***  Keskin: “Vatandaşlık uyumun anahtarıdır!

*** Keskin: “Vatandaşlık uyumun anahtarıdır!

ABONE OL
10:00 - 04/07/2008 10:00
***  Keskin: “Vatandaşlık uyumun anahtarıdır!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

KESKİN:
"VATANDAŞLIK UYUMUN ANAHTARIDIR!" 

Almanya’da Sol Parti federal meclis üyesi Hakkı Keskin, Almanya’da yaşayan Türklerin Alman vatandaşlığına geçmelerinin, uyum konusunda kilit rol oynadığını söyledi

Keskin, Yeşiller Partisi milletvekili Hans-Christian Ströbele’yle birlikte "vatandaşlık" konusunda düzenlediği bir toplantıda, Türklerin büyük bir kısımının 40 yıldan daha fazla bir süredir Almanya’da yaşamalarına rağmen siyasi haklara sahip olmadıklarını belirterek, "Vatandaşlığa geçişlerin uyum konusunda kilit rolü var. Siyasi haklardan mahrum edilmiş durumdalar. Bu kabul edilemez bir durum" dedi.
Vatandaşlık haklarından faydalanamadıkları için Türklerin çoğunun kendilerini dışlanmış ve bu ülkeye ait olarak hissetmediğini ifade eden Keskin, bunun devletin temel ilkeleriyle de bağdaşmadığını ve gizli bir ayrımcılık olduğunu savundu.
Alman vatandaşlığına geçen Türklerin sayısının son yıllarda düştüğünü hatırlatan Keskin, iki ülke vatandaşlığı bulunan insanların tehlike değil, şans olarak algılanması gerektiğini söyledi. Keskin, Rusya’dan ve diğer bazı ülkelerden gelen insanlara çifte vatandaşlık hakkı tanındığına, ancak Türklere bu hakkın verilmediğine dikkati çekti.

STRÖBELE: "VATANDAŞLIĞA GEÇİŞLER KOLAYLAŞTIRILSIN!"

Ströbele de, çifte vatandaşlık verilmesinden yana olduğunu, bunun uyuma katkı sağlayacağını söyledi.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşillerin iktidarda bulunduğu dönemde yeni bir vatandaşlık yasasını kabul ettiklerini hatırlatan Ströbele, bu yasanın eksiklikleri bulunduğunu, ancak önceki yasadan daha iyi olduğunu belirtti.
Şimdiki vatandaşlık yasasının eksikleri arasında gençlerin 18-23 yaş arasında Alman vatandaşlığı mı, Türk vatandaşlığını mı alacağına karar vermeleri şartı bulunduğunu, bunun gençleri zorlayacağını ifade eden Ströbele, Alman vatandaşlığa geçişlerin kolaylaştırılması gerektiğini, planlanan vatandaşlık sınavının da gereksiz olduğunu söyledi.
Ströbele, Avrupa Futbol Şampiyonasında Türklerin ve Almanların birlikte eğlenmesinin de Türklerin Alman toplumuna uyum sağladığının göstergesi olduğunu söyledi.
Toplantıya, Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman, Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat ve diğer bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.
Anadolu Ajansı

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.