DOLAR

32,4330

0.25%
EURO

35,5248

0.33%
ALTIN(gr)

2.323,34

0,19%
BİST 100

0,19%
“Kara Elmas” zeytin için markalaşma ve tanıtım atağı

“Kara Elmas” zeytin için markalaşma ve tanıtım atağı

ABONE OL
15:12 - 14/09/2019 15:12
“Kara Elmas” zeytin için markalaşma ve tanıtım atağı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sera üretiminde Türkiye’nin önemli üretim bölgesi Antalya, son 15 yılda yapılan çalışmalarla zeytin ve zeytin yağı üretiminde de önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından düzenlenen ”Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı”  ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, ATB Meslek Komitesi üyeleri, ATB tarafından işletilen Zeytinpark Genel Müdürü Vahdet Narin, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ile zeytin üretici ile zeytinyağı fabrikası işletmecileri katıldı.

Toplantıda zeytin hasadı öncesi, zeytin ve zeytinyağının maliyetleri, fiyatı, pazarlanması ile zeytinyağındaki markalaşma çalışmaları ele alınırken üretici ve işletme sahipleri zeytin ve zeytinyağı envanterinin çıkarılması, Antalya zeytinyağlarının tanıtımı ile markalaşma çalışmalarına ağırlık verilmesini istedi.

ATB Başkan Vekili Halil Bülbül burada yaptığı konuşmada, kentin tarımsal faaliyetlerinin değer bulması için yoğun şekilde çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Üyelerinin her türlü sorununa çözüm için sektörü bir araya getirdiğini belirten Bülbül, ”Hasat öncesinde zeytin ve zeytinyağı sektörünün temsilcilerini bir araya getirdik. Gündeme gelen konular ve öneriler sektörün geleceği için önemli” dedi.

AFRİN ZEYTİNYAĞI FİYATLARI DÜŞÜRÜR

Büyükakça Zeytinyağ Fabrikası sahibi Zafer Tan ise geçen yıl kuraklık ve Akdeniz sineği nedeniyle zeytin kalitesinin düşük olduğunu, bu yıl kalitede sıkıntı yaşanmadığını bildirdi.

İç Savaş’ın yaşandığı Suriye’nin Afrin bölgesinden Türkiye’ye getirilen zeytinyağının iç piyasada fiyatı düşürdüğüne dikkat çeken Tan, şunları kaydetti.

”Üretici para kazanmazsa bu işi bırakır. Gazipaşa’da zeytin bahçeleri avokado bahçesine dönüşüyor. Çünkü avokado, muz, mango daha az maliyetli ve daha iyi para kazandırıyor.”

ANTALYA’NIN YAĞ KALİTESİ ÇOK İYİ

Ulu Zeytinyağı Fabrikası sahibi Mustafa Fettahoğlu da zeytinde 3 yıl arka arkaya ‘var’ sezonu yaşandığını anımsattı. Antalya’nın yağ kalitesinde iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Fettahoğlu, şöyle devam etti.

”Ancak zeytin ve zeytinyağı rekoltesi bilinmiyor. Zeytin ve zeytinyağında gerçek bir rekolte rakamına ulaşamıyoruz. Antalya’da ne kadar zeytin ağacı var bilinmiyor. Çeşitlerini de bilmiyoruz. Ne kadarı sofraya ne kadarı yağa gidiyor onu da bilmiyoruz dolayısıyla zeytinyağının miktarını da bilmiyoruz. Antalya artık Ayvalık’tan fazla yağ üretiyor.”

Antalya’nın zeytinyağı varlığıyla bilinmediğini dile getiren Fettahoğlu, sözlerini şöyle tamamladı.

”Bu kadar üretimin yoğun olduğu bir kentin zeytinyağı varlığının tanıtılması çok çok önemli. Gıda fuarlarında Antalya zeytinyağı tanıtılmalı. Borsa’nın öncülüğünde 23-27 Ekim’de ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’te Antalya zeytin ve zeytinyağlarından oluşan bir stand açılmalı. YÖREX Antalya zeytinyağı için iyi bir tanıtım platformu olacak.”

 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜNDE ARTIK ANTALYA DA VAR

Zeytinpark Genel Müdürü Vahdet Narin, zeytin ve zeytinyağı sektörünün ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Narin, ”Zeytinyağı sektörü masasında artık Antalya var. Ya eskisi gibi devam edeceğiz ya da birlikte hareket edip markalaşma yoluna gideceğiz” dedi.

BU YIL KALİTE İYİ

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ise geçen yıl zeytinyağı rekoltesi ve kalitesinde Akdeniz sineği nedeniyle sıkıntı olduğunu anımsatırken, bu yıl verim ve rekoltede sıkıntı olmadığını sözlerine ekledi.

ANTALYA’DA ZEYTİN ÜRETİMİ

Antalya Tarım ve Orman İşleri İl Müdürü Mustafa Özen muhabirimize yaptığı açıklamada, Antalya’da son yıllarda zeytin üretiminin çok yaygınlaştığını ve geliştiğini bildirdi.

Özen, Antalya il genelinde 2018 yılında sofralık meyve veren yaşta zeytin ağacı sayısının 1 milyon 054 bin 103 adet, yağlık zeytin ağacı sayısının da 2 milyon 662 bin 470 adet olduğunu belirtti.

Mustafa Özen’in verdiği bilgiye göre Antalya’da zeytin ağacı sayısı şöyle:

”Meyve vermeyen yaşta sofralık zeytin ağacı sayısı 523 bin 174 adet. Yağlık zeytin ağacı sayısı ise 642 bin 929 adet.

Toplu sofralık zeytinliklerin alanı 53 bin 275 dekar, yağlık zeytinliklerin alanı ise 118 bin 220 dekardır.

2019 yılı rekolte tahminlerine göre Antalya’da toplu meyveli zeytin ağacı sayısı 2 milyon 916 bin 074 adet, toplu meyvesiz zeytin ağacı sayısı 959 bin 101 adet.”

Antalya’da zeytin ağaçlarının kapladığı toplam alanın 180 bin 567 dekar olduğuna anlatan Mustafa Özen, Aksu, Alanya, Döşemealtı, Gazipaşa, Kaş, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa ve Serik ilçelerinde toplam 36 adet zeytinyağı üretim tesisi bulunduğunu ve bu işletmelerin yıllık kurulu kapasitelerinin toplam 20 bin 375  ton olduğunu bildirdi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.