Kemer Sualtı Merkezi Turizme Büyük Katkı Sunacak

Kemer Sualtı Merkezi Turizme Büyük Katkı Sunacak

ABONE OL
09:59 - 04/03/2024 09:59
Kemer Sualtı Merkezi Turizme Büyük Katkı Sunacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kemer Koyu, Ayışığı Parkı ile Balıkçı Barınağı arasında yer alan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Geleceğe miras projesi’ kapsamında gerçekleştirilen, Idyros Antik Kenti’ndeki kazılar, Antalya Müzesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle tekrar başlarken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan aynı bölgede yer alması planlanan Sualtı Müzesi’nin temelinin de en kısa sürede atılacağı müjdesi geldi.
Kemer Ak Parti Belediye Başkan Adayı Rahman Şeker, Idyros Antik Kenti kazılarının tekrar başlaması münasebetiyle Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel öncülüğünde Doç.Dr.Hakan Öniz ve Prof.Dr.Nevzat Çevik, Kemer Kazıları Bilimsel Danışmanı Dr.Ceyda Öztosun ile bölgede bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Kemer turizmi büyük değer kazanacak

Rahman Şeker yaptığı açıklamada, Idyros Antik Kenti’nde tekrar başlayan kazılardan sonra ortaya çıkacak olan antik kentin ve sualtı müzesinin hayata geçmesi ile birlikte Kemer turizminin büyük bir değer kazanacağını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Kemer Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Kemer Idyros Kazıları Bilim Heyeti Üyesi Doç.Dr.Hakan Öniz yaptığı açıklamada, “Burası 3.derece SİT alanı. Hayalimizde Idyros Antik Kentini gün yüzüne çıkarmak ve buraya ayrıca Akdeniz Sualtı Arkeoloji müzesini kazandırmak vardı.Hayal projemizde, 367 tane belgelediğimiz batıktan seçtiklerimizi burada sergilemek olacak. Bu eserleri seçtik. Bakanlığımızın mimarları ile birlikte üç aydır çalışma yürütüyoruz. Harika bir proje ortaya çıktı. Ve o proje de burada hayata geçiyor. Sayın Bakanımızın hem turizmci olması, hem de arkeolojiyi çok iyi bilen bir insan olması oldukça önemli. Kemer’de her şey değişiyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Mehmet Nuri Ersoy’dan müjdeyi aldık. Idyros Antik Kenti ‘nde de kazı çalışmalarımız da devam ediyor. “dedi.

Bölgemiz turizmi için çok önemli

Rahman Şeker yaptığı açıklamada, “ Idyros antik kentimiz Kemer merkezde yer alıyor. Antalya Müzemiz tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın “Geleceğe miras projesi’ kapsamında tekrar başlayan kazılar sonrasında kentin merkezinde bir Antik Kente sahip olacağız. Bakanımızın katkıları için müteşekkiriz. Antik kentin ortaya çıkması ile otellerimizde konaklayan turistler başta olmak üzere kentimize gelenler de bu alanı gezme firsatı yakalayacaklar. Bu arada yine bir başka sevindirici gelişmede sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un müze müjdesi oldu. Yine bu alanda antik kent ile bütünleşecek bir sualtı müzesinin kentimize kazandırılacak olması da Kemer turizmine çok büyük katkı sağlayacaktır. Bakanımızın yaptığı açıklamaya göre çok yakında sualtı müzemizin temeli atılacak ve çalışmalar başlayacak. Yıllardır kentimizde turizmin 12 aya yayılması düşüncesi var. İşte bu önemli projelerin hayata geçmesi ile Kemer turizmi için çok büyük iki değer ortaya çıkaracak” dedi.

Çok ilgi çekecek bir antik kent ve sualtı müzesi olacak

İdyros Antik Kenti, Likya bölgesi sınırları içerisinde kalan konumu itibari ile denizci bir kent olma özelliği taşıyor. İdyros Antik Kenti, o dönemlerde Akdeniz’de ticaret yapan gemicilerin de uğrak noktası olmuş. Araştırmalar ışığında, kentin ilk iskanının Helenistik döneme kadar gittiği, devamında Roma ve Bizans olarak yerleşimin devam ettiği görülüyor. Kentin bilinen en dikkat çekici yapısı, Bizans Dönemine tarihlendirilen mozaikli kilise yapısı. Bu alan geçtiğimiz dönem yapılan kazılar ile gün yüzüne çıkarılmıştı. Geçtiğimiz dönem yapılan kazılarda, bölgemizde pek rastlanmayan ve dünyada yapılan kazılarda çok az ülkede görülen, MÖ 4-5. yüzyıllara ait olduğu tespit edilen Amfora Mezarlar bulunmuştu. Bu Amfora mezarların yakında hayata geçmesi beklenen Sualtı Müzesinde sergilenmesi düşünülüyor. (Halil Öncü)

TOUREXPI tarafından geçilen Kemer Sualtı Merkezi Turizme Büyük Katkı Sunacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kemer Sualtı Merkezi Turizme Büyük Katkı Sunacak haberi web sayfamıza otomatik olarak TOUREXPI sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kemer Sualtı Merkezi Turizme Büyük Katkı Sunacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.