İngiltere’de Brexit kördüğümü siyasi kaosa dönüştü

İngiltere’de Brexit kördüğümü siyasi kaosa dönüştü

ABONE OL
12:18 - 04/09/2019 12:18
İngiltere’de Brexit kördüğümü siyasi kaosa dönüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Birliği’nden ayrılma (Brexit) sürecinin anayasal krize dönüştüğü İngiltere’de siyasetin ibresi erken genel seçimi göstermeye başladı.

Ancak ne May’in Brexit destekçisi ve karşıtlarının dengeli yer aldığı hükümeti ne de Johnson’ın katı Brexitçilerden oluşan hükümeti Brexit karşıtlarının ağırlıkta olduğu parlamentoyu aşmayı başardı.

Kendi kararıyla gittiği erken seçimde parlamentodaki çoğunluğunu kaybederek azınlık hükümetine mahkum kalan May’in otoritesi her geçen gün eridi.

May’in 2 yıl süren müzakerelerin ardından AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentonda tarihi farklarla 3 kez üst üste reddedildi.

Üye ülkelerin AB’den ayrılmasını düzenleyen Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesine göre 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit, milletvekillerinin son anda çıkardığı yasa ile önce 12 Nisan’a, sonra da 31 Ekim’e ertelendi.

Brexit tartışmaları nedeniyle 40’tan fazla bakanın istifasına sahne olan May dönemi, mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçiminde Muhafazakar Partinin 5’inci sıraya düşerek tarihinin en ağır seçim yenilgisini almasıyla sona erdi.

Johnson “darbesi”

İstifa eden May’in yerine parti üyelerinin oylarıyla lider olarak seçilen Johnson, geçen ay başbakanlık görevini üstlendi.

Ülkeyi 31 Ekim’de anlaşmalı veya anlaşmasız ama mutlaka AB üyeliğinden ayıracağı vaadiyle yola çıkan Johnson, kabinesini salt katı Brexitçilerden oluşturdu.

Johnson, böylece Bakanlar Kurulundaki muhtemel direnişleri ortadan kaldırarak May ’in sonunu hazırlayan parlamento direncine karşı radikal bir adım attı.

Milletvekillerinin 29 Mart sürecindekine benzer bir yasa çıkararak kendi Brexit siyasetini engellemesinden endişe eden Johnson, parlamentoyu 9 Eylül-14 Ekim tarihlerinde 5 hafta tatil etme yoluna gitti. Johnson böylece milletvekillerine Brexit karşıtı bir adım atmak için yeterli süreyi bırakmamayı amaçlıyordu.

Milletvekillerinden sert cevap

Ancak bu adımı “anayasal zorbalık” ve “parlamentoya darbe” olarak nitelendiren milletvekillerinin Johnson’a tepkisi sert oldu.

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında dün yapılan oylamayla milletvekilleri, parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten kendi ellerine aldı.

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.