DOLAR

32,3801

0.18%
EURO

35,0260

-0.2%
ALTIN(gr)

2.324,51

0,23%
BİST 100

9095

0,23%
İş dünyası faiz artırımı istemiyor

İş dünyası faiz artırımı istemiyor

ABONE OL
21:45 - 27/08/2020 21:45
İş dünyası faiz artırımı istemiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, döviz kurundaki yükselişin önlenmesi için faiz artırımına gidilmesi gerektiği yönündeki söylemlerin, iş dünyasında tedirginliğe neden olduğunu belirtti.

AOSB Başkanı Ali Bahar, pandemi öncesi düşürülen faizlerin şirketlerin gelecekte büyük sorunlarla karşılaşmasının önünde set oluşturduğunu belirterek, ‘’Faizleri düşürdü diye devletin eleştirilmesine anlam veremiyoruz’’ dedi.

Faizlerin düşürülmesine yönelik eleştirileri anlamakta güçlük çektiklerini ifade eden Bahar, şunları kaydetti.

‘’Eğer pandemi dönemine yüzde 25 seviyesinde olan faizler ile yakalansaydık bugün birçok şirketimizin oluşan finansal yük nedeniyle telafisi imkânsız sorunlarla ve çok yüksek enflasyon sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığını görürdük. Döviz kurundaki yükselişin önlenmesi için faiz artırımına gidilmesi gerektiği yönündeki söylemler, iş dünyasında tedirginliğe neden oldu. Döviz kurundaki artışlar üreticinin girdi maliyetlerini artırdı.  Açılan bu yaraya çift haneli faiz ile pansuman yapılması daha büyük sorunlara neden olacak.’’

Pandemi öncesinde faizlerin tek haneye düşürülmüş olmasının birçok şirketin hayatını kurtardığını anlatan Bahar, düşük faizin iş dünyasının lehine olduğunu kaydetti. Bahar, ‘’Eğer pandemi dönemine yüzde 25 seviyesinde olan faizler ile yakalansaydık bugün birçok şirketimizin oluşan finansal yük nedeniyle telafisi imkânsız sorunlarla ve çok yüksek enflasyon sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığını görürdük’’ dedi.

Merkez Bankasındaki başkanlık değişiminin ardından faiz oranlarının yüzde 8’lere kadar düşürüldüğünü anımsatan Ali Bahar, şöyle konuştu.

‘’Faiz indiriminin hemen ardından pandemi meydana geldi. Üreticinin bu süreci en az hasar ile atlatabilmesi için Devletimiz tarafından likidite imkanları oluşturuldu. Üretici ve diğer işletmelerin bu kaynağa düşük faiz oranları ile ulaşmaları, varlıklarını sürdürebilmede önemli bir rol oynadı. Ayrıca geçmiş dönemlerde yüksek faiz oranları ile finansman ihtiyacını karşılamış olan şirketler, rakamları revize ederek üzerlerindeki yükü hafifletti. Faiz oranlarının düşürülmüş olması her açıdan firmalarımıza fayda sağladı.’’

Eleştirilere anlam veremiyoruz

Faizlerin düşürülmesini eleştirenlerin, özel sektörün içinde bulunduğu durumu analizden uzak olduğunu ifade eden AOSB Başkanı Ali Bahar, şöyle devam etti.

‘’Faiz oranlarının düşürülmesi nedeniyle devletin acımasızca eleştirilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Kabul ediyorum, döviz kurundaki artış hepimizin maliyetlerini artırıyor, üretim için ithalatını yaptığımız hammadde ve ara ürünler nedeniyle enflasyonu körüklüyor, bunların hepsi birer gerçek. Ancak düşük faiz oranları nedeniyle kaynak arayışında olan şirketlere ucuz finansman desteği sağlandı. Geçmiş kredilerimiz yapılandırılarak borçluluğumuz azaldı, böylelikle sürdürülebilirlik sağlandı. Düşük faizin iş dünyamıza bu kadar faydası varken eleştirilmesini anlamakta gerçekten güçlük çekiyoruz.’’

KGF kredileri revize edilmeli

KGF kredilerinin revize edilmesini isteyen Ali Bahar, KGF destekli işletme kredileri 6 ay ödemesiz 3 yıl vadeli olacak şekilde planlandığını anımsattı. Ancak pandeminin günün ve yakın geleceğin şartlarını sürekli değişime uğrattığına dikkat çeken Bahar, ‘’Antalya, Aydın, Muğla, Nevşehir, İzmir ve İstanbul gibi turizm bölgelerinin tamamında, şehri bir bütün olarak ele alıp sektörlere ayırmadan söz konusu kredilerin 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli hale getirecek bir düzenleme hayata geçirilmelidir’’ dedi.

Kısa çalışma ödeneğinin 1 yıl daha uzatılmasını isteyen Bahar, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Kısa çalışma ödeneği biterse işten çıkarmalar artar. Kısa çalışma ödeneği süresi uzatılmaz ve uygulama sonlandırılırsa 17 Eylül’den sonra işten çıkarmalar ile ilgili çok ciddi bir yüzleşme ile karşı karşıya kalınabilir. Pandeminin neden olduğu ekonomik sorunlar en iyi ihtimalle 2021 yılı Haziran ayına kadar süreceğin öngörülüyor. Kısa çalışma ödeneği uygulamasının, sektörel ayrım yapmaksızın önce 2021 yılı Mart ayına kadar, pandeminin etkilerinin öngörüldüğü gibi devam etmesi halinde de 2021 yılı Haziran ayına kadar uzatılması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer uygulamaya Ağustos ayı itibariyle son verilecek ise pandemiden en fazla etkilenen Antalya, Muğla, Nevşehir, İzmir gibi turizm bölgelerine pozitif ayrımcılık yapılmasını bekliyoruz.

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.