İskoçya’nın yeni Başbakanı: John Swinney

İskoçya’nın yeni Başbakanı: John Swinney

ABONE OL
13:49 - 08/05/2024 13:49
İskoçya’nın yeni Başbakanı: John Swinney
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İskoçya’da Pakistan asıllı Müslüman Başbakan Hamza Yusuf’tan boşalan koltuğu John Swinney devralıyor.

Swinney, beş buçuk milyon kişinin yaşadığı ülkede iktidardaki ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) en tecrübeli siyasetçilerinden biri. 60 yaşındaki Swimney 2000-2004 yıllarında da partinin liderliğini yapmıştı.

Partiye 1979’da genç bir delikanlıyken katılan Swinney, bu hafta başında Glasgow’da tezahürat yapan bir kalabalığa “Liderlik için aday olma kararım uzun süredir devam eden bir hırstan değil, partime ve ülkeme karşı duyduğum derin görev duygusundan kaynaklanıyor” diye seslendi.

John Swinney, Glasgow’da SNP üyelerine seslendi- 6 Mayıs 2024.

Liderlik için tek aday olmasının bazı tartışmalara yol açtığını bildiğini dile getiren Swinney “ Başka aday çıkmaması İskoç Ulusal Partisi’nin yeniden biraraya geldiğini gösteriyor” dedi.

John Swinney resmi olarak henüz göreve başlamasa da , tek aday olduğu için ülkenin yeni başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Ayrılıkçı SNP’nin popülaritesinde düşüş

Swinney’in, bir dizi skandal ve siyasi yanlış adımın ardından SNP’nin popülaritesindeki düşüşü durdurması ve Birleşik Krallık’tan bağımsızlık kazanma hedefini canlı tutması bekleniyor.

Ülkede SNP’ye desteğin İşçi Partisi’ne kaydığı görülürken, bu yıl yapılması beklenen parlamento seçimlerine kadar Swimney’nin partisini toparlaması hedefleniyor.

2023’te yemin ettiğinde demokratik bir Batı Avrupa ülkesine liderlik eden ilk Müslüman olan Hamza Yusuf, İskoç parlamentosunda Yeşil Parti ile koalisyonu sona erdirme kararının geri tepmesinin ardından geçen ay istifa ederek halefini belirleme yarışını tetiklemişti. Yusuf, Mart 2023’de eski lider Nicola Sturgeon’un koltuğunu devralarak İskoçya Başbakanı olmuştu.

İngiltere’nin kuzeyinde bulunan, erkeklerin giydiği kiltlerle (yöresel etek) ve üflemeli müzik aleti gaydasıyla bilinen İskoçya son olarak 2014’teki bağımsızlık referandumuyla gündeme gelmişti. İskoçya’da halkın yüzde 55’i Birleşik Krallık’tan ayrılmaya karşı çıkmıştı.

VOA tarafından geçilen İskoçya’nın yeni Başbakanı: John Swinney haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İskoçya’nın yeni Başbakanı: John Swinney haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İskoçya’nın yeni Başbakanı: John Swinney haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.