“İsveç ve Finlandiya Beklentileri Karşılamaktan Uzak’’

“İsveç ve Finlandiya Beklentileri Karşılamaktan Uzak’’

ABONE OL
23:37 - 15/06/2022 23:37
“İsveç ve Finlandiya Beklentileri Karşılamaktan Uzak’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için Türkiye’ye gönderdikleri belgelerin beklentileri karşılamaktan çok uzak olduğunu kendilerine ve NATO’ya ilettiklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney ile görüştü. Görüşme sonrası ortak basın toplantısında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğiyle ilgili bir soruya yanıt verdi.

Çavuşoğlu, “Bu konuda bir mutabakata bağlamamız lazım. NATO da devrede. Kendileriyle sürekli görüşüyoruz. NATO’dan da aynı şekilde uzlaşı belgesi geldi. İsveç başdanışmanından bir belge geldi. Biz bu belgelerin bizim beklentilerimizi karşılamasından çok uzak olduğunu ilettik’’ dedi.

“Bu ülkeler ne zaman ve nasıl endişelerimizi karşılayacak’’ diyen Çavuşoğlu, topun şu an karşı ülkelerde olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, “Onlardan da ayrıca mektup değil de yazılı bir şekilde cevapları beklediğimizi bir kere daha hatırlatmak isterim’’ ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı sonrasında savunma sanayisi alanında İsveç’in Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlara da değinerek, “Yaptırımlarla bu iş çözülmez. Endişelerimizin karşılanması lazım. Onların neden NATO üyesi olmak istediğini anlıyoruz; çünkü endişeleri var. Bu iki ülkenin savunma sanayinde kısıtlamaların kaldırılması bizim beklentimiz’’ ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, bugün TBMM’de AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “(NATO Genel Sekreteri) Stoltenberg, Türkiye’nin endişelerinin giderilmesi gerektiğini belirtiyor, taraflar arasında çaba da sarf ediyor. Biz açıklamalarını ve çabalarını takdire şayan buluyoruz” demişti.

İsveç’in yasal düzenleme yapması konusunda Türkiye olarak ilettikleri somut taleplere yanıt vermesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’ya hali hazırda yazılı talepler iletildiği açıklamasını yinelemişti.

VOA tarafından geçilen “İsveç ve Finlandiya Beklentileri Karşılamaktan Uzak’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsveç ve Finlandiya Beklentileri Karşılamaktan Uzak’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsveç ve Finlandiya Beklentileri Karşılamaktan Uzak’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.