Isparta’da Elma Borsası için birlik sağlanamadı  

Isparta’da Elma Borsası için birlik sağlanamadı  

ABONE OL
08:56 - 26/01/2021 08:56
Isparta’da Elma Borsası için birlik sağlanamadı  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Elma Borsası kurulması konusunda kentte birlik sağlanamadığı için üretici ve tüccarın mağdur olduğunu belirtti.

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, kendisini ziyaret eden AK Parti  Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz’e sektörün sorunlarını anlattı. Pandemi sürecinin üyelerini ve tüm tüccarları etkilediğini belirten Adar, ‘’İş dünyamızın sorun ve taleplerini derleyerek başta TOBB ile kamu kurum ve kuruluşlara iletiyoruz. Amacımız, pandemi sürecini en az hasarla nasıl atlatabiliriz ve bu yolda bize düşen görevi en iyi şekilde nasıl icra edebiliriz bunun yollarını bakıyoruz’’ dedi.

Yem Konusunda acilen alternatif çözümlere ihtiyaç var

Isparta’da üretimde bir sorun yaşanmadığını ancak son dönemde maliyetler nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu anlatan Adar, şöyle devam etti.

‘’Özellikle hayvancılık sektöründe yem fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar olumsuz etki yaratmaktadır. Yem üretiminde yoğun ithal hammadde kullanılması en büyük sorun. Bu nedenle yerli olarak üretebileceğimiz yem bitkilerini tespit ederek acilen üretimi yaygınlaştırmalıyız.’’

Elma Borsası için birlik sağlanamadı

Yaş meyve sebze sektöründe en önemli sorunlardan birinin de kayıt dışılık olduğuna dikkat çeken Ahmet Adar, Elma Borsası kurulmasında birlik sağlanamadığını söyledi. Adar, şunları kaydetti.

‘’Bu nedenle ciddi mağduriyetler söz konusu. Aynı süt sektöründe olduğu gibi ürün bazlı destekleme modeline geçilmesi hem kayıt dışılığı ortadan kaldıracak hem de tarafları sağlıklı bir ticaret zemininde hukuki koruma altına alacaktır. Isparta’nın en güçlü tarımsal ürünü elma ticaretinde de ürünün standardizasyonu, saklama şartları ve tek elden pazarlanması konularında yeni bakış açıları getirmemiz gerekiyor. Elma Borsası konusunda uzun zaman çaba gösterdik, planı hazırladık, sistemi anlattık ama maalesef gerekli birliktelik bir türlü sağlanamadı. Bu eksiklik nedeniyle kaybeden yine üreticimiz ve tüccarımız oldu. Borsa olarak biz bu amacımızdan hiçbir zaman vazgeçmedik.’’

Elma ihracatında Hindistan popüler oldu

Elmanın katma değerini ve pazarını artırmak için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlatan Adar, sözlerini şöyle tamamladı.                              ‘

’Elma tanıtımı için yurt içi ve yurt dışı programlar düzenleyerek yeni alıcılarla tüccarımızı buluşturmaya çalıştık. 2019 yılsonunda Hindistan’a yapılan ziyaret çok yararlı geçti. Son dönemin en popüler ihracat ülkesi Hindistan oldu. Bu ülkede ürünlerimiz beğenildi. Ancak son günlerde aldığımız bilgiye göre Hindistan elmamıza GDO analizi şartı getirdi. Bu da müşterilerine taahhütleri olan ihracatçılarımızı zora soktu. Bu konuda destek bekliyoruz’’ dedi.

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.