Interfresh Antalya Fuarı Adana`da tanıtıldı

Interfresh Antalya Fuarı Adana`da tanıtıldı

ABONE OL
22:29 - 22/08/2019 22:29
Interfresh Antalya Fuarı Adana`da tanıtıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya’da 16-19 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenecek Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze Depolama ve Lojistik Fuarı’na katılacak firmalara, Avrupa Birliği AB) İşletmeler Ağı’nda yer alan firmalarla ikili iş görüşmeleri fırsatı yaratılacak.

AntExpo A.Ş tarafından bu yıl Antalya’da ikincisi düzenlenecek Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze Depolama ve Lojistik Fuarı’nın tanıtımı Adana Sheraton Oteli’nde gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana TSO Yaş Meyve Sebze Sektörü Meclis Başkanı Cemal Akın, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altınsu, Entexpo A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Fora ve Antexpo Genel Müdürü Murat Özer katıldı.
Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, fuarların ülke ve sektörlerin tanıtımına teknoloji ve bilim ile yeniliklerin tanıtımına önemli katkı koyduğunu söyledi.

Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze Depolama ve Lojistik Fuarı’nı çok önemsediklerini ve fuara katılacaklarını ifade eden Menevşe, Türkiye’nin başta Çukurova ve Adana bölgelerinin ülke tarımının merkezi olduğunu söyledi. Çukurova bölgesinin birçok üründe birinci olduğunu ifade eden Atila Menevşe, ”Üretmek bir şey ifade etmiyor. Önemli olan ürettiğine katma değer yaratarak satmak ve ihraç etmektir. Tarımda elbette sıkıntılar var, maliyetler artıyor, üreticiler kazanamadıklarını söylüyor. Kazanmanın bir yolu da ihracattan geçer” dedi.
Adana’nın ihracatta çok önde olmadığını vurgulayan Atila Menevşe, şöyle devam etti.
”Türkiye’nin 7 milyar dolarlık bitkisel ürün ihraç potansiyeli var. Adana’da bu 25 milyon dolar civarında. Tarımsal ihracatta Adana’nın Çukurova’nın gideceği çok yol var. Ancak ihracatı artırmak için Adana TSO olarak birçok projemiz bulunuyor. Üretim yapan, tarımsal ticaret yapan firmalara sesleniyorum. Gelin bu fuarı değerlendirelim. Adana’nın ihracatında önemli bir yol alalım. Adana TSO olarak fuar destekleri de veriyoruz. Interfresh Fuarı’nın Adana’ya ve Çukurova bölgesine, Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum.”

ADANA TİCARET BORSASI BAŞKANI BİLGİÇ

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de, Türkiye’nin yaş meyve sektöründe tek fuar olan Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze Depolama ve Lojistik Fuarı’nı çok önemsediklerini söyledi.
Akdeniz ve Çukurova’nın Türkiye’nin ihracat yapan önemli bölgelerinden olduğuna dikkat çeken Bilgiç, şöyle devam etti.

”Tarımda sürdürülebilirliği sağlamamız lazım. Daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler üretmeli ve ihraç etmeliyiz. Akdeniz ve Çukurova sera üretiminde önde geliyor. İhracat ile, katma değeri yüksek ürünlerle bu bölgenin havasını, suyunu değiştirelim. Fuarlar bulundukları şehirlere ve ülkelere değer katıyor. Adana’daki tarım paydaşları olarak bu fuarların yanındayız. ”

Geçen yıl Çukurova bölgesi olarak pamuk ve mısır üretiminin öne çıktığını, ancak son yıllarda ise narenciye üretiminin atak yaptığını anlatan Bilgiç, şöyle konuştu.
”Çukurova’da 2018 yılında 3 milyon 326 bin ton narenciye üretimi gerçekleşti. Türkiye’nin ürettiği narenciyenin yüzde 77’sini Çukurova üretmiş. Ancak Çukurova ihracatı 675 milyon dolar olmuş. Türkiye’nin ise bu alandaki ihracatı 900 milyon dolar. Çukurova bölgesi olarak ihracatın yüzde 75’ini yapmışız. Türkiye’de karpuz üretiminde birinciyiz. Ülkede üretilen 4 milyon ton karpuzun 1 milyon tondan fazlasını Çukurova bölgesi üretmiş.

