KADIN DİLİNE PELESENK ETMİŞ:”YEDİ DÜVELE KARŞI SAVAŞMAMIŞIZ”…

ABONE OL
21:45 - 10/12/2022 21:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

KADIN DİLİNE PELESENK ETMİŞ: “YEDİ DÜVELE KARŞI SAVAŞMAMIŞIZ”…

Sayalım:
Mondros Mütarekesi 30 Ekim 1918 günü imzalandı. Özellikle İngilizler durmuyor. Fırsat buldular ya; Anadolu’da iletişim ve ulaşım noktalarını tek tek işgal ediyorlar. Adamlar hınzır! Derhal gözlerini güney illerine diktiler. İlk kurşunu, Urfanın, Maraş’ın yiğit halkından yediler… Sıkmadı; işi Fransızlar’a bıraktılar. Sonra tabiki ilerleyen zaman içinde, İstanbul’un işgali ve örneğin Beyoğlu Karakolu baskını. Ve Türk yurtseverlerinin İngiliz işgaline karşı, yer altı örgütlenmesi… Akbaş cephaneliği baskını a hatunum, Akbaş… Hatırla.
Etti mi 1?
İki zaten içinde 1’in: Fransızlar. Sütçü İmamı, Karayılanı, Şahin Bey’i; çok kızacaksınız ama bir ismi daha hatırlatayım: Kılıç Ali’nin yiğit direnişini ve müfrezesini hatırlayıverin..
Geldik 3’e… Yunanlılar. Sayalım mı ne yaptılar? Gerek yok bence. Sadece Yunan askerinin ırzlarına geçen binlerce Anadolu kızının, onurlarını korumak için kendilerini evleri ateşe vererek yaktıklarını hatırlayın; belki yüzünüz kızarır…
Dördüncü sırada Amerika var.
Şaşırdınız değil mi? Evet, evet… Yunan askeri İzmir’e çıkmadan bir gün önce, Amerikan askerleri öteki adaşlarıyla İzmir’e çıktıı. Nokta nokta, göz göz, kritik yerleri işgal ettiler. Niye mi? Yunanlılar, zorluklarla karşılaşmasın diye. Örnek: İzmir’in Yenikale’si… Aaa, hayret, sanırım duymamıştınız. Onu bırakın, topal ve kötürüm haliyle Wilson, piknik yapmaya mı gelmişti Paris’e? Derdi, Türkler’i nasıl uyuturuzdu. O nedenle, İzmir işgal edildiğinde, valilik binasından Amerika bayrağı da sarkar: Çünkü Amerika askeri İzmir’dedir de ondan.
Sanırım beşe geldik: İtalyanlar… Kuşadası’ndan Antalyaya’ya. Piknik alanlları çok genişmiş canım…
Altıncı sırada Ermeniler var: Gümrü Harekatı boşuna yapılmadı. İlk anlaşmasıdır meclisin. Hani Atatürk’ü küçültmek için yüceltiyorsunuz ya; yüceltmenize gerek yok, zaten büyük adam, Kazım Karabekir’in kemikleri sızlayacak…
Yedi’ye geldik…
Buldum: Pontus Rumları ve çeteleri. Balık ve Piç İlya… Gördükoğlu Simon…
Ayy; gerçekten yedi düvel varmış…
Ellisinden sonra Tarih’e yöneldin ya; olsun; yaş altmışa yaklaştı. Çekiliver evine, pasta börek yap; ama bir öneri:
Sakın tarihçiliğin gibi olmasın pastan ve böreğin.
İyi haftalar herkese…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.