İran’ın Düşürdüğü Uçakta Vatandaşı Ölen Ülkeler Tazminat Talep Etti 

İran’ın Düşürdüğü Uçakta Vatandaşı Ölen Ülkeler Tazminat Talep Etti 

ABONE OL
22:50 - 16/01/2020 22:50
İran’ın Düşürdüğü Uçakta Vatandaşı Ölen Ülkeler Tazminat Talep Etti 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’da 8 Ocak’ta düşürülen Ukrayna Havayolları’na ait uçakta vatandaşı bulunan ülkeler, Londra’da Tahran’a verilecek yanıtı görüşmek üzere bir araya geldi. Ortak açıklamada İran’a tam kapsamlı, şeffaf soruşturma çağrısı yapıldı ve Tahran’dan kurbanların ailelerine tazminat ödemesi istendi.

İran olayın ardından uçağın kendi füzesiyle vurulduğu iddialarını önce yalanlamış, ancak sonra kabul etmiş ve kazanın sorumluluğunu üstlenmişti.

Kanada, İngiltere, Afganistan, İsveç ve Ukrayna Dışişleri Bakanları toplantının ardından ortak açıklama yaptı.

8 Ocak’ta Tahran’daki İmam Humeyni Havaalanı’ndan kalktıktan hemen sonra İran’ın Irak’ta ABD güçlerinin bulunduğu üslere fırlattığı balistik füzelere hedef olan Boeing 737 tipi uçakta bulunan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

Ölenler arasında İran vatandaşlarının yanı sıra 57 Kanada, 11 Ukrayna, 17 İsveç, dört Afganistan ve dört İngiltere vatandaşı vardı.

Kanada Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne İran’ın saldırının sorumluluğunu kabul ettiğini, ama sadece tam teşekküllü bir soruşturmanın kazanın gerçek nedenini ve sorumlularını ortaya koyacağını kaydetti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da kapsamlı, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma çağrısı yaptı.

İran’da büyükelçiliği bulunmayan Kanada soruşturmaya resmen müdahil olmak için talebini iletti. Kanada Ulaştırma Bakanı Marc Garneau iki Kanadalı denetçinin uluslararası bir heyetin parçası olarak İran’da bulunduklarını kaydetti. Garneau İran’ın heyetle işbirliğinin iyi olduğunu belirtti, ancak Kanada’nın soruşturmadaki rolüne resmiyet kazandırmak istediklerini kaydetti.

Garneau, uçağın ses kayıtlarının ve uçuş bilgisi kayıtlarının İranlılar’ın elinde olduğunu söyledi.

Amerika’nın müttefikleri, Washington ve Tahran arasında yükselen gerilim nedeniyle Trump yönetimini suçlamaktan kaçınmıştı. Ancak Kanada Başbakanı Justine Trudeau katıldığı bir televizyon programında bölgede tansiyon yükselmeseydi kurbanların hala hayatta olacaklarını söylemişti.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.