Karanalık zamanlarda film festivali

Karanalık zamanlarda film festivali

ABONE OL
22:59 - 22/02/2023 22:59
Karanalık zamanlarda film festivali
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

10 Mart tarihinde başlayacak  ve 10  gün sürecek 27.Nürnberg Türk-Alman Film festivali  hakkında bir bildiri yayınlayan festival yöneticisi Adil Kaya, sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı acıya boğan deprem sonrası film festivalinin  yapılıp yapılmayacağı konusuda „ Hava Kurşun gibi ağır, Karanlık zamanlanda Film Festivali başlıklı birk bildiri yayınladı.

Bildiri şöyle:

HAVA KURŞUN GİBİ KARANLIK

„ Türkiye / Suriye depreminde ve Ukrayna’daki savaşta yüzbinlerce insanın yaşamının yok olması, milyonlarca insanın çilesi ve kederi Almanya’da hepimizi derinden etkilemeye devam ediyor. Kuşkusuz zor bir dönemden geçiyoruz.

Uluslararası Berlin Film Festivali işte bu çok karanlık bir dönemde açıldı. Festivalin açılış konuşmasında Federal Almanya Kültür ve Medya Devlet Bakanı Claudia Roth, Bertolt Brecht’ten alıntı yaparak sanat ve kültürün karanlık zamanlarda insanlara ne kadar umut ışığı sağlayabileceğinin altını çizdi.

ZOR DÖNEMDE FESTİVAL YAPILMALIMI

“Böyle bir zor dönemde film festivali yapılmalı mı, yapılabilir mi?” diye soran Claudia Roth, “Karanlık zamanlarda şarkı söyleyen, umudun, özgürlüğün şarkısını söyler.  Karanlık zamanlarda film yapan ve bu filmleri gösteren herkes aslında esarete direniyordur. Biz insanları sınırlar ötesinde buluşturan ve kenetlenmesini sağlayan filmlerle kutlama yapmak istiyoruz.” Zor günlerde sanat yapanlar eminim ki, Afganistan’da, İran’da, Ukrayna’da, Türkiye ve Suriye’de insanların umutlarının ezgisi olabiliyorlar diyordu Claudia Roth.

KADIN OLMAK

Festivalimize katılacak olan Türkiye PEN Başkanı yazar Zeynep Oral da son yazısında, zor zamanlarda sanattan ve kültürden ödün verilmemesi çağrısında bulundu: “Şimdi bunları (sanatı), tiyatroyu da müziği de tümden susturmak değil, tam tersine acıları paylaşmak, dayanışmayı artırmak, görülmeyeni göstermek, fark ettirmek, yaraları sarmak; şefkate, empatiye, bütünleşmeye ulaşmak için kullanmalıyız”. Zeynep Oral 8 Mart uluslararası kadınlar gününde Nürnberg’de olacak ve “Kadın Olmak” adlı söyleşiye katılacak.

10 Mart’ta Türkiye Almanya film festivalimizin açılışını gerçekleştireceğiz ve on günlük bir programda Almanya ve Türkiye kültürlerinin büyük bir buluşmasını sağlayacağız.

Festival programımızın tamamı web sitemizde yayınlandı ve festival gazetemiz de dağıtıma girdi. Her zaman olduğu gibi amacımız, insanları ve kültürleri sınırlar ötesinde buluşturmak. Herkesi bu zor günlerde sanata ve kültüre yarınlar için sahip çıkmaya davet ediyoruz. „

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.