Yaş meyve sebze üretiminde Akdeniz ve Çukurova bölgeleri iyi noktadalar. Ancak katma değeri yüksek ürünler yaratarak ihracatımızı zenginleştirmemiz lazım.”

ANTEXPO A.Ş YÖNETİM KURULU ÜYESİ UĞUR FORA:

Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze Depolama ve Lojistik Fuarı’nı düzenleyen Antexpo A.Ş Yönetim Kurulu üyesi Uğur Fora ise dünyada yapılan bu tür fuarlara kamu, yarı kamu kuruluşları ile özel sektör elbirliği ile gerçekleştiğine dikkat çekti.
Adana’da da ülke ihracatının artırılması amacıyla Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Çukurova Kalkınma Ajansı ile bir araya geldiklerini ifade eden Fora,”Bu tür işbirliklerinin yapılması Türkiye’de pek olağan bir durum değil. Geçen yıl 10 bin metrekare alanda gerçekleştirilen fuara 26 ülkeden 1500 alım heyeti ve ziyaretçi katıldı. Biz bu fuarı sadece ticari fuar olarak görmüyoruz. Türkiye’nin ihracatını artıracak bir proje olarak görüyoruz. Adana’daki meslek örgütleri ve güçlü STK temsilcileriyle birlikte bu fuara destek vermeleri fuarcılık alanındaki sıkıntıları da azaltıyor” dedi.

ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altınsu ise tarım sektörüne doğrudan destek veremediklerini kaydetti. Üretimde katma değer yaratan projeleri desteklediklerini belirten Altınsu, ”Narenciyede raf ömrünü uzatacak bir projeye 5 milyon liralık destek sağladık” diye konuştu.
ADANA TSO YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜ MECLİS BAŞKANI CEMAL AKIN
Adana TSO Yaş Meyve Sebze Sektörü Meclis Başkanı Cemal Akın da fuarların önemine değindi. Yaş meyve sebze alanında ihracata katkı veren uluslararası fuarı bulunmadığını vurgulayan Akın, sözlerini şöyle tamamladı.

”İnşallah Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze Depolama ve Lojistik Fuarı Türkiye’nin uluslararası fuarı haline gelir. Bu fuar tarımsal ihracat için de ülkemiz için de çok önemli bir fuar. Yurt dışından alım heyetlerini artırarak, Türkiye’yi çekim merkezi haline getirebiliriz. Bu tür fuar etkinlikleri sektöre itici güç sağlıyor. Almanya’da düzenlenen Frıut Logistica Fuarı’na alternatif fuar yaratmalıyız. Antalya’da yapılacak bu fuar yaş meyve sektörünün buluşma noktası olmasını temenni ediyoruz.”

MÜŞTERİYİ AYAĞINIZA GETİRİYORUZ

AntExpo A.Ş Genel Müdürü Murat Özer de bu fuarda ilk kez fuara katılacak olan firmalara Avrupa Birliği (AB) İşletmeler Ağı aracılığı ile firmalarla ücretsiz ikili iş görüşmeleri yapma olanağı sağladıklarını söyledi. Özer, şunları kaydetti.

”Fuara katılacak olan firmalara müşterileri ayağına getiriyoruz. AB İşletmeler Ağı ile B2B (İkili İş Görüşmeleri) fırsatı sağlıyoruz. Antalya Ticaret ve Sanayi (ATSO) WEST MED organizasyonunda Ege Üniversitesi’nin EBİLTEM TTO (EBIC EGE) işbirliği ile AB İşletmeler Ağı programı kapsamında B2B ikili iş görüşmeleri etkinliğine ev sahipliği yapıyoruz. Böylece, fuar katılımcılarına ücretsiz ikili iş görüşmeleri ile yeni işbirlikleri kurulmasını, yeni pazarlar yaratılmasını ve ihracatın geliştirilmesine katkı koymak istedik.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Adana

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.