İngiltere’de Rishi Sunak Muhafazakar Parti Liderliğine Seçilerek Başbakan Oluyor

İngiltere’de Rishi Sunak Muhafazakar Parti Liderliğine Seçilerek Başbakan Oluyor

ABONE OL
15:55 - 24/10/2022 15:55
İngiltere’de Rishi Sunak Muhafazakar Parti Liderliğine Seçilerek Başbakan Oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rishi Sunak, diğer adayların Muhafazakâr Parti liderliği yarışını bırakmasının ardından bugün İngiltere başbakanı oluyor.

Eski Maliye Bakanı Sunak’tan Kral Charles tarafından hükümeti kurması istenecek ve görevde sadece 44 gün kalabilen eski lider Liz Truss’un yerine geçecek.

Oylamaya girmek için milletvekillerinden yeterli desteği alamayan merkezci siyasetçi Penny Mordaunt ise “Bu karar tarihi bir karardır ve partimizin çeşitliliğini ve yeteneklerini bir kez daha göstermektedir. Rishi benim tam desteğime sahiptir” diyerek, kazananın açıklanmasına dakikalar kala yarıştan çekildi.

Mordaunt’un çekilme haberi üzerine Sterlin ve İngiliz devlet tahvili fiyatları kısa bir süreliğine yükseldi, ancak kısa süre sonra eski seviyelerine geri döndü.

42 yaşındaki eski Sunak, iki aydan kısa bir süre içinde İngiltere’nin üçüncü başbakanı oldu ve yıllarca süren siyasi ve ekonomik çalkantılarla sarsılan ülkeye yeniden istikrar kazandırmakla görevlendirildi.

Sunak’ın İngiltere’nin mali itibarını yeniden inşa etmek için ciddi harcama kesintileri başlatması beklenirken, ülke artan enerji ve gıda maliyetleri nedeniyle resesyona sürükleniyor.

İngiltere, 2016 yılında Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde oy kullanıp Parlamento’da ülkenin geleceğine ilişkin bugün bile çözülemeyen bir savaş başlattığından beri daimi bir kriz durumunda kilitlenmiş durumda.

Sunak, COVID-19 salgını İngiltere’yi vurduğu sırada 39 yaşında Johnson’ın maliye bakanı olması ve çalışma izinleri programını geliştirmesiyle ulusal çapta dikkatleri üzerine çekti.

Eski Goldman Sachs analisti, İngiltere’nin Hint kökenli ilk başbakanı olacak.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de Rishi Sunak Muhafazakar Parti Liderliğine Seçilerek Başbakan Oluyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de Rishi Sunak Muhafazakar Parti Liderliğine Seçilerek Başbakan Oluyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de Rishi Sunak Muhafazakar Parti Liderliğine Seçilerek Başbakan Oluyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.