İngiltere’de 700 Bin Çalışanın Genel Grev Günü

İngiltere’de 700 Bin Çalışanın Genel Grev Günü

ABONE OL
11:16 - 16/03/2023 11:16
İngiltere’de 700 Bin Çalışanın Genel Grev Günü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Öğretmenler, metro sürücüleri, pratisyen hekimler, BBC yerel radyo muhabirleri, üniversite hocaları, çok uzun süredir aralıklı devam eden grevlerde bugün aynı güne denk geldi.

Sendikaların verdiği rakamlara göre 300 bini öğretmen 700 yüz binden fazla çalışanın aynı anda iş bıraktığı grevlere halktan gelen destek dikkat çekerken hükümet hizmetlerin aksamasını işaret ederek grev yapanları kınadı.

Çalışanlar adına sendikaların yaptıkları açıklamalara göre eylemlerin nedeni, hükümetin temel kamu hizmetlerinin sürdürülmesinde başarısız olması.

İlk ve orta öğretimdeki öğretmenlerin grevi nedeniyle bugün çocuklar evdeydi. Çalışan anne babaların bir kısmı televizyon ve radyo röportajlarında durumdan şikayet etse de karşı karşıya kalınan ekonomik sıkıntıların ortak olması nedeniyle grev yapanların karşısında değil, yanında konum almış durumda.

Metrolar durdu

Metro sürücülerinin grevi ise Londra’daki ulaşımı büyük ölçüde etkiledi. Yüzeye taşınan trafik özellikle işe gidiş geliş saatlerinde yolları tıkadı.

Metro sürücülerinin organizasyonundan sorumlu Finn Brennan, iş bırakma sebepleri arasında daha çok maaş ya da çok izin talebi olmadığını savundu. Çalışanlar, Londra Ulaştırma Dairesi’ne planladığı değişiklikleri kendilerine dayatmak yerine ortak bir diyalog masasında buluşmayı öneriyor.

80 binden fazla kayıtlı üyesi bulunan demir ve deniz yolları sendikası RMT’nin Başkanı Mick Lynch grevin tüm sektörlere yayılması ve katılımın, çalışanların hükümetle müzakere konusunda ne kadar kararlı olduğunun göstergesi olduğu görüşünde. Lynch’e göre daha az bütçe ve çalışanla hiçbir sefer güvenli değil.

Çalışan örgütleri, İngiltere’de artan enflasyonla birlikte uzun zamandır hayat pahalılığıyla mücadele eden çalışanların; emeklilik, iş kaybı ve diğer koşullarla ilgili hükümetle pazarlığa oturmasını istiyor.

Bugünkü genel grevin en büyük katılımcıları öğretmenlerin sendikasının eş başkanları Mary Bousted ve Kevin Courtney, aslında grev yapmak istemediklerini, sınıfta çocuklarla olmak istediklerini söyledi. Yapılan açıklamada eğitime ayrılan bütçeyi, eleştiren sendika yeni öğretmen yetiştirme ve onları işte tutmanın zorluklarını kamuoyuyla paylaştı ve anne babalara anlayışları için teşekkür etti.

Bütçeden daha fazla pay talebi

Trafalgar meydanında ve Başbakanlık binasının karşısında toplanan çalışanlar, İngiltere’nin yeni bütçe yılının başında kendilerine de bekledikleri payların ayrılması için çağrıda bulundu. Kamu çalışanları sendikası, teklif edilen yüzde 2’lik maaş zammı oranını yüzde 16’lık gıda enflasyonuyla karşılaştırarak 40 binden fazla mesai arkadaşının gıda ve yoksulluk yardımlarına muhtaç hale gelmesini eleştirdi.

BBC’nin yerel radyo muhabirlerini temsilen konuşan Prospect sendikasının genel sekreteri Mike Clancy Muhafazakar Parti’nin yönettiği 13 yıl boyunca çalışanların maaşlarının yüzde 26 azaldığını ileri sürdü.

Hükümet genel olarak hizmetlerin aksamasından ve halkın mağduriyetini şikayetten başka grevlerin gidişatıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

VOA tarafından geçilen İngiltere’de 700 Bin Çalışanın Genel Grev Günü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İngiltere’de 700 Bin Çalışanın Genel Grev Günü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İngiltere’de 700 Bin Çalışanın Genel Grev Günü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.