İYİ BABALAR

ABONE OL
14:23 - 01/07/2022 14:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Babaların da iyisi kötüsü vardır. 19 Haziran 2022, pazar günü Türkiye’de Babalar Günü iyi babalar için anıldı, kutlandı.

Yılın 365 gününde belirli günler anılıyor, kutlanıyor. Bu nedenle basın medya aracılığıyla duyuyoruz. Yoksa takip etmek oldukça zorlaştı.

Babam çok iyi bir baba idi. Çocuklarının okuması için çok gayret etti. Köyümüzde bilhassa kız çocukların okumasını destekledi. Okulumuzun ihtiyaçlarını şehirden getirirdi. İlkokuldan sonra öğretmen okuluna köyden giden ilk kız öğrenciydim.

Köyümüzde muhtar meclisinde kâtiplik yapıyordu. Hem eski hem yeni Türkçe bilen başka kimse yoktu. Her çocuğun doğum tarihi günü saati köy kütüğünde doğru yazılmıştır.

Örnek olma daha önceki tarihe gidiyor. Dedem köyümüzün hocası, bilime çok önem veriyordu. Varlıklı ailelerin ulaşım aracı at iken, bizim aile eşekle yetiniyordu. Dedem eşek sırtında babamı şehre derse götürüyordu. O zaman köyümüzde henüz okul yoktu.

Dedemin Türkçe ezan okuduğunu hatırlayan akrabalarım var. İstiklâl savaşında gazi olan dedemin gölgesi, karınca gibi köyden çıkınca, sevinirdim. Zira o gelince bostana, benim bekleme görevim ona geçerdi. Geceleri bostanı o beklerdi.

Her ikisini de çok özlüyorum. Bu satırları dedesi, babası yaşayanlar için yazıyorum. Genç yaşlarda meslek edinme, kendi çekirdek aile kurma, çoluk çocuğa karışma yılları telaşlı ve çabuk geçiyor. Vefat edenlere kavuşmak mümkün değil.

Bu nedenle onlar sağ iken kıymeti bilinmeli.

İyi babaların kurduğu aileler de iyi olur, aileler iyi huzurlu, sağlıklı olursa toplum iyi olur.

Belirli günlerde ilk fikir babası veya annesi kimdir, diye merak ederim. Babalar Günü ile ilgili okuduğum makalelerde çıkış tarihini yalnız köşedaşım, meslektaşım Gönen Çıbıkcı’nın makalesinde okudum. İç savaşta gazi olan bir baba altı kız çocuğunu annesiz yalnız büyütüyor. Kızların birisi babasına teşekkür etmek için başlattığı kutlama, ilk defa 19 Haziran 1910 tarihinde kayda geçiyor.

Birçok önemli olaylar, belirli günler Amerika’dan dünyaya yayılıyor. Türkiye 1980 yılından beri kutluyor.

Almanya’da dini inanç anlamında kutlanıyor. Paskalya Bayramı’ndan sonra 40. Gününde Christi Himmelfahrt, Gökyüzüne Yükseliş Günü bu sene 26 Mayıs tarihinde kutlandı. Resmî tatil olduğu için daha rahat güne anlam verildi.

Babaların iyi olması, çok küçük yaşta ailesinden aldığı eğitim, terbiyeye bağlıdır. Kız erkek farkı göstermeden gelişmeleri desteklenirse, ileride iyi insan iyi baba olurlar.

Çocukluk yıllarında bireye saygı sevgi gösterilmeli. Çocuk ailenin malı gibi muamele görmemelidir. Yasak ve men etmelerle gelişmesine engel olunursa ileride toplum zarar görür.

Babalarını örnek alan bazı çocuklar ileride aynı mesleği seçerler. Babalarının ulaşmak istediği hayal ve arzularını yerine getiren evlatlar vardır.

Thomas Mann ve kızı Elisabeth Mann-Borgese buna örnek olarak tarihe geçmiştir. Thomas Mann 1875 yılında Lübeck şehrinde dünyaya gelmiştir. Çocukluğu deniz sevgisiyle çok güzel geçmiştir. Yazdığı eserlerinde deniz sevgisi hep vardır. Yazlık evlerinde geçirdiği güzel günler 1932 yılına kadar sürer. Daha sonraki yıllar sürgünde geçiyor. Önce Fransa, İsviçre daha sonra Amerika’ya göçmek zorunda kalıyor. 1955 yılında vefat etmiştir.

Kızı Elisabeth babasının deniz sevdasını, araştırma amacıyla sahip olduğu gemi ile bilim dünyasında yoğunlaştırıyor. Elisabeth Mann 1918 yılında Katia ve Thomas Mann çiftinin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası en çok sevdiği kızı olduğunu söylüyordu. Deniz araştırma ve korumaya çok erken başlamıştı. Deniz ve okyanusları korumanın önemini anlatmaya çalıştı. İklim değişimi felâketi açıklanmadan çok önce uyardı. Önerilerini Dünya İklim Yasası adıyla yazdı. Roma Kulübü kurucuları arasında tek kadın olarak yer aldı. 2002 yılında ölünceye kadar deniz sevgisini, denizleri koruma ve kurtarma sorumluluğu ile gösterdi.

Türkiye’de de iyi babaların izinden giden, mesleklerini davam ettiren çocuklara rastlanıyor. Halk TV Görkemli Hatıralar yayınında sık sık gösteriliyor.

Türkiye tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk gibi babaların babası olan bir lidere sahip olma şansına sahiptir. Başka iyi baba örneğine gerek yoktur. Geleceği çok iyi görmüş, yaptığı her şeyi kayda geçiyor. NUTUK gibi emsali görülmemiş bir eseri miras bırakıyor. Başardığı reformlarla kadın ve erkeğe eşit haklar vererek, ailede görev ve sorumluluk paylaşımını sağlamış, böylece babaların yükünü hafifletmiştir.

Demek ki, çocuklar sözden ziyade davranış ve bilgileri devam ettiriyorlar. Belirli günleri yalnız ticaret amacı güderek kutlama iyi netice vermiyor. Tam tersine soğutucu etki yapar.

Babalardır, adam eden adamları, çocuklar babalarından aldıkları anıları, destek ve kabul görmeleri olgularını ömür boyu taşırlar.

Aslında anne babamız ölünce fiziki olarak ayrılıyoruz. Yoksa onları hep içimizde yaşıyoruz, gönül dünyamızda yaşatıyoruz.

Hoşça kalın!

 

Bu konuda okuduğum ve tavsiye etmek istediğim makale:

Gönen Çıbıkçı, Baba, https://www.ha-ber.com/baba/280248/

Kaynak:

Volker Weidermann, Gegen den Salzwind, DIE ZEIT, Nr. 21,

19 Mayıs 2022, s.52-53

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.