Kadınların tek isteği, eşit haklar ve barış

Kadınların tek isteği, eşit haklar ve barış

ABONE OL
21:02 - 13/03/2022 21:02
Kadınların tek isteği, eşit haklar ve barış
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Türk-Alman Kadınlar Derneği (BETAK), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle hafta sonu Prof. Dr. Meryam Shouler-Ocak’ı konuk etti.

Prof. Dr.  Schouler-Ocak, Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU) salonunda gerçekleşen etkinlikte, Kadına Şiddet, Aile içi Şiddet ve sonrasındaki psikolojik etkileri hakkında bir sunum yaptı.

Toplantıya, Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök,  eşi Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı Fulya Yücekök, Berlin`deki bazı STK temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı.

“KADINLAR EŞİT HAK VE BARIŞ İSTİYOR”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BETAK Genel Başkanı Hatice Selçuk, “Ülkemizde kadın olmak çok zor. Her gün 3 kadın cinayete kurban gidiyor. İstanbul Sözleşmesi iptal edildi. Bu erkeklerin cesaretini artırmıyor mu? Biz şiddete maruz kalan kadınları koruyacağız. Şiddetle mücadeleye devam edeceğiz. Biz kadınların tek isteği, eşit haklar ve barış” dedi.

“GELİNLİKLE GİRERSİN, KEFENLE ÇIKARSIN”

Toplantıda slayt gösterileriyle kadına yönelik şiddetin çeşitlerini ve boyutlarını anlatan Prof. Schouler-Ocak, Türkiye’de erkek çocuklarının eğitimindeki yanlışlıklara dikkati çekti. Toplumda cinsiyet eşitsizliğinin olduğuna işaret eden Prof. Schouler-Ocak, “Erkek çocukları paşa gibi yetiştiriliyor ve her şeyi yapabileceklerini, her şeyin kendileri için hak olduğuna inanıyor.

‘Kızını dövmeyen, dizini döver’, ‘Gelinlikle girersin, kefenle çıkarsın’ gibi sözler, kadına yönelik fiziksel şiddetin zeminini hazırlayan sözlü şiddettir. BM rakamlarına göre bir yıl içinde dünya çapında yaklaşık 243 milyon insan şiddete maruz kaldı. Maalesef bunların %79 ise kadın ve kız” dedi.

Şiddetin fiziksel, psikolojik ve sosyal sonuçları konusunda da toplantıya katılanlara bilgi aktaran Prof. Schouler-Ocak, “Kadına şiddet sadece Türkiye`de değil Dünya’nı her yerinde var. Almanya`da 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre 150 bin kadın şiddete maruz kalmıştır.  Evli veya birlikte yaşayan 119 bin kadın eşinden veya arkadaşından şiddet görürken, 31 bin erkek de kadın şiddetine maruz kalmıştır” dedi. Aile içi ve kadına şiddet uygulamasına tanık olan çocukların büyük travmalar geçirdiğine dikkat çeken Prof. Schouler-Ocak, “Faillerin ilk sırasında ise eski eş ve sevgililer var. İkinci sıradaki failler de aile içinden” dedi.

“ANNE VE BABA İYİ ÖRNEK OLMALI”

Toplantıda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kutlayan Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök yaptığı kısa konuşmada, “Dünya’nı hemen hemen her ülkesinde ve yerinde kadına şiddete karşı yasalar mevcuttur. Maalesef uygulamalarda sorunlar yaşanmaktadır. Aile içinde çocuklar anne ve babalarını örnek alırlar. Bu nedenle evlatlarımızı nasıl görmek istiyorsak, ona göre yetiştirmemiz ve davranmamız gerekir” dedi.

Toplantı, Prof. Dr. Meryem Schouler-Ocak`in soruları yanıtlaması ile son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.