DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
İşçi Eylemlerine Karşı Polis Müdahalesine Tepki

İşçi Eylemlerine Karşı Polis Müdahalesine Tepki

ABONE OL
22:47 - 22/02/2022 22:47
İşçi Eylemlerine Karşı Polis Müdahalesine Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’deki ekonomik kriz ve dolar kurunun dalgalanmasıyla birlikte alım gücü düşen işçilerin maaşlarına gelen zam miktarının yeterli olmadığını belirten birçok sektör çalışanının yurt genelindeki eylemleri sürüyor.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda çalışan binlerce işçinin zam talebiyle işyerleri önündeki eylemini ‘’haklı ve demokratik bir mücadele’’ olarak nitelendiren birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü, bu demokratik hakkın emniyet güçleri tarafından hukuksuz bir şekilde bastırılmaya çalışıldığını ifade etti.

İşçilerin hak talebiyle ilgili Yeşilsu Parkı’nda gerçekleşen basın açıklamasına birçok sivil toplum kuruluşunun yanısıra, Gaziantep Barosu, İnsan Hakları Derneği, siyasi parti temsilcileri ve işçi kadın meclisleri katıldı.

Tüm kurumlar adına ortak basın açıklamasını yapan Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi Temsilcisi Avukat Bülent Duran, eylem yapan işçilerin patronların sefalet dayatmasına karşı isyan ettiğini belirterek “Hükümetin asgari ücrete yaptığı yüzde 39’luk zam henüz ücretlere yansımadan eridi. Gıdadan akaryakıta, elektrikten doğalgaza yeni zamlar geldi, gelmeye devam ediyor. Son 3 haftada 30’dan fazla fabrikada on binin üzerinde işçi, patronların verdiği düşük zamma karşı iş bıraktı’’ dedi.

‘’Gaziantep OSB işçileri patronların sefalet ücreti dayatmasına karşı isyan ediyor’’

Gaziantep’te patronlara ihracat ve üretim rekorları kırdıran işçilere sadece yüzde 50 zam verildiğini ifade eden Duran, “Elektriğe yüzde 125 zam geldi. Kömür, yağ, un, şeker, süt, tüp… Fiyatı iki, üç, dört kat zamlanan ürünler saymakla bitmiyor. Ülkenin dört bir yanında emekçi halk, ‘yapılan zamlar geri alınsın, bu faturaları ödeyemiyoruz’ diyerek sokağa çıkıyor. Bunun karşısında patronlar işçilere sefalet ücreti dayatıyor. Fiyatı iki kat artmamış tek bir şey dahi yokken, işçilerin ücretlerine yapılan zamlar son iki ayda yaşanan gelir kaybını bile karşılamıyor. Türkiye’nin farklı noktalarında motokuryeler, metal işçileri, gemi söküm işçileri, depo işçileri, madenciler… Pek çok farklı işkolundan işçiler, ‘Sefalet ücreti istemiyoruz, İnsanca yaşamamıza yetecek ücret istiyoruz’ diyerek iş durduruyor, eylem yapıyor. Antep Başpınar OSB’de de başta tekstil ve dokuma işçileri patronların sefalet ücreti dayatmasına karşı isyan ediyor. Son 3 haftada 30’dan fazla fabrikada on binin üzerinde işçi, patronların verdiği düşük zamma karşı iş bıraktı. Her şeyin fiyatı en az yüzde yüz zamlanmışken, bütün zenginliği yaratan, patronlara rekorlar kırdıran işçilere yüzde 50 zam veriliyor’’ diye konuştu.

‘Hakkını arayan işçiler hain, provokatör ilan ediliyor’

Zam talebiyle iş bırakan işçilerin karşılarında polisi bulduğuna dikkat çeken Duran, “İşçiler, yarattığı zenginlikten hakkını bile değil, küçücük bir pay istediğinde ise hain, provokatör, bozguncu ilan ediliyor. İşçiler, kölelik koşullarına karşı insanca yaşanacak ücret, insanca çalışma koşulları istediğinde karşısında yalnız kendi patronunu bulmuyor. Başpınar’ın bütün patronları anlaşmış, ‘belirlediğimiz aylıktan bir kuruş bile yukarısını veremeyiz’ diyor. İşçilerin karşısında duran tek güç, patronların kendi aralarında kurdukları birlik de değil. Hangi fabrikada işçiler zam talebiyle iş bıraksa karşısında polisleri buluyor. Öyle bir durum ki anayasal haklar rafa kaldırılmış durumda. Bugün aş, ekmek, örgütlenmek ve bu talepleri yerine getirmek en meşru haktır. Bu hakka yönelik patronla verilen bu görüntü bu anayasal haklara yönelik işlenen suçtur. Bu suça karşılık burada toplanan biz sivil toplum örgütleri, Gaziantep barosu olarak da şunu söylüyoruz; bu ülkede yaşayan her ferdin aşa, işe ve örgütlenmeye hakkı vardır. Bu hakkı engelleyenler suç işliyorlardır ve biz bu durumun takipçisi olacağız’’ ifadelerini kullandı.

‘’Süleyman Soylu patronların çağrısı üzerine Antep’e geldi’’

belirten Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun işçilerin art arda eylem başlatmaları sonrası patronların talebi üzere Gaziantep’e geldiğini ve patronlarla bu nedenle toplantı yaptığını söyledi.

Türkmen, “İşçilerin karşısındaki güç, işçilerin karşısındaki birlik, işçilerin karşısına çıkan engeller sadece patronların çıkardığı engellerden ibaret değildir. Yaklaşık 10 gün önce Süleyman Soylu patronların çağrısı üzerine Antep’e geldi. Buradayken Organze Sanayi Bölgesi Müdürlüğünü ziyaret ederek orada işverenlerle bir toplantı yaptı. Üç haftadır devam eden işçi eylemlerine hiçbir müdahale olmazken bu toplantıdan sonra zam talebiyle dışarı çıkarak demokratik ve barışçıl bir şekilde eylem yapan işçilerin her eylemin noktasına çevik kuvvet ve TOMA’larla yığınak yapılarak işçiler dağıtmakla tehdit edildi. Bununla da yetinmeyerek biz sendika temsilcileri olarak hangi fabrikanın önüne gitsek patronun bir telefonuyla, bir talimatıyla gözaltına aldırarak işçilerin iş ve ekmek mücadelesini boğmaya çalıştılar. Bu iktidar döneminde yaratılan bu hukuksuzluk ve hukuksuzluğu yapanın yanına kar kalması onlara cesaret veriyor olabilir. Ama bu devran değişecek. İşçiler, emekçiler, sendikalar, bu ülkede emek ve demokrasi için mücadele edenler elbette bu düzeni de bu iktidarı da değiştirecek. Bugün işçi sınıfına ve emekçilere karşı bu suçları işleyenler er geç bunun hesabını ödeyeceklerdir’’ dedi.

VOA tarafından geçilen İşçi Eylemlerine Karşı Polis Müdahalesine Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İşçi Eylemlerine Karşı Polis Müdahalesine Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İşçi Eylemlerine Karşı Polis Müdahalesine Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.