İNTERNETTE ÇOCUK FOTOĞRAFLARI

İNTERNETTE ÇOCUK FOTOĞRAFLARI

ABONE OL
23:29 - 25/05/2024 23:29
İNTERNETTE ÇOCUK FOTOĞRAFLARI
3

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çocuğunuzun Fotoğraflarını Paylaşmayın!

“Çocuk Haklarına Dair Sözleşme” gereğince de çocuk ile ilgili her işlemde çocuğun yararının ön planda tutulması gereklidir.

Çocukların fotoğraflarını paylaşmak zararsız gibi görünse bile ebeveynler fotoğrafların internette paylaşılmasının sorunlu olabileceğinin farkında olmalıdır.

Birçok ebeveyn, paylaşım alışkanlıklarının çocukları hakkında inanılmaz miktarda kişisel bilgiyi açığa çıkardığının farkında değildir.

Siber suçlular paylaşılan fotoğrafları ve beraberindeki başlıkları ayrıştırabilir, çocuğun adını, doğum gününü ve konumunu öğrenebilir.

Kötü niyetli olanlar kimlik avı yoluyla, veri ihlalleri yoluyla elde edilen diğer bilgilerle birleştirerek, çocuğun kimliğini kötü amaçlarla çalabilir.

Ebeveynler çocuk fotoğraflarını internette paylaştıklarında bir diğer sonuç ortaya çıkar, çocuk avcılarına (farkında olmadan) maruz kalırlar.

Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarının görüntülerini paylaşmamaları ve potansiyel avcıların çocuğu bulma ve kaçırma olasılıklarını en aza indirmeleri önemlidir.

Çocuk fotoğraflarının internette “yayınlanmaması” gerektiğini, yanlış ve çok sakıncalı olduğunu herkes bilmelidir.

Ama, buna rağmen “ısrarla” gerek kendi ailesinden, gerekse de hiç tanımadığı çocukların fotoğraflarını internette yayınlayabilmektedirler.

“Hoş görünmek, sıcak duygular edinmek, beğenilmek”… gibi eğilimlerle olsa bile bunu yapmamak gerekir.

Bu tür davranışlar “O” çocuğun kişilik haklarına bir saldırıdır ve çok yanlıştır.

Masum ve kendini savunamayan bir çocuğu internette yayınlamak doğru değildir.

Çocuğu korumak zorundayız, bu “kendi ailesi” için de geçerlidir.

Bunu öğrenmek, kavramak günümüzde eski zamanlara göre çok daha önemlidir.

Aynı evde yaşayanlar ya da o çocuğu tanıyan diğer kişiler de bir çocuğun fotoğrafını internette yayınlayamaz.

“Sosyal Medya”da fotoğraf paylaşmayı bir yetişkin kendi istediği ile yapabilir ama kendi adına karar vermeyen bir çocuğun fotoğrafını paylaşmak onun haklarına tecavüz etmektir.

Çünkü çocuklar kendini koruyamaz.

Canınızın istediği gibi davranamazsınız!

“Sosyal Medya” çocukların “Unutulma Hakkını” ihlal ediyor!

Çıplak olsun veya olmasın kişinin annesi babası, yakın akrabası bile olsa çocukların fotoğraflarının paylaşılması hukuka aykırıdır.

Çocuk fotoğrafını paylaşan ister annesi, ister babası olsun çocuğun “haklarının ihlal edildiği” gerçeğini değiştirmez.

Çocukların fotoğrafını paylaşmak ve çocuklar üzerinden sosyal medyada ünlü olmak, beğenilmek merakı korkutucu boyutlara geldi.

Sosyal medyada çocukların çıplak fotoğraflarının paylaşılması, doğum anının fotoğraflanması ya da doğumun video altına alınıp, bunun çeşitli yerlerde yayınlanması pek çok sıkıntıyı getirmektedir.

Bir bebeğin veya çocuğun herkese açık şekildeki sosyal medyada paylaşılması, herkese açık olmasa bile o hesapta birebir tanımadığın pek çok yabancı var iken paylaşılması “istismara” neden olabilir.

Çocuk fotoğrafları paylaşıldığında “ömür boyu” tehditle ve şantajla karşı karşıya kalma olasılıkları yüksektir.

Yayınlanan fotoğraf, pek çok dalda hukuka aykırılık oluşturmaktadır.

Başta istismar olmak üzere, çocukların “özel” yaşamının gizliliğinin ihlali, “kişilik haklarının ihlali” söz konusudur.

Teknolojinin yayılması ile son zamanlarda kişisel verilerin korunmasında “unutulma hakkı“ sık gündeme gelmektedir.

Bir çocuğun kendinin yapmadığı bir paylaşımdan dolayı sonsuza kadar internet ortamında kalması durumu sandığımızdan daha “ciddi” bir durumdur.

Sanal ortamda beğeni, yorum ve değerlendirmelere maruz kalan çocuğun gelişimi olumsuz yönde etkilenmektedir.

Sosyal medyada çocuğun görüntü, ses veya fotoğrafının paylaşılması çocuğun çevrimiçi ortamlarda silinmeyen bir “dijital ayak izi”nin de oluşmasına neden olduğundan, ebeveynlerin bu paylaşımları “özel hayatının gizliliği” ile “onur ve saygınlığının korunması” hakkının, çocuğun “unutulma hakkının” da ihlaline neden olmaktadır.

Her türlü teşhir istismar olarak kabul ediliyor.

İstismar “çocuğun büyüme ve gelişmesinde” olumsuz etkileri olduğu için “uluslararası sözleşmeler” ile hem de anayasa başta olmak üzere ulusal ve diğer hukuk kuralları ile yasaklanmıştır.

Özel hayatın gizliliği ve “kişisel verilerin korunması hakları” çocuğun sahip olduğu “şahsa sıkı sıkıya bağlı” haklardandır.

Kendi ailenizde, dost ve akrabalarınız arasında bu konuyu ciddi ve geniş bir biçimde konuşmanız ve kurallar bulmanız, kavramanız ve bilinç geliştirmeniz iyi olacaktır.

Bu konuda araştırma yaptığınızda çok sayıda açıklama ve kaynak yazı bulacaksınız; bu yazıları okumanızı öneriyorum.

İyi, temiz ve adil bir topluma, sağlıklı ve bilinçli güzel insanlara ulaşabilmek dileğimle selamlar, sevgiler ve saygılar sunuyorum.

Öğretmen Gönen ÇIBIKCI

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.