İtalya ile ticaret hacminde hedef 30 milyar dolar

İtalya ile ticaret hacminde hedef 30 milyar dolar

ABONE OL
14:46 - 05/12/2021 14:46
İtalya ile ticaret hacminde hedef 30 milyar dolar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolar hedefine ulaştırmak olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya’nın Antalya Fahri Konsolosluğu açılış törenine katıldı. Törene İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Massimo Gaiani, İtalya İzmir Konsolosu Valerio Giorgio, Vali Ersin Yazıcı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Davut Çetin ile protokol üyeleri de katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya ile her alanda iş birliği yaptıklarını ve bir taraftan ikili ilişkileri geliştirirken diğer taraftan Libya ve diğer konular başta olmak üzere bölgede barış ve istikrar için birlikte çalıştıklarını belirtti.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile sık sık görüşerek, bilgi alışverişinde bulunduklarını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti.                               “İkili ticaret hacmimizi, ekonomik ilişkilerimizi, iş birliğimizi karşılıklı çıkar ve yarar temelinde geliştirmek için çalışıyoruz. İtalya ile ikili dış ticaretimiz bu yıl 2019 yılı seviyesini geçiyor. Ekim ayı itibarıyla 19,1 milyar dolar olan 2019 rakamını yakalıyoruz. Dış ticaretimizde tam bir denge var. 9,3 milyar dolar ihracat yapmışız, İtalya’dan da 9,2 milyar dolarlık ithalat yapmışız. Yani her iki ülkenin yararına dengeli, sürdürülebilir bir ticaret. Bizim hedefimiz 30 milyar dolara ulaşmak. Potansiyelimizin farkındayız. Bu doğrultudan gerekli adımları atacağız. Hükümetler arası zirveler dahil tüm mekanizmaları kullanarak, önümüzdeki süreçte 30 milyar dolar hedefine ulaşacağız.”

İtalya, salgında Türkiye’ye 1 milyar dolarlık en yatırım yaptı

Türkiye’nin sunduğu fırsatlardan dolayı İtalya’nın ülkemize ilgisinin çok arttığını, geçen yıl salgına rağmen İtalya’nın Türkiye’ye yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yaptığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti.

‘’25 yıl öncesinde tüm dünyadan Türkiye’ye ancak bir yılda bu kadar yatırım gelebildi. Salgına rağmen bir yılda, bir ülke 970 milyon dolar yatırım yaptı. Bu rakamla İtalya, Türkiye’ye 2020’de en çok yatırım yapan ülke oldu. Bu hızla devam ederse, şu anda Türkiye’de toplamda en büyük yatırımcı ülke Hollanda’dır. 27 milyar dolarlık bir yatırımı var. İtalya’nın Hollanda’yı geçeceğine inanıyoruz.”

Bunun Türkiye ekonomisine olan güvenin de bir göstergesi olduğuna dikkati çeken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, önümüzdeki süreçte ilişkileri geliştirirken sadece her şeyi kendilerinden beklemenin doğru olmadığını söyledi.

Turizm gelirlerini 70 milyar dolar olarak revize ettik

Türk iş insanlarının girişimciliğine çok güvendiklerini, Türkiye’deki diplomatların da yoğun şekilde çalıştığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle konuştu.

‘’Diplomasi gerçekten o kadar çok katmanlı ki bugün sadece ekonomik alanda değil, diğer alanlarda da Dışişleri Bakanlığı’nın tek başına üstesinden gelebileceği bir alan değil. Çeşitlilik arttı, diplomasinin içindeki aktörlerin sayısı arttı. O nedenle fahri konsoloslara da önemli görevler düşüyor. İki ülke arasındaki ilişki turizm alanındaki iş birlikleri daha da geliştirecektir. Salgına rağmen sektörümüzün girişimciliği ve bu zor şartlara kendisini kısa sürede adapte etmesi sayesinde bu yıl ülkemize gelen turist sayısı geçen yıla göre yaklaşık iki kat arttı. Ama bizim 2019 hedefini yakalayıp, üstüne koymamız lazım. 2023 hedefimiz 50 milyar dolar turizm geliriydi. 2019’daki rakamlardan sonra bunu 70 milyar dolara revize ettik.”

İtalya’nın Antalya Fahri konsolosluk görevini Ramazan Üçdan sürdürecek.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.