İsveç’e “yavaş onay süreci” mesajı mı verilecek?

İsveç’e “yavaş onay süreci” mesajı mı verilecek?

ABONE OL
12:54 - 16/11/2023 12:54
İsveç’e “yavaş onay süreci” mesajı mı verilecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne onay verilmesinde ilk aşamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu’nda, iktidardaki AKP’nin tek başına oy çokluğu kabul edilmesine yeterli olduğu halde “yavaşlatma” yaklaşımı sergilenme ihtimali ön plana çıktı.

TBMM Dışişleri Komisyonu, bugün AKP’li Fuat Oktay’ın başkanlığında toplandı ve üç hafta önce Cumhurbaşkanlığı’nca sevk edilmiş olan İsveç’in NATO’ya katılım protokolü üçüncü sırada gündeme alındı. Dışişleri Bakanlığı’nı temsilen Bakan Yardımcısı Burak Akçapar salonda yerini aldı.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda CHP’li Namık Tan, Oğuz Kaan Salıcı, Talih Özcan, Süreyya Öneş Derici ve Utku Çakırözer yer aldı. CHP’li Mehmet Güzelmansur ise toplantıya katılmadı.

TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısına CHP milletvekilleri de yerlerini aldı

Komisyonda İYİ Parti’li Kürşad Zorlu ve Bilal Bilici yer aldı. Saadet Partisi temsilcisi Cemalattin Kani Torun da salonda.

TBMM İç Tüzüğü dolayısıyla işleyiş açısından İsveç’in NATO’ya katılım protokolü üzerine tali komisyon olarak Milli Savunma Komisyonu’nun gündemine alınması da söz konusu olabilirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişte TBMM İç Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle artık yasalaşma sürecinde tali komisyonda görüşülmesi zorunluluğu ortadan kalkmıştı. Bu kapsamda, Milli Savunma Komisyonu’nun gündemine karar verme yetkisine sahip AKP’li Komisyon Başkanı Hulusi Akar’ın komisyon toplantısı öngörmediği ve İsveç’in burada konuşulmayacağı kesinlik kazandı.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ise 27 kişilik üye yapısında, AKP’nin 14 üyesi bulunması itibariyle aslında tek başına oy çokluğuyla protokol için “kabul” oyu vermesi yeterli oluyor. İktidardaki Cumhur İttifakı bakımından AKP’nin 14 üyesi yanı sıra MHP’nin 2 üyesi var. İlaveten CHP’nin 6, HEDEP’in 3, İYİ Parti’nin 2 üyesi ve Saadet Partisi’nin 1 üyesi var.

TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısına İYİ partili üyeler de katıldı

İktidar cephesi, Dışişleri Komisyonu’nda 16 milletvekili oyu ile muhalefet partilerince destek verilmese dahi İsveç’in katılım protokolüne onay verilmesini sağlayabilecek durumda. Ancak AKP ve MHP’nin İsveç’e onay sürecini “yavaşlatma” eğiliminde olduğu öne sürüldü.

Dışişleri Komisyonu’nun saat 13.15 gibi başlamasıyla birlikte üçüncü sıradaki İsveç’in NATO’ya katılım protokolün görüşmelerini açacağı ancak bugün tamamlamayabileceği ileri sürüldü. Dolayısıyla İsveç’e onay verilmesini “Komisyon gündeminde” şeklinde askıda tutma durumu ortaya çıkacağı iddia edildi.

Komisyon, saat 14.00 itibariyle gündemdeki ilk iki sıradaki Kazakistan ve Bosna-Hersek ile ilgili anlaşmalara onay verdi ve İsveç maddesine geçildi.

İlk “ret” oyu açıklaması İYİ Parti’den geldi

Komisyonda İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilk “ret” oyu mesajını İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu verdi. Zorlu, mevcut koşullarda bu protokol onayına muhalefet şerhi koyacaklarını söyledi.

Macaristan’ın da İsveç’in katılım protokolüne halen onay vermediğini anımsatan Zorlu, NATO’nun açık kapı politikasına karşı olmadıklarını ancak İsveç’in gerekli adımları atması konusunda daha iyi bir takip gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin elindeki bu kartı iyi kullanması gerekir. Teröristlerin iadesi için somut adımların kontrol edilerek daha şeffaf ve somut bulgularla paylaşılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu teklifin komisyondan geri çekilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyoruz” dedi.

HEDEP de “Kürtler pazarlığı” gerekçesiyle “ret” oyu dedi

HEDEP adına Berdan Öztürk ise, “Kürtlerin İsveç’te bu süreçte pazarlık unsuru haline getirilmesini kabul etmiyoruz. Bu nedenle ret oyu vereceğiz” açıklamasında bulundu.

HEDEP’li Berdan Öztürk ve Serhat Eren TBMM Dışişleri Komisyonu’nda

HEDEP’li Serhat Eren de, “Bir ülkede terörist kabul edilen bir kişinin başka bir ülkede öyle görülmeyebileceğini” belirterek, Suriye’nin kuzeyinde teröristler olarak suçlananlar tarafından İŞİD/DEAŞ ile mücadele edildiğini kaydetti.

AKP’li Komisyon Başkanı Fuat Oktay ise, HEDEP’lilerce söylenen “Kürtler boyutlu pazarlık” görüşüne itiraz etti. Oktay, PYD-YPG’nin PKK’nın uzantısı olduğu görüşünü aktardı.

Buna karşı HEDEP’li Eren ise, Salih Müslim’in geçmişte Türkiye’de ağırlandığını anımsatarak, YPG’yi terör örgütü olarak kabul eden iki ülke olarak Türkiye ve Katar’ın bulunduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen İsveç’e “yavaş onay süreci” mesajı mı verilecek? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsveç’e “yavaş onay süreci” mesajı mı verilecek? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsveç’e “yavaş onay süreci” mesajı mı verilecek? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.