İstanbul’da okulların ilk günü “manevi danışman” protestosu

İstanbul’da okulların ilk günü “manevi danışman” protestosu

ABONE OL
00:16 - 12/09/2023 00:16
İstanbul’da okulların ilk günü “manevi danışman” protestosu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul’da eğitim sendikaları ve bazı eğitim kurumu temsilcileri okulların açıldığı ilk gün ÇEDES projesi kapsamında okullara manevi danışman olarak imam ve vaizlerin atanmasını protesto etti.

“Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik Ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokol sonrası İzmir’de 842 ilkokul ortaokul ve liseye “manevi danışman” atanmıştı. Bu atamaları getirilenlerin imam vezin vaiz ve Kuran kursu eğitimcisi olması tartışma yaratmıştı.

Sendika temsilcileri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında, zorunlu din eğitimine tepki göstererek, ‘Laik bilimsel eğitim istiyoruz, zorunlu din eğitimine hayır, parasız eğitim, ücretsiz beslenme istiyoruz’ sloganları attı.

“Kaynakları merkezi yönetimce karşılanacak yeni bir kadrolaşmanın yolu açıldı”

ÇEDES programına tepki gösteren Eğitim-Sen İstanbul 7 No’lu Şube Sekreteri Yakup Kaya, “ÇEDES projesi ile sağlık alanında olduğu gibi, İzmir’de 842 okulda eğitim alanında da ‘manevi danışman’ ve çeşitli din görevlileri için dini telkin ve dinsel etkinlik alanı oluşturulmuştur. Ruhban sınıfına açılan bu alanla, finansmanı merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak olan yeni bir dinci kadrolaşmanın yolu açılmıştır. Protokol, bir süre içermediği gibi ÇEDES uygulamalarının kısa bir süre sonra tüm illere yaygınlaştırılması planlanmaktadır” dedi.

“Eğitim sistemi kurallara göre biçimlendirilemez”

İktidarın kendi dünya görüşüne ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme yönündeki uygulamalarının, eğitim sisteminde ve genel olarak toplumsal yaşamda tüm topluma yönelik fiili bir baskı ve dayatma haline geldiğini savunan Yakup Kaya, “Bu konuda mesai saatlerinin, okul ders planlarının Cuma namazı saatlerine göre düzenlenmek istenmesi, karma eğitim ilkesinin ihlal edilmesi ve benzeri girişimler, kısaca eğitim sisteminin dini kurallara göre biçimlendirilmek istenmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

“Güneşe konuşmamız gerekirken karanlığa gidiyoruz”

Eyleme katılanlardan Arzu Genlik de, “Din dersleri dayatmasını kabul etmiyoruz. Daha çağdaş ve laik bir eğitim istiyoruz. Eşitlikçi bir eğitim istiyoruz. Bütün çocukların adil bir şekilde laik bir eğitim almalarını istiyoruz. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Güneşe yaklaşmamız gerekirken biz daha karanlığa, daha geriye gidiyoruz” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen İstanbul’da okulların ilk günü “manevi danışman” protestosu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İstanbul’da okulların ilk günü “manevi danışman” protestosu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İstanbul’da okulların ilk günü “manevi danışman” protestosu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.