İngiltere’de Yeni Başbakan Eylül’e Kadar Seçilecek 

İngiltere’de Yeni Başbakan Eylül’e Kadar Seçilecek 

ABONE OL
11:22 - 08/07/2022 11:22
İngiltere’de Yeni Başbakan Eylül’e Kadar Seçilecek 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bir dizi skandalın ardından istifasını açıklamasından sonra yeni başbakanın Eylül ayına kadar seçileceği belirtiliyor. Boris Johnson yeni başbakan seçilene kadar görevde kalacak.

Kabinedeki bakanların ve çok sayıda Muhafazakar Partili milletvekillerinin desteğini kaybetmesinin ardından istifasını açıklayan Boris Johnson milletvekilliği görevineyse devam edecek.

Başbakanlık koltuğunda zaman zaman İngiliz siyasetinin kurallarını esnettiği ya da çiğnediği çalkantılı geçen 3 yıl boyunca çeşitli skandalları atlatmayı başaran Boris Johnson geçtiğimiz ay güven oyunu almayı başarabilmişti.

Ancak hükümette üst düzey bir konuma getirdiği milletvekiliyle ilgili cinsel taciz iddiaları konusunda bilgi sahibi olmasına rağmen bu atamayı gerçekleştirdiğinin ortaya çıkması Johnson’ı istifaya zorlamıştı.

Süreç nasıl işleyecek?

Boris Johnson’ın ardından İngiltere’de Muhafazakar Parti’den tüm milletvekilleri başbakanlık yarışına katılabilir.

Adayların ortaya çıkmasının ardından, Muhafazakar milletvekillerinin yapacağı oylamada en düşük oyu alan aday yarış dışı kalacak ve oylama iki aday kalana kadar devam edecek. Adayların sayısına bağlı olarak süreç günler içinde tamamlanabilir.

Geriye kalan son iki aday ülke genelinde parti üyeleri tarafından oylanacak. Bu sürecin de birkaç hafta alması bekleniyor. Oylamayı kazanan aday hem Muhafazakar Parti’nin lideri hem de başbakan oluyor.

İngiltere’de siyasi kurallar gereği bir sonraki seçimin 2024 yılı Aralık ayına kadar duyurulması ve seçimin beş hafta sonra yapılması gerekiyor. Ancak ülke daha erken de seçime gidebilir. Parlamentoda çoğunluğa sahip olan başbakanlar erken seçim çağrısında bulunabilir ve Johnson’dan sonra göreve gelecek olan başbakan seçildikten kısa bir süre sonra seçmene gidebilir. Ancak Ukrayna’da devam eden savaş ve ekonomik sorunlar sebebiyle beklemeyi de tercih edebilirler.

Johnson’ın yerine gelecek olan yetkili Muhafazakar Parti’nin popülaritesini yeniden inşa etmeye çalışacak. Yapılan anketler bugün seçim yapılsa Muhafazakarlar’ın kaybedeceğine ve muhalefette olan İşçi Partisi’nin yeni hükümeti kuracağına işaret ediyor.

Olası adaylar kimler?

Son kriz sırasında istifa eden eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, onun bıraktığı göreve gelen Nadhim Zahawi, Dışişleri Bakanı Liz Truss, Adalet Bakanı Suella Braverman ve Savunma Bakanı Ben Wallace’ın başbakanlık için adı geçiyor.

YouGov’un yaptığı ankette Savunma Bakanı Ben Wallace Muhafazakar Parti üyeleri arasında gözde isim. Wallace’ı Ticaret Bakanı Penny Mordaunt ve eski Maliye Bakanı Rishi Sunak izliyor.

Johnson’ın yerine geçebilecek olası adaylar: Suella Braverman, Rishi Sunak, Nadhim Zahawi, Sajid Javid, Liz Truss, Ben Wallace, Jeremy Hunt, Tom Tugendhat, Penny Mordaunt ve Michael Gove.

ABD Johnson’ın istifasını nasıl değerlendirdi?

Başkan Joe Biden ABD’nin İngiltere hükümetiyle yakın işbirliğini sürdüreceğini belirterek, Amerika ve İngiliz halkı arasındaki özel ilişkinin güçlü olmaya devam ettiğini vurguladı.

Başkan Biden ABD ve İngiltere’nin, “Ukrayna halkının desteklenmesine yönelik güçlü ve ortak bir yaklaşımın sergilenmesi konusu dahil olmak üzere bir dizi konuda birlikte çalışmaya devam edeceklerini” söyledi.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de Yeni Başbakan Eylül’e Kadar Seçilecek  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de Yeni Başbakan Eylül’e Kadar Seçilecek  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de Yeni Başbakan Eylül’e Kadar Seçilecek  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.