İnovasyoncu belediyeden Pedogojik Balkon Tarımı projesi

İnovasyoncu belediyeden Pedogojik Balkon Tarımı projesi

ABONE OL
08:47 - 21/01/2021 08:47
İnovasyoncu belediyeden Pedogojik Balkon Tarımı projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnovasyon projeleriyle tanınan Muratpaşa Belediyesi apartmanlarda çocukları toprakla tanıştırmak ve kadınları üretime teşvik etmek amacıyla ‘’Pedogojik Tarım Projesi’’ başlattı.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal şehirlerde çocukların toprakla büyüyemediğini ve toprağı tam anlamıyla bilemediklerini söyledi. Çocuklara toprakta neler yetiştirilebileceğini göstermek ve kadınları üretime teşvik etmek amacıyla balkonlarda saksılarda tarımsal üretimi yaygınlaştırmak istediklerini belirten Uysal, bu nedenle ‘Pedegojik Balkon Tarımı’ projesi başlattıklarını kaydetti.  Başkan Ümit Uysal, şöyle devam etti.

‘’İlk etapta içinde maydanoz, soğan, fesleğen ve marul olan 2 bin 500 adet saksı, Mart ayında da yine içinde domates ve biber saksıları dağıtacağız. Saksıda yıldan üç kez ürün alınıyor. Balkonlarda büyük potansiyel var. Hem kadınlarımıza destek hem de çocuklarımız için eğitici olacak.’’

İnovasyoncu Belediye

Pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu anlatmak amacıyla boş bulunan belediye arsa ve arazilerini ekip sürmede Türkiye’ye örnek olan projeyi kendilerinin başlattığını ifade eden Başkan Uysal, inovasyon projelerini şöyle sıraladı.

‘’Geri dönüşüme katkı sağlamak vatandaşların atıklarını değerlendirmek amacıyla Türkiye’de ilk kez başlattığımız Komşu Kart sayesinde belediyemiz yıllık 10 milyon lira tasarruf sağladı. Komşu kart, Türkiye’nin her yanında başta toplu ulaşım olmak üzere market alışverişlerinde de kullanılacak.  Parkların enerjisini güneşten karşılamak amacıyla ‘Sevgi Değirmeni’ projesi başlattık. İlk etapta 50 parkımızın enerjisini güneşten karşılayacağız. Türkiye’de ilk kez çöp konteynerlerini yer altına aldık. Birçok belediyeye de konteyner sattık. Patentini de aldık. Şimdi çöp konteynerlerini uzaktan izleyip anında temizlenmesini sağlayacağız. İlçemizdeki 10 bin konteynerden 4 binini yer altına almıştık. Piyasadan daha uyguna üretiyoruz.’’

Muratpaşa’nın dünya turizm portallarında yer alması için 7/24 yayın yapacak sistemin altyapısını hazırladıklarını anlatan Uysal,  yine Türkiye’de hatta dünyaya örnek olan ‘’Dijital Demokrasi Platformu’’nu gerçekleştirerek, belediye bütçesini vatandaşların oylarıyla belirlediklerini kaydetti.

İnternetten yardımlaşma projelerini ilk kez Muratpaşa Belediyesi’nin gerçekleştirdiğini ifade eden Uysal, vatandaşların sağlıklı yaşamalarına katkı yapmak için diyetisyenlerin de yer aldığı ‘’Sağlıklı Muratpaşa Hareketi’’, çocukları geleceğe hazırlamak amacıyla roboti-1 ve robotik-2  ile dron yapımı ve kodlama eğitimi vermeye devam ettiklerini bildirdi.

-Sokaktaki turunçlar reçel oluyor

Parklara, yenilenen cadde ve sokaklarda kaldırım kenarlarına Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nden (BATEM) aldıkları 15 bin turunç, 7 bin 500 adet kamkat fidanı diktiklerini anlatan Ümit Uysal, ’’Diktiğimiz turunçlar meyve verdi. Bir yanda mahalleli Antalya mutfağının gözbebeği olan turunç reçelini yapmak için meyveleri toplarken Muratpaşa Belediyesi de Antalya Kadın Girişimi Kooperatifi de hediyelik reçel yapmak için çalışmalara başladı. Kooperatifin ürettiği turunç reçellerini konuklarımıza ikram edeceğiz’’ dedi.

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.