“Kibele´nin Kızları” ayakta alkışlandı

“Kibele´nin Kızları” ayakta alkışlandı

ABONE OL
01:56 - 21/03/2022 01:56
“Kibele´nin Kızları” ayakta alkışlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Türk Musikisi Konservatuarı BTMK öncülüğünde, Kadir Has Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü mezunu, sanat kültür danışmanı, senaryo yazarı ve yönetmen Arda Eşberk`in sahneye koyduğu “Kibele´nin Kızları” adlı müzikli ve danslı tiyatro gösterisi Berlin`de ayakta alkışlandı.

İlk kez 8 Mart 2020 tarihinde Berlin UFA Fabrik’de sahnelenen, büyük ilgi gören ve pandemiden dolayı gösterimine ara verilen “Kibele´nin Kızları” yeniden sahnelendiği Berlin`de seyirciden tam not aldı.

BTMK-Berlin Türk Musikisi Konservatuarı ikinci olarak düzenlediği „Kybele’s Töchter ““Kibele´nin Kızları” Almanca üst yazılı tiyatro gösterisini, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Elçi Müsteşarı Fulya Yücekök, Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök, Berlin`deki bazı STK temsilcileri ve çok sayıda sanatsever izledi.

Çoğunluğu amatör sanatçılardan oluşan „Kybele’s Töchter “ Tiyatro gösterisi ile insanlık tarihinin her döneminde, yaşamın her alanında   sayısız zorluklarla karşılaşılmasına ve engellenmesine rağmen yılmadan usanmadan büyük mücadeleler vererek, kültür, sanat, resim, moda, tıp, gibi saymayla bitmeyen kahramanlık dolu başarılar elde eden dünya kadınlarının sergilendiği muhteşem bir tiyatro gösterisi sundular.

Kara Fatma, Manal el Şerif, Rita Levi-Montalcini, Maya Angelou, Ruth Bader Gingsburg, Jeanne D´arc, Coco Chanel ve Frida Kahlo gibi 8 kadının kahramanlık öyküsünü anlatan, ‘Kibele ve Attis’in Aşkı’`nı konu olarak işlendiği mitolojik hikâyenin bir kısmının sahneye taşındığı eserin başrol oyuncusu Sinem Özyavuz`un dans grubunun renk kattığı muhteşem tiyatro oyunu salonu dolduran seyirciler tarafından dakikalarca alkışlandı.

Berlin Reinickendorf Belediyesi Ernst-Reuter-Saal Tiyatro salonunu dolduran seyircilere bu kadar da olmaz dedirten bir gösteri sergileyen sanatçılarla tiyatro sonrasında seyirciler resim çektirmek ve onları tebrik etmek için adeta sıraya girdiler.

‘Kybele ve Attis’in Aşkı’`nın konusu şöyle:

MÖ 386- MÖ 456 yılları arasında yaşamış komedya yazarı Aristofanes’e göre ilk insanlar iki cinsiyeti bir arada bulunduracak şekilde iki cinsel organ, iki yüz, dört el, dört bacak ile yaratılmıştı.

Tanrıları tedirgin eden ve gücünden korktukları bu yaratıkları bölmeye karar verir Zeus. Oğlu Apollon’un yardımıyla onları ikiye böler bu şekilde düzen sağlanmış olur.

Oyun yazarı Aristofanes’te bu noktadan hareketle “Aşk her insanda mevcuttur, aslımızdaki diğer yarımızı arar, iki kişiden bir kişi yapmaya çalışır ve insan doğasından kaynaklanan yarasına ilaç olur. Her birimiz bir bütünün insan eşleşen yarılarıyız ve her birimiz bize uyacak o diğer yarımızın arayışı içindeyiz” der.

İşte Attis ve Kibele’nin aşkı da aynı özden gelen bu iki varlığın aşkıdır. Zeus bir gece rüyasında kendisinin bile hâkim olamayacağı güçte bir yaratık görür. Bu yaratık Kibele’dir. Aslında o şimdiki haliyle bildiğimiz tanrıça Kibele değildir.

Çift cinsiyetlidir. Yani her iki cinsi bir arada bulunduracak kadar cazibelidir. Zeus’un rüyası gerçeğe dönüşür ve Kibele tüm ihtişamıyla ortaya çıkar. Zeus onu öldürmek ister ve güzellik tanrıçası Afrodit bu kadar cazibeli bir varlığın öldürülmesine karşı gelir ve sonuçta Kibele’nin erkeklik organı kesilir. Bu organın düştüğü yerde bir badem ağacı oluşur.

Ağacın olgunlaşması ve yer düşen ilk mahsulün meyvesi yere düştüğünde bundan bir erkek çocuk doğar. Bu doğar doğmaz keçiler arasında kalır ve kendini keçi (Lupercalia) sanır. Bu çocuk Adonis kadar yakışıklı olan Attis’tir. Attis Kibele’nin diğer yarısıdır. Aynı özden doğmuşlardır. Ancak Attis kendini ve Kibele’ye verdiği sözü unutur. Pessinus kralının kızına âşık olur. Kibele bu durumun verdiği kıskançlık ve kızgınlıkla Attis’i çıldırtır.

Deliliğin etkisiyle kendini hadım eden Attis’in acısına dayanamayan Kibele onu bir çam ağacına dönüştürerek kahramanın yolculuğunu sonsuzluğa bağışlar! (Kaynak: www.salom.com.tr)

Sergilenen muhteşem Tiyatro oyununun yazar ve yönetmenliğini Arda Eşberk, Koreografi ve dans Sinem Özyavuz yapıyor. Sahne alan oyuncular: Çiğdem Özkurt Spickermann, Didem Işık, Muhterem Çen, Nihan Dilek, Gülşen Mantaş, Gülay Basaran ve Şirin Tüfekçi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.