Kesme çiçek sektörü Yeşil Mutabakata hazır

Kesme çiçek sektörü Yeşil Mutabakata hazır

ABONE OL
23:54 - 14/11/2021 23:54
Kesme çiçek sektörü Yeşil Mutabakata hazır
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya ticaret hacmi 45 milyar dolara ulaşan süs bitkileri ve çiçek ihracatından daha fazla pay almak isteyen Türk kesme çiçek sektörünün Yeşil Mutabakata hazır olduğu belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Hollanda Büyükelçiliği Tarım Bölümü, Hollanda Baş Konsolosluğu İnovasyon Bölümü, Hollanda Dış Yatırım Ajansı ve Growtech Fuarı Organizasyon firması iş birliği ile “Bahçecilik Sektöründe Hollanda İnovasyon Çözümleri ve Hollanda’da Yatırım Fırsatları Semineri’’ düzenlendi.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır seminerin açılışında yaptığı konuşmada, son yıllarda farklı girişimcilik deneyimleri yaşayan iki ülkenin bahçecilik sektöründe de iş birliği içerisinde olduğunu belirtti. Seminerin hem teknolojik hem de ürün gamı kapsamında yoğunlaşan iş birliğine olumlu yansıyacağına inandığını kaydeden Çandır, şöyle devam etti.

‘’Geniş tarım toprakları, uygun iklimi, yetişmiş insan kaynağı, Avrupa-Asya-Afrika kıtalarının merkezinde olma konumuna sahip Türkiye ile ABD’den sonra en büyük tarımsal ürün ihracatçısı, güçlü teknolojik ve inovativ altyapıya sahip Hollanda’nın bahçecilik inovasyon çözümleri konusunda sürdürülebilir iş birliği yapılabilir. Türkiye-Hollanda arasındaki süs bitkileri dış ticareti çok düşük. Ancak 10 milyar Euro’ya yaklaşan Hollanda süs bitkileri ihracatı içindeki Türk ürünleri payını artırmak istiyoruz. Bu yöndeki ilk adım olarak Hollanda’dan Antalya’ya bir eğitim ve teknoloji yatırımı ile atılabilir.’’

Hollandalı yatırımcılar rekabet için Antalya’yı seçmeli

Antalya’da Hollanda ile birlikte bir bahçecilik kümesi yaratmanın potansiyelini, teknolojik girişimlerle hayata geçirebileceklerini vurgulayan Çandır, şöyle devam etti.

‘’Özellikle son dönemde ciddi boyutlarda artan enerji fiyatları ve diğer girdi maliyetleri, Hollandalı üretici dostlarımızı her geçen gün rekabetçi olmaktan uzaklaştırmaktadır. Üretim faaliyetlerini etkili ve rekabetçi şekilde artırmak isteyen Hollandalı arkadaşlarımız için ciddi fırsat alanı olarak Antalya’mızı ve bölgemizi öneriyoruz. Burada birlikte hareket ederek konum ve maliyet avantajlarını üretime dönüştürmeyi teklif ediyoruz. Çünkü kentimiz ve bölgemiz, son derece uygun iklim, toprak ve insan kaynaklarıyla rekabetçi üretim olanakları sunmaktadır.’’

Kesme çiçek sektörü Yeşil Mutabakata hazır

Antalya’nın kesme çiçek sektörü ve örtü altında ülkelerin taleplerine yanıt verebildiğini, üretimin her aşamasında standartlara uyulduğu ve uzun vadeli fiyatların sunulabildiğine dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü.

‘’İhraç ettiğimiz ürünlerin lojistiğinde az sayıda fakat hacim bakımından ortanın üzerinde olan firmalar ile bir küme oluşturduk, lojistikte birlikte hareket ediyoruz. Uygun iklim koşulları dolayısıyla ağır sabit maliyet yükünü hafifletiyoruz, çevre illerimizdeki uygun iklim koşullarını kullanarak üretim süresini 12 aya yayıyoruz. Uzun bir süredir özellikle AB ihracatı deneyimlerimizle hem üretim metodlarında hem de yetişmiş insan kaynaklarında ciddi avantajlara sahip bulunmaktayız. Yani yeşil mutabakat koşullarına hazırlıklıyız. Tarihsel ve coğrafi avantajlarımızla Avrupa, Ortadoğu ve Asya bölgelerine merkezi konumdayız.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.