İngiltere’nin Yeni Başbakanı Bugün Belli Oluyor

İngiltere’nin Yeni Başbakanı Bugün Belli Oluyor

ABONE OL
23:15 - 15/11/2023 23:15
İngiltere’nin Yeni Başbakanı Bugün Belli Oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngitere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin yeni lideri bugün belli olacak. Yeni lider, ülkenin yeni Başbakanı da olacak.

Boris Johnson’ın Temmuz ayında görevden ayrılacağını açıklamasının ardından başlayan Muhafazakar Parti liderliği yarışının son aşamasında iki aday bulunuyor. Eski Maliye Bakanı, Hint kökenli Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss.

İngiliz basını ve anketler 47 yaşındaki Liz Truss’ın ülkenin yeni Başbakanı olacağına işaret ediyor. Truss, Muhafazakar Parti’nin yeni lideri seçilirse, ülke tarihinin Margaret Thatcher ve Theresa May’den sonraki üçüncü kadın başbakanı olacak.

Yaklaşık 160 bin Muhafazakar Parti üyesinin oylarıyla belirlenecek yeni Başbakan, ülkede enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı durgun ve hayat pahalılığının arttığı bir ekonomiyi devralacak.

Liz Truss seçilmesi halinde krizle mücadele için hızla harekete geçeceğini ve artan enerji fiyatlarıyla mücadele etmek bir plan açıklayacağını söyledi. Truss vergi indirimine gideceği vaadinde de bulunuyor.

Truss’ın tartışmalı Türkiye görüşü

Truss’ın seçim sürecinde Türkiye’ye ilişkin bir görüşü de tartışmaya neden olmuştu.

İngiltere’de Times gazetesi Cumartesi günü, adaylardan Liz Truss’ın ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenleri Ruanda’ya gönderme programına Türkiye dahil başka ülkeleri de dahil etmek istediğini yazmıştı. Gazeteye konuşan Dışişleri Bakanı Truss’a yakın bir kaynak, Truss’ın Ruanda’yla yapılan anlaşmanın bir benzeri için Türkiye’yi “potansiyel” olarak gördüğünü söylemiş, “Türklerin buna hazır olup olmadığı başka bir soru” demişti.

Truss’ın sözlerinin ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki gelmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç de, “Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır” demişti.

Kazanan Muhafazakar Parti lideri İskoçya’daki konutu olan Balmoral kalesinde bulunan Kraliçe 2. Elizabeth ile görüşecek ve Kraliçe yeni liderden hükümeti kurmasını isteyecek.

Johnson’ın görevden ayrılma nedeni

2019 yılından bu yana Başbakanlık yapan 58 yaşındaki Johnson partisinden aralarında bakanların da bulunduğu çok sayıda kişinin istifa etmesinin ardından 7 Temmuz’da Muhafazakar Parti liderliğinden ayrılacağını açıklamıştı.

Johnson’ın istifasına neden olan olayların başında Muhafazakar Parti’nin Parlamento’daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkında son dönemde ortaya atılan iddialar yer aldı. Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra görevinden istifa etmişti.

Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanıyordu.

Boris Johnson ayrıca, özellikle COVID-19 kısıtlamaları döneminde Başbakanlık Konutu’nda verdiği partiler nedeniyle eleştirilmişti.

Türk kökenliyle de bilinen ve 58 yaşındaki Johnson, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapmış Ali Kemal Bey’in torununun oğlu.

Johnson, 2008-2016 yıllarında başkent Londra’nın belediye başkanlığını yapmıştı. Johnson, ülkedeki referandum sürecinde AB’den çıkılmasından yana kampanyanın başını çekmişti.

VOA tarafından geçilen İngiltere’nin Yeni Başbakanı Bugün Belli Oluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’nin Yeni Başbakanı Bugün Belli Oluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’nin Yeni Başbakanı Bugün Belli Oluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.