İngiltere’de Enflasyon Tekrar Son 40 Yılın Zirvesinde

İngiltere’de Enflasyon Tekrar Son 40 Yılın Zirvesinde

ABONE OL
20:34 - 19/10/2022 20:34
İngiltere’de Enflasyon Tekrar Son 40 Yılın Zirvesinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Bugün açıklanan verilere göre, İngiltere’de gıda fiyatlarında 1980’den bu yana yaşanan en büyük artış, ülkedeki enflasyonu tekrar çift hanelere çıkardı.

İngiltere’de Temmuz ayında son 40 yılın en yüksek oranına ulaşan enflasyon geçtiğimiz ay tekrar aynı orana geldi.

İngiltere’nin Ulusal İstatistik Dairesi, tüketici fiyat endeksinin Eylül ayında yıllık bazda yüzde 10,1 arttığını duyurdu.

Reuters haber ajansının ekonomistlerle yaptığı bir anket, Ağustos ayındaki yüzde 9,9’luk artışın ardından Eylül için yüzde 10’luk bir artışa işaret etmişti.

Rakamların açıklanması sonrası 1,13 doların altına düşen sterlin, bugün içinde en son yüzde 0,2 düşüşte görünüyordu.

Rakamlar, Liz Truss hükümetinin son zamanlarda ekonomi politikalarında geri adım atması sonrası kendilerine sağlanan mali desteğin kapsamı konusunda yeni bir belirsizlikle karşı karşıya kalan İngiliz hanelerin ne kadar zor durumda olduklarını yeniden vurguladı. Bu durum özellikle düşük gelirli haneleri etkiliyor.

Bugünkü veriler sonrası İngiltere Merkez Bankası, gelecek ay faiz arttırımı politikasını hızlandırmak için baskı altında hissedecek.

Faiz oranı beklentilerindeki değişikliklere duyarlı olan kısa vadeli İngiliz devlet tahvili getirileri, erken işlemlerde güçlü bir şekilde yükseldi.

Gıda ve alkolsüz içecekler fiyatları, Nisan 1980’den bu yana en büyük artış olan yüzde 14,5’lik artışla Eylül’de enflasyonun en büyük belirleyicilerinden biri oldu.

Çekirdek enflasyon yükselişte

İngiltere’nin Ulusal İstatistik Dairesi, otel fiyatlarının da Eylül ayında arttığını söyledi.

Danışmanlık şirketi Capital Economics’in İngiltere’den sorumlu baş ekonomisti Paul Dales, “Bugünkü açıklama, ekonomi zayıflasa bile temel enflasyonun güçlü kalma tehlikesinin altını çiziyor” dedi.

Dales, değişken gıda ve enerji fiyatlarını ayrı tutan çekirdek enflasyonun 30 yılın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 6,5’e ulaştığına dikkat çekti.

Eylül ayı enflasyon rakamı, emekli maaşlarının “üçlü kilit” endekslenmesi için bir referans noktası olarak kullanılıyor. Ancak emekliler, gelecek yıl fiyatlara uygun olarak maaş artışı konusunda hükümetten henüz net bir cevap alamadı.

İngiltere’de ev ve işyerlerinin enerji faturalarına yönelik hükümet desteğinin geleceği de belirsiz.

Pazartesi günü, ülkenin yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt programın kapsamını iki yıldan altı aya düşürmüştü.

İngiltere’de pek çok hane, artan maliyetlerle karşı karşıya. Bunun doğrudan bir sebebi ise Başbakan Liz Truss’un ekonomik büyüme politikasından kaynaklanan finansal piyasa yansımaları. Hunt Pazartesi günü bu politikaları büyük ölçüde tersine çevirdiğini açıklayarak yatırımcıların güvenini yeniden kazanmaya çalıştı.

Son zamanlardaki siyasi ve mali çalkantılar dışında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle Avrupa doğalgaz fiyatlarında meydana gelen artış, pandemi sonrası tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılara ve işgücü yetersizliğine katkıda bulunarak İngiltere’yi olumsuz bir şekilde vurmuştu.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de Enflasyon Tekrar Son 40 Yılın Zirvesinde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de Enflasyon Tekrar Son 40 Yılın Zirvesinde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de Enflasyon Tekrar Son 40 Yılın Zirvesinde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.