Irkçı Rus Örgüt Nasıl Dünyaya Yayılıyor?

Irkçı Rus Örgüt Nasıl Dünyaya Yayılıyor?

ABONE OL
23:10 - 11/05/2020 23:10
Irkçı Rus Örgüt Nasıl Dünyaya Yayılıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Terörle mücadele uzmanları, merkezi Rusya’nın St. Petersburg kentinde bulunan ırkçı Rus İmparatorluk Hareketi’nin (RIM), Neo-Nazi ve beyazların üstünlüğünü savunan diğer ırkçı gruplar gibi uluslararası ağlar kurarak Rusya dışına yayıldığı uyarısı yapıyor.

Yahudilik ve eşcinsellik karşıtı söylemler

Aşırı milliyetçi bir ideoloji benimseyen RIM, Rusya’nın çarlık dönemini geri getirmeyi hedefliyor. Grup, İnternet üzerinden yaydığı Yahudilik ve eşcinsellik karşıtı söylemleriyle tanınıyor.

ABD yönetimi, geçen ay terör örgütü ilan ettiği grubun liderleri Stanislav Anatolyeviç Vorobyev, Denis Valliulloviç Gariyev and Nikolay Nikolayeviç Trushkalov’u küresel teröristler listesine aldı. Böylece ilk kez beyazların üstünlüğünü savunan ırkçı bir grup, terör örgütü olarak nitelendi.

“İsveç’teki terör saldırılarının zanlılarını eğitmiş olabilirler”

Merkezi California’da bulunan Middleburg Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’ne bağlı Terör, Aşırıcılık ve Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Jason Blazakis, “Rus İmparatorluk Hareketi büyük olasılıkla binlerce üyesi olan ve İsveç’teki terör saldırılarını düzenlemeleri için iki kişiyi eğiten bir örgüt” dedi.

“St. Petersburg’da birçok yabancı uyruklu kişi savaş eğitimi alıyor”

2002’de Vorobyev tarafından kurulan RIM’nin, St. Petersburg kentinde iki eğitim kampına sahip olduğu bildiriliyor. Kamplar, örgütün Partisan adlı paramiliter birimi tarafından yönetiliyor. Blazakis, 2002’den beri beyazların üstünlüğünü savunan birçok yabancı uyruklunun, örgütün St. Petersburg’daki kamplarında savaş eğitimi almaya ikna edildiğini söylüyor.

Ukrayna’daki kamptan Ortadoğu ve Orta Afrika’ya militan gönderiliyor

Örgütün ikinci paramiliter kolu Imperial Legion – İmparatorluk Lejyonu ise, Ukrayna’nın doğusundaki savaşta Rus yanlısı ayrılıkçıların yanında yer almak üzere kurulmuş. Küresel güvenlik araştırmaları kuruluşu Soufan Merkezi’nin Nisan ayında yayınladığı bir raporda, İmparatorluk Lejyonu’nun Suriye, Libya ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi savaş bölgelerine militan gönderdiği kaydediliyor.

ABD terör listesine aldı

ABD’nin örgütü terör listesine almasının ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele koordinatörü Nathan Sales, “Örgütün elinde masumların kanı var” dedi.

İki İsveçli’nin 2016’da RIM’nin St. Petersburg kamplarında 11 gün boyunca eğitim aldığını söyleyen Sales, bu kişilerin aynı yıl içinde İsveç’in Gothenburg kentinde terör saldırıları düzenlediğini belirtti.

İsveçli teröristlerin Rus örgütle bağlantısı

Kimlikleri Viktor Melin ve Anton Thulin olarak belirlenen iki İsveçli terörist, Gothenburg’da düzenledikleri bombalı saldırılarda bir iltica merkezini hedef aldı ve bir kişinin ağır yaralanmasına yol açtı. İsveçli yetkililer, saldırganların İskandinav Direniş Hareketi (NRM) adlı bir Neo-Nazi örgütünün üyesi olduklarını açıkladı.

RIM’nin NRM ile Mart 2015’te St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Rus Muhafazakar Forumu konferansında temas kurduğu iddia ediliyor. Sağcı konferansı düzenleyense Rodina adlı bir Rus siyasi partisi.

İsveç Savunma Üniversitesi’nden araştırma direktörü Magnus Ranstrop, “Konferanstan, Rus ve Avrupa muhafazakar hareketlerini koordine etme kararı çıktı. Daha sonra RIM’nin liderlerinden Vorobyev İskandinav, Direniş Hareketi’nin düzenlediği bir sosyal etkinlikte konuşma yaptı ve gruba para bağışında bulundu” diyor.

Örgütün ABD ziyaretleri

RIM’yi takip eden bazı gözlemciler, örgütün kendilerine sempati duyan başka yabancı kuruluşlara da temsilciler göndererek benzer girşimlerde bulunduğunu iddia ediyor. 2017’de RIM temsilcisi Stanislav Shevchuk’un başkent Washington’u ve Pennsylvania’daki Gettysburg bölgesini ziyaret ettiği öne sürülüyor.

RIM’nin Amerika’daki bağlantılarını takip eden araştırmacı gazeteci Casey Michel’e göre beyaz ırkın üstünlüğünü savunan Amerikalı milliyetçiler ve aşırı sağcı Rus milliyetçileri, bu ziyaretle Amerikan toprağında ilk kez bir toplantı düzenlemiş oldu.

Stanislav Shevchuk Beyaz Saray önünde

Michel, Washington’da aşırı sağcı Geleneksel İşçi Partisi’nin lideri Matthew Heimbach ile de görüştüğünü söylüyor. İkili, Beyaz Saray’ın önünde Rus imparatorluk bayrağını tutarken resimlenmiş.

VOA’in RIM ve Geleneksel İşçi Partisi arasında var olduğu iddialı edilen ilişkiyle ilgili görüş almak istediği ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer, iddialardan haberdar olduklarını söylerken konuyla ilgili daha fazla bilgi paylaşmadı.

Nathan Sales, konuyla ilgili olarak, “Herhangi bir grubun liderlerinin ABD’yi ziyaret etmesi ve çarpık emellerine Amerikalıları alet etmeye çalışması çok ciddi bir kaygıdır” şeklinde konuştu.

Rusya: “ABD’nin Rusya fobisinin bir parçası”

Rus yetkililerse ABD’nin RIM’ye yaptırım uygulamasını kınadı ve bu tavrı ABD’nin Rusya fobisinin bir parçası olarak niteledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Nisan ayında yaptığı bir basın açıklamasında, “Washington’un yaptırım kararını destekleyecek ikna edici ve ayrıntılı kanıtları olmamasından ötürü bu kararın propaganda amaçlı olduğu ve küresel terörle mücadelede işbirliği konusuyla fazla ilgili olmadığı izlenimindeyiz” dedi.

Bazı uzmanlar, Federal Güvenlik Servisi gibi Rus istihbarat birimlerinin RIM’nin faaliyetlerinden haberdar olduğu, ancak kısa vadeli kazanımlar için örgütün operasyonlarına devam etmesine izin verdiği görüşünde.

”Kremlin, Rus İmparatorluk Hareketi’nin yaptıklarının farkındaydı ve bunu hiçbir zaman saklamadı” diyen Viyana’daki Özgür Rusya Vakfı araştırmacısı Anton Shekhovtsov, RIM’nin savaş bölgelerine militan yetiştirme çabalarının Kremlin’in Ukrayna politikasına yardımcı olduğunu savunuyor.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.