Kahire Barış Zirvesi’nin sonucuyla ilgili beklentiler düşük

Kahire Barış Zirvesi’nin sonucuyla ilgili beklentiler düşük

ABONE OL
00:15 - 21/10/2023 00:15
Kahire Barış Zirvesi’nin sonucuyla ilgili beklentiler düşük
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mısır, İsrail-Hamas çatışmasının Ortadoğu’da daha geniş bir alana yayılması korkularının yükseldiği bu dönemde yarın, Gazze krizine ilişkin bir zirve toplantısına evsahipliği yapacak. Ancak İsrail’in en büyük müttefiki Amerika’nın zirveye katılacağını açıklamaması, zirvenin hedeflerine ilişkin beklentileri düşürdü.

Acil olarak toplanacak olan Kahire Barış Zirvesi, bazı Arap ve Avrupa ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını ve dışişleri bakanlarını biraraya getirecek. Türkiye’yi Kahire’de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek.

Fidan’ın Mısır’a gitmesiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sayın Bakanımız, 21 Ekim 2023 tarihinde Kahire’de düzenlenecek, Gazze’deki gelişmeler, Filistin davasının geleceği ve barış sürecinin ele alınacağı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Mısır’ı ziyaret edecektir. Zirve vesilesiyle Sayın Bakanımızın ikili görüşmelerde bulunması da öngörülmektedir” denildi.

Zirve, İsrail’in Gazze’ye kara harekatı için hazırlık yaptığı süreçte gerçekleşecek.

Çin, zirveye Ortadoğu’yla ilgili meselelerden sorumlu temsilcisi Zhai Jun’in katılacağını açıklarken Rusya, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov tarafından temsil edilecek. Ancak Amerika, henüz zirvede kim tarafından temsil edileceğini açıklamadı.

Mısır’dan ise toplantının hedefiyle ilgili fazla açıklama gelmedi. 15 Ekim’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin makamından yapılan açıklamada zirvenin Gazze krizine ilişkin son gelişmeleri ve Filistin meselesinin geleceğini içereceği kaydedilmişti.

Avrupalı bir kaynak, “Katılımcılarla ilgili şimdilik net bir değerlendirme yok, birçok şey değişim halinde” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, zirveye katılmayacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un katılıp katılmayacağına ilişkinse henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi, ortak bir zirve deklarasyonu konusunda tartışmalar olduğunu ancak hala mevcut olan bazı ”farklılıklar” nedeniyle zirve sonunda bir metin sunulup sunulmayacağının net olmadığını söyledi.

Yetkili, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Kahire’ye gitmeyi planladıklarını, ancak ABD-AB zirvesi nedeniyle bugün Washington’da bulunan Borrell ve Michel’in Kahire’ye nasıl zamanında gidecekleriyle ilgili sorun olduğunu kaydetti.

Zirvenin açış konuşması, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi tarafından Kahire yerel saatiyle yarın sabah 10.00’da yapılacak.

Yarın düzenlenecek Kahire Barış Zirvesi’ne Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ve Çin Ortadoğu Temsilcisi Zhai Jun’un dışında Ürdün Kralı Abdullah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el Halife, Kuveyt Veliaht Şeyh Meşal el Ahmed el Sabah, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Tani, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide katılacak.

VOA tarafından geçilen Mısır’da yarın düzenlenecek Kahire Barış Zirvesi’nin sonucuyla ilgili beklentiler düşük haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mısır’da yarın düzenlenecek Kahire Barış Zirvesi’nin sonucuyla ilgili beklentiler düşük haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mısır’da yarın düzenlenecek Kahire Barış Zirvesi’nin sonucuyla ilgili beklentiler düşük haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.