İngiltere’de Başbakanlık Yarışında Rishi Sunak Önde

İngiltere’de Başbakanlık Yarışında Rishi Sunak Önde

ABONE OL
11:09 - 15/07/2022 11:09
İngiltere’de Başbakanlık Yarışında Rishi Sunak Önde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, Boris Johnson’ın yerine İngiltere Başbakanı olmak için giderek sertleşen yarışta bugün de rakiplerine karşı liderliğini pekiştirdi.

Bakanlık görevinden geçen hafta ayrılması ile istifalar zincirinin ilk halkalarından biri olan Sunak, Johnson’ın istifasındaki rolü nedeniyle bazılarınca suçlanmasına rağmen Muhafazakar Parti milletvekilleri arasında ikinci oylamada da en önde gelen isim oldu.

Sunak’ın rakipleri Ticaret Bakanı Penny Mordaunt ve resmi kampanyasını daha önce başlatan ve gerekli “zor kararları” alabilecek deneyime sahip tek aday olduğunu savunan Dışişleri Bakanı Liz Truss.

Brexit destekçisi Başsavcı Suella Braverman’ın bugünkü ikinci turda 30 oy barajına ulaşamadığı için yarış dışı kalmasının ardından şu anda İngiltere başbakanlığı için beş aday var.

Görevi kim alırsa alsın, yükselen enflasyon ve düşük ekonomik büyümenin yanı sıra Johnson’ın skandallarla dolu iktidar döneminden sonra halkın siyasete olan güvensizliğini aşmaya çalışacak.

Sunak: “Ekonomik önceliğim yüksek enflasyonla mücadele olacak”

Sunak bugünkü oylamada liderliğini koruduktan sonra destekçilerine teşekkür etti ve Twitter’da, “Ulusumuza hizmet etmek için sahip olduğum her şeyi vermeye hazırım. Birlikte güveni yeniden tesis edebilir, ekonomimizi yeniden inşa edebilir ve ülkeyi yeniden birleştirebiliriz” mesajı verdi.

Rishi Sunak katıldığı televizyon yayınlarında da, ilk ekonomik önceliğinin rakipleri tarafından vaat edilen vergi indirimleri değil, yüksek enflasyonla mücadele olacağını söyledi.

Resmi kampanyasını başlatan son aday olan Truss da siyasete olan güveni yeniden tesis etme sözü vererek, karşıt kampların giderek kişiselleşen ve sertleşen açıklamalarından kendisini uzak tutmaya çalıştı.

Truss, “Bir muhafazakar olarak kampanya yürüteceğim ve bir muhafazakar olarak yöneteceğim. Liderlik yapabilirim, zor kararlar alabilirim ve işleri halledebilirim. İlk günden itibaren başbakan olmaya hazırım” dedi.

Aralarında eski Eşitlik Bakanı Kemi Badenoch ve parlamentonun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat’ın da bulunduğu kalan adaylar, Pazartesi günü Muhafazakar Partili parlamento üyeleri tarafından yapılacak üçüncü tur oylamada yarışacak.

Muhafazakar milletvekilleri arasında yapılacak oylamalarda her seferinde en az oyu alan aday elenerek 21 Temmuz’a kadar son iki aday belirlenecek. Yeni lider daha sonra ülke genelindeki 200 bin Muhafazakar Parti üyesi tarafından bu iki aday arasından seçilecek ve 5 Eylül’de açıklanacak.

Sunak meslektaşları arasında en popüler aday olsa da anket şirketi YouGov’un yaklaşık 900 parti üyesiyle yaptığı bir yoklama, Mordaunt’un favori olduğunu ve diğer adayları geride bırakacağını ortaya koydu.

Mordaunt, neredeyse tüm rakiplerine karşı kötü bir performans sergileyen Sunak’a karşı büyük bir üstünlük sağladı ve şu anda bahisçilerin favorisi konumunda.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de Başbakanlık Yarışında Rishi Sunak Önde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de Başbakanlık Yarışında Rishi Sunak Önde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de Başbakanlık Yarışında Rishi Sunak Önde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.