İnşaatta ‘’Şantiye Şefi’’ sorunu

İnşaatta ‘’Şantiye Şefi’’ sorunu

ABONE OL
23:16 - 27/02/2021 23:16
İnşaatta ‘’Şantiye Şefi’’ sorunu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnşaat Mühendisleri, daha sağlıklı ve güvenli inşaat yaratılabilmesi için şantiye şeflerinin birden fazla inşaatlarda görevlendirilmemesini istiyor.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, deprem kuşağında olan Türkiye’de daha güvenli ve sağlam inşaat yapılabilmesi için şantiye şeflerinin önemli sorumluluğu ve görevleri olduğunu söyledi.

Günel durumda bir şantiye şefinin 5 ayrı inşaatta görevlendirilebildiğine dikkat çeken Balcı, bunun yanlış uygulama olduğunu kaydetti. Şantiye şefinin bir inşaatın başından sonuna kadar her aşamada sorumluluğu olan ve bilgisine ihtiyaç duyulan bir kişi olduğunu ifade eden Balcı, şunları kaydetti.

‘’Şantiye şefinin önemli görevleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi ikincisi inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresi, üçüncüsü iş güvenliğinin sağlanması işçi sağlığının gözetilmesidir.’’

Deprem hasarları inşaat hatalarından kaynaklı

Topraklarının yüzde 93’ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye’de, güvenli yapı üretimi ve deprem nedeniyle oluşacak zararların asgariye indirilebilmesi için şantiye şefliği görevinin çok önemli olduğunu belirten Mustafa Balcı, ‘’Deprem hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat hatalarından kaynaklanmaktadır. Bilinçsizlik veya liyakatsizlik doğa olaylarını felakete dönüştürmekte, toplumda onarılması zor yaralar açmaktadır’’ dedi.

Şantiye Şefliğinin bir başka kilit rolünün de şantiye alanında işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili olduğuna dikkat çeken Balcı, şöyle devam etti.

‘’İşçi ölümlerinin büyük çoğunluğunun inşaat sektöründe yaşanıyor. İş kazalarına karşı alınacak önlemlerde müteahhitlerin sorumluluklarını yerine getirmesinin yanı sıra, şantiye şefliğinin yetkin kişilerce ve tam zamanlı yürütülmesi hayati önemdedir.’’

Şantiye Şefi bir inşaattan fazla görevlendirilmemeli

Şantiye şefinin, taşıdığı sorumluluk ve yüklendiği görevin kapsamı dikkate alındığında şantiyeden hiç ayrılmaması gerektiğini vurgulayan İMO Antalya Şube Başkanı Balcı, sorunun çözümü için önerilerini şöyle sıraladı.

‘’Bir mühendisin mevzuatta izin verildiği gibi 30 bin metrekareye kadar 5 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur.

İstisnai durumlar dışında her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir.

Şantiye şefliği sürekli eğitime ve mesleki tecrübeye gereksinim duyan bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalıdır.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şantiye şefliği üstlenilmesinin önünü geçilmesi için şantiye şeflerinden Oda Kayıt Belgesi istenmelidir.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.