor. Sürekli gelir düşüyor, sürekli. Bakın bu konuda da vereyim. 2018’de 5655 dolardan 5176 dolara düşmüş durumda. Kan kaybediyor Erzurum. 19 yılda yüzde 64 daraldı, Erzurum, tarla alanı söylüyorum. 668 bin tondan 308 bin tona düştü tarlalardan elde edilenden, yüzde 28 azalma görüyoruz. Son bir yılda kredi borcu yaklaşık 7,4 milyar arttı. Yaklaşık 19 milyardan 26 milyara çıktı. Vatandaş kredi ile geçiniyor, başka çaresi yok. Gelir düzeyi düşük, ciddi bir yoksulluk var. Sağlık, sosyal güvenlik primlerini ödemiyorlar. Her dört gençten birisi de işsiz” tespitlerini paylaştı.

Kentte Cumhuriyet’in eseri şeker fabrikasının ilgili özelleştirme adımıyla tamamen kapanma noktasına getirildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Şeker fabrikanız vardı. Özelleştirildi. Önce söz verdiler dediler ki ‘hiçbir işçinin işine son verilmeyecek’ sonra o işçilerin işine son verdiler. Şu anda çok dar bir kadro şeker fabrikasında çalışıyor. 34 yıl sonra Türkiye, şeker ithal etmek zorunda kaldı. Bu fabrikalar buradayken, şeker pancarı ekilirken, işçiler çalışırken; neden bu hale getirdiniz? Neden oradaki işçilerin işine son verdiniz?” sözleri salondaki Erzurumlular’ca desteklendi.

Erzurum’a özel havza projesini açıkladı

Mevcut duruma ilişkin olumsuzlukları sıraladıktan sonra CHP’nin Erzurumlular için projelerini anlatmaya başlayan Kılıçdaroğlu, çiftçiler için kredi faizlerini iktidar değişikliği olur olmaz sıfırlayama, mazot fiyatı, ziraatçi eğitimi gibi vaatlerini sıraladı.

Erzurum için ne yapılacağı konusunda “havza projesi”ni açıklayan Kılıçdaroğlu, “Erzurum coğrafi olarak da tarihi olarak da çok önemli bir yerde. Toprak büyüklüğü açısından Türkiye’de dokuzuncu büyük il. Dolayısıyla bu bölgenin özel ekonomi bölgesi olarak ilan edilmesi lazım. Ortak projeler ve ortak hedeflere kilitlenmesi lazım. Erzurum dışında Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli, Bitlis, Van, Muş ve Bingöl’ün bu bölgede havza bazlı tarım ve hayvancılığın merkezi olması lazım. Bu bölgenin, özel yatırım alanlarıyla teşvik edilmesi lazım. Küçük ve büyükbaş hayvan ücretsiz olarak dağıtılacak her yıl. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için et işleme tesisleri, deri işleme tesisleri, yem fabrikaları, tarım aletleri, tarımsal ürün paketleme tesisleri, tarım ilaçları, karbon sıvı gübre ve tekstil üretimi de bu bölgede olacak. Bu dediğim 9 ilde bunların tamamı olacak ve merkezi de. Tarım ve Hayvancılık Uluslararası Borsası, Erzurum’da kurulacak. Bizim projemiz 750 bin kişiye istihdam alanı sağlayacak. Hedef, 30 milyar dolarlık Ortadoğu et borsasının ana merkezi olmak. 30 milyar dolarlık bir merkez olacak burası. Büyüyeceksek hep beraber büyüyeceğiz. Erzurum da büyüyecek. Kars da büyüyecek, Van da büyüyecek. 85 milyonun hakkını hukukunu koruyacağız. Her yerin ekonomik durumuna göre coğrafi koşullarına göre öngörülen yatırımları yapacaksınız” diye konuştu.

Proje kaynağı: ‘AKP’nin köprü, otoyol projeleri’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erzurum’da vaat ettiği projesine kaynak olarak AKP iktidarınca Kamu-Özel Ortaklığı (KÖO) kapsamında özel müteahhitlik şirketlerine verilen yeni köprü, otoyol projelerini işaret etti. Kılıçdaroğlu, “Bu söylediğim proje, beş yıl içinde 1 milyar dolarlık yatırım demektir. Bu bölgeye yapılacak 1 milyar dolarlık yatırım demektir. Diyeceksiniz ki ‘1 milyar doları nereden bulacağız?’ Türkiye Cumhuriyeti Devleti için 1 milyar dolarlık para, çok büyük bir para değil. Beşli çetelerin bir köprüsüne kaç lira garanti veriyorlar biliyor musunuz? 35 milyar dolar, bir köprüye. Ben o paraların tamamını söke söke alacağım siz meraklanmayın. Öyle Londra’daki mahkemelere gidecekler. Orada davalar görülecek. Ya mahkemeyi ister Londra’ya götürür ister Papua Yeni Gine’ye götür ister Kongo’ya götür, ister Japonya’ya götür. Ben o paraları söke söke alacağım sizden bu milletin hakkını hukukunu alacağım” dedi.

Suriyeliler mesajı alkışlarla desteklendi

Suriyeliler’i ülkelerine gönderme mesajını yineleyen Kılıçdaroğlu, “Erzurumlu kardeşlerim unutmayın. Suriye’ye gireceklerdi değil mi? Suriye’de namaz kalacaklardı değil mi? Ne oldu? Onlar Suriye’ye gitmeden, 3 milyon 600 bin Suriyeli geldi, resmi rakam. Sayısını kimse bilmiyor. Niçin kardeşim? Neden oldu bu? Erzurumlu kardeşim bunu sorgulayacak. Bugün sokakta esnaf gezisi yaparken ‘Suriyeliler’i gönderecek misiniz’ dedi. Hiç kimse endişe etmesin hiç kimse. Hiç kimseyi ırkçılık yapmadan, kimsenin onuruyla oynamadan, onları kendi ülkelerine Allah nasip ederse, sizlerin takdiriyle davul zurnayla göndereceğiz. Davulla zurnayla göndereceğiz” sözleri salonda alkışlarla yoğun destek gördü.

VOA tarafından geçilen Kılıçdaroğlu Erzurum’a Ekonomisiyle Seslendi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kılıçdaroğlu Erzurum’a Ekonomisiyle Seslendi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kılıçdaroğlu Erzurum’a Ekonomisiyle Seslendi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.