İş durdurma kararı alan müteahhitlere destek

İş durdurma kararı alan müteahhitlere destek

ABONE OL
15:05 - 05/09/2021 15:05
İş durdurma kararı alan müteahhitlere destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnşaat malzeme fiyatlarının fahiş derecede artması nedeniyle 15 gün iş durdurma kararı alan İnşaat Müteahhitlerine Antalya’daki sektör temsilcileri de destek verecek. İnşaat sektörü, inşaat malzemeleri ihracında kota uygulanmasını istiyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 30. Grup İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Hasan Tunç yaptığı açıklamada, korona virüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini belirtti. İnşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğuna dikkat çeken Tunç, şunları kaydetti.

‘’Gerek yarattığı istihdam gerekse de büyüklüğü açısından özellikle ülkemizde inşaat sektörü ekonomide lokomotif görevi üstleniyor. Ancak inşaat sektöründe son zamanda önemli sorunlardan biri olan inşaat malzemeleri fiyatlarınının artışları çok ciddi olumsuz etkisini göstermektedir. Bu nedenle İMKON 9 Eylül’den itibaren 15 gün inşaatları durdurma kararı aldı. Bizi de bu kararı ATSO 30. Grup inşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi olarak destekliyoruz.’’

İnşaat malzemelerinde her gün artan fahiş fiyatlar karşısında müteahhitlerin zorlandığını ifade eden Tunç, ‘’Gelişmiş bir ülkenin karakteristik özelliklerinden biri de büyüyen alt yapısıdır ve bu nedenle çimento, demir diğer inşaat giderleri ülke ekonomisinin gelişimi için önemli bir unsurdur. Bu unsurların haksız yere bu kadar pahalanması ülke ekonomisine çok büyük zarar veriyor’’ dedi.

Ev almak hayal olacak

Geçen 2020’de tonu 3 bin 240 TL olan demir fiyatının 2021 yılında 6 bin 600 TL’ye,   hazır beton metreküp fiyatı da 165’den 350 TL’ye yükseldiğini anımsatan Hasan Tunç, şöyle devam etti.

‘’Bu durumda nasıl inşaat yapılsın? Zaten Covid-19 nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşayan halkımız konut almakta zorluk çekmektedir ve bu şekilde fiyat artışlarına devam edilirse daha da zorluk çekecektir. Konut almakta zorlanan vatandaşlarımızın kiralık evlere yüklenmesine ve kiralık ev bulunamamasına yol açıyor. Bu da ev kiraların yükselmesine neden oluyor. Bu da inşaat firmaların fahiş bir şekilde yükseldiği zamlardan kaynaklanmaktadır. Maalesef bu zamların önüne geçilememektedir.’’

İnşaat malzemeleri ihracatına kota getirilsin

Hükümetin bir an önce bu fiyat artışlarındaki soruna el atıp çözüm bulmasını istediklerini vurgulayan Hasan Tunç, inşaat malzemeleri ihracatına kota getirilmesini istedi. Tunç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

‘’İnşaat malzemeleri ihracatı yapıldığından dolayı yurt içinde inşaat sektörünü çok etkilediğini görüyoruz. Hükümetimizin inşaat malzemeleri üretimi yapan bütün firmalara ürettiği ürünün yüzde 50 sini yurt içinde yüzde 50’sininde ihracata vermesi ile ilgili bir kota getirmesi gerekir. Bu şekilde inşaat sektörünün önü de açılmış olur. Hükümet zeytinyağı hammadde ihracatını yasakladı, sadece paketli ürünler ihraç ediliyor.

Tedarik zincirinde bozulma nedeniyle arzın yavaşlaması ve malzeme, ekipman ve işçilik fiyatlarında artış ile hatta mevcut sözleşmelerde gecikme ve fesihler inşaat ekonomisini daha da geriletiyor. Tüm itiraz ve girişimlerimize rağmen firmalar zam yapmaya devam ediyor. Konut kredileri de yüzde 1’in altına çekilmelidir.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.