İnşaat sektörü krize sürüklenecek

İnşaat sektörü krize sürüklenecek

ABONE OL
22:11 - 23/12/2020 22:11
İnşaat sektörü krize sürüklenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnşaat malzemelerine yapılan zamlardan sonra sektörün önlem alınmaması ve desteklenmemesi durumunda krize sürükleneceği belirtildi.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, demir, çimento ve beton fiyatlarındaki olağanüstü artışın Rekabet Kurulu tarafından mutlaka incelenmesini istedi. Sert, ‘’Yaşanan olağanüstü fiyat artışı sektörümüzü krize sürüklemektedir” dedi

Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntıların sektörü derinden etkilediğini ifade eden Sert, şöyle devam etti.

‘’Başta demir ve çimento fiyatları olmak üzere temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışları sektörü durma noktasına getirmiştir. Döviz kurları düşme eğilimi göstermesine rağmen, temel inşaat malzemelerinde yaşasan olağanüstü artış, sektörü krize sürüklemektedir.

Sektör temsilcilerinin tüm mücadelelerine rağmen, tekelci karteller, demir, çimento ve betonda fiyat artışlarını sürdürmektedir, tekelci kartellerle sektörü baş başa bırakanları kınıyoruz.’’

Pandemi sürecinde ekonomik tedbirlerle birçok sektöre çeşitli teşviklerle bazı sektörlerin korunmaya çalışıldığına dikkat çeken Atılgan Sert, şunları kaydetti.

‘’Sadece inşaat sektörüne, doğrudan bir teşvik verilmemiştir. Kaldı ki inşaat sektörünün istediği teşvik olmayıp, sektörün önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Böylece, 250’ye yakın alt sektörü dinamo eden inşaat sektörü, tedarikçi ve üretici alt sektörlerle birlikte varlığını sürdürecektir. Demir son 6 ay içerisinde kg fiyatı 3,5 TL’den 6 TL’ye yaklaştı. Demir-çelik ürünlerinde ve diğer temel inşaat malzemelerinde yaşanan fahiş fiyat artışları, dövizde yaşanan kur artışı, enflasyon ve faiz parametrelerini kapsayan ekonomik değerlendirmelerle izah edilememektedir. Kaldı ki, tek sorun fiyat artışları olmayıp, demir, çimento ve beton üretiminde dünyada ilk 8 ülke içerinde yer almamıza rağmen iç pazarda malzeme tedarikinin zorlaşması da büyük bir sorun haline gelmiştir.’’

Destek verilirse ekonomiyi şaha kaldırırız

Türk ekonomisinin lokomotif sektörü inşaat sektörünün sorun ve taleplerinin yeterince karşılık bulamadığını vurgulayan Atılgan Sert, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Hükümetten ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan 250’ye yakın alt sektörü tetikleyen binlerce kişiye aş ve işveren, ekonomiye milyarlarca lira katma değer yaratan kentsel dönüşüm programının ana aktörleri ve ülkemizin stratejik sektörünü temsil eden sektör temsilcilerinin ve sektör paydaşlarının ilgililer ve yetkililer tarafından dinlenilmesi, sorunlarına ve taleplerine ivedi çözüm bulunmasını istiyoruz. Aksi takdirde, yılların birikimi şirketlerimizi, işyerlerimizi ve sektörel gücümüzü kaybedeceğiz, hem de Türkiye ekonomisi kaybedecektir.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.