DOLAR

32,5159

-0.1%
EURO

34,7846

-0.25%
ALTIN(gr)

2.423,94

-0,24%
BİST 100

9733.92

-0,24%
İnşaat Mühendisleri işsizlikle karşı karşıya kalıyor

İnşaat Mühendisleri işsizlikle karşı karşıya kalıyor

ABONE OL
12:09 - 21/07/2020 12:09
İnşaat Mühendisleri işsizlikle karşı karşıya kalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

İnşaat mühendislerinin çok düşük ücretlerle ve yüzde 20’ye yaklaşan bir işsizlik oranı ile karşı karşıya kaldığı belirtilerek kaliteli bir eğitim için yeterli sayıda akademik personeli bulunmayan ve fiziksel koşulları tamamlanamayan inşaat mühendisliği bölümlerinin kapatılması istendi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, 0-5 yıllık inşaat mühendislerinin yarısının işsiz yarıya yakınının ise 2 bin 500 TL’nin altında ücretlerle uzun çalışma saatleri ile sağlıksız koşullarda çalıştırıldığı belirtildi.

İnşaat mühendisliği bölümlerinin, üniversite sınavı sıralamasında 300 bininci öğrenciyi alabildiğine dikkat çekilen açıklamada, her yıl yaklaşık 10 bin yeni inşaat mühendisinin mezun olduğu, inşaat mühendisliğinin hizmeti yok sayılabilecek ek bir masraf gibi görüldüğü vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi.

”İnşaat mühendisliği, denetim faaliyetlerini külfet olarak gören bu anlayıştan en büyük zararı toplum görmektedir. İnşaat mühendisi çok düşük ücretlerle ve yüzde 20’ye yaklaşan bir işsizlik oranı ile karşı karşıyayız. ”

İMO Antalya Şube Yönetim Kurulu, mesleklerinin daha iyi koşullara getirilmesi için 10 maddelik talep belirledi. İMO’nun talepleri şöyle:

1-Planlı kalkınma ve yatırım programları hazırlanarak, mühendislik hizmetlerindeki ihtiyaç gerçekçi bir şekilde tespit edilmeli. Mühendislik eğitim programları gözden geçirilerek üniversitelerin kontenjanları yeniden belirlenmeli. Yeterli sayıda akademik personeli bulunmayan ve fiziksel koşulları tamamlanamayan inşaat mühendisliği bölümlerine öğrenci alınmamalı.

2-Yapı Denetim Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Belediyeler Kanunu v.b. kanunlarda belirtilen hizmet alanlarındaki istihdam alanları yeniden tanımlanmalı ve bu düzenlemelerin gereği yerine getirilmelidir.

3-Yapı denetim firmalarında çalışan genç inşaat mühendisleri uygun ücretlerle ve uygulamada da tam zamanlı istihdam edilmeli.

4-Kamuda planlama, proje, müşavirlik ve taahhüt hizmetleri için yapılan ihaleler mühendislik hizmetleri açısından güçlendirilmelidir. Hazırlanacak ihale şartnamesinde, istenen teknik personel sayısı artırılmalı ve genç mühendislere istihdam alanı yaratılmalıdır.

5-Kamu kurumlarında nitelikli işgücü gerektiren mühendislik hizmetleri için kadro tahsis edilmeli, taşeronlaşma engellenmelidir. Açılan kadrolarda genç mühendislerin istihdamı yüzde yüz artırılmalıdır.

6-Özel konut inşaatlarının büyük çoğunluğunda şantiye şefliğinin “kâğıt üzerinde” gerçekleştirilmesinin önüne geçilmesi için ilgili kamu kurumlarınca denetimler sıkılaştırılmalı, işin başından sonuna kadar inşaat mühendisi çalıştırılmalı, imalatlar teknik elemanların gözetimi, denetimi ve onayı ile gerçekleştirilmelidir.

7-Şantiyelerdeki çalışma koşulları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenmeli ve ihale makamı kurumlar ile inşaat ruhsatı veren belediyeler tarafından denetlenmelidir.

8-0-5 Yıl deneyimli mühendislerin istihdamını arttırmak için Muhtasar ve SGK bedelleri devlet tarafından karşılanmalıdır.

9-Proje Müşavirlik ve Taahhüt firmalarına istihdam edilen her genç mühendis için vergi indirimi uygulanmalıdır.

10-Mühendislerin ücretlerinin en az TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinden verilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yasal düzenleme yapmalı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun meslek odaları ile iş birliği içerisinde sigorta denetimleri yapılmalıdır.

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